K těm kvasinkám se ještě trochu vyjádřím. Můj názor je asi takový, nebo si to takhle alespoň myslím já. Dlouhým výběrem se kultivovali kvasinky, které mají ty nejlepší vlastnosti. Tedy jistě chuť a co do množství prokvašení-překvašení. Samozřejmě že na ovoci jsou kvasinky, ale pro mne nejsou ušlechtilé, a zrovna tak kvasnice které jsou také pro neco jiného určené. Přirovnám to trochu k jablkům ušlechtilým a planým ze semen. Které budete raději jíst a které budou asi chuťově lepší. Vknihách jsem vyčetl, že kvašení je složitý proces a proto k tomu přistupuji takto.
Proto i kdybych dával cokoliv do sudu, udělal bych si zákvas 1balíček kvasinek do 2dcl sladké převařené šťávy. Ten po třech dnech už kvasí a nalil bych ho do 5l sladkého čehokoliv se živnou solí. To už asi za další 3 dny musí také kvasit jako blázen, a teď bych teprve založil ten sud a těch 5l rozkvašeného tam nalil. Tedy teď by to stálo tak 13kč, sypání několika balíčků je zbytečné. Je stím sice trochu práce, ale věděl bych, že jsem proto udělal maximium. Možná to bude znát na kvalitě a také na množství. Kvasnice jsou hodně pohodlné, ale určitě bych je nepoužíval. Vždyť si to dělám pro sebe a chci to mít co nejlepší abych se mohl pochlubit. VašekB