|
destilační přístroj
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | < 76, 77, 78, 79, 80 >
|
|
|
|
|
|
host - 208.126 (?), 13.10.2009 13:19
zdravím Vás, pročetl jsem si vaše články, a myslím si že jste kovaný odborník na slivovici, a proto se na vás obracím s tímto dotazem. Někdy kolem roku 2000 jsem koupil pozemek a na něm bylo 40 slivoní- rozhodl jsem se udělat slivovici. Postupně jsem sbíral spadané ovoce, pouze kvalitní beze stopek a listí, naplnil jsem bečky 120l - 220l a získal cca 1000l kvasu. Po prokvašení jsem na zimu přemístil bečky do stodoly s průměrnou teplotou 0 st. C. V únoru při kontrole kvasu jsem zjistil že na povrchu je pouze štáva, příjemné chuti, zbytkový cukr na 0. V pálenici jsem vypálil cca 100l vyníkající slivovice, kterou jsem nechal v demižoně na půdě odvětrávat půl roku. Po odvětrání a přelití do menších demižonů jsem zhruba po dalším půl roce zjistil že slivovice se barví do žlutého(zlatého) odstínu. Nikdo kdo se zajímá o koštování slivovice mi nebyl schopen vysvětlit proč se začala barvit. Setkal jste se s tím někdy?
R. H.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 162.110 (?), 13.12.2009 19:18
Já jsem kdysi dávno zjistil že ve 1 lt. sklenicích je slivovice čirá a bílá a ve 3-4 je přímo nazlátlá. No a tak jsem to pořád proti světlu prohlížel až jsem s tím zahrkal a od špuntu začal klesat takový žlutohnědý zákal. No a tajemství žluté slivovice bylo na světě.V korkovém špuntu dyla kůra která se v lihu vyluhovala a obarvila celou 1 lt. láhev do žluta.Dnes ucpávám jen kvalitními korkovými špunty.HL
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 177.179 (?), 13.10.2009 22:13
Dobrý den, co se týká toho ředění, vím od souseda který loni pálil, že mu v pálenici doporučili použít k ředění koupenou vodu, ale pozor, jemně perlivou!!! On mi nedokáže vysvětlit proč, ale domnívám se, že by ty bublinky mohly při odvětrávání na sebe nabalovat nežádoucí pachy. Zajímal by mě Váš názor. Díky
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 146.241 (?), 7.11.2009 11:20
Mám dotaz na p. Vysloužila. Nedávno jsem dovezl z palírny slivovici. Po týdenním odvětrání ve smaltovaném hrnci, který byl přikrytý plachtou (velká odvětrávací plocha), jsem pálenku naředil. Už při převozu z palírny v demižonu se mi zdála mírně zakalená. Po naředění se zákal nezvětšil, pouze je pálenka mírně nakyslá a bez výrazného aroma. Palírna je klasická dvoukotlová bez deflegmátoru. Kvas byl přitom velmi kvalitni, vůbec nebyl cítit naoctěním ani jinými pachy, měl příjemné švestkové aroma. Pan Dyr píše, že je možno kyselost zmírnit neutralizací CaC03, a to 0,6g na 1g nadtytečné kyseliny octové. Mám strach tam přidávat nějaké přísady, aby se pálenka znovu nezakalila. (Původní zákal pomalu přirozeně ustupuje.) Co mám s pálenkou udělat?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | < 76, 77, 78, 79, 80 >
|
|
|
|
|
|
|