Deka se propadá, ale cukr ukazuje 7%



host - 120.224 (?) 
6.10.2018 13:10, zobrazeno: 7297x

Zdravím,

letos jsme založili svůj první kvas ze švestek. Bohužel jsme si nyní po 7 týdnech všimli, že se zřejmě začíná propadat deka, protože tekutina začíná místy prosakovat nahoru. Změřili jsme to tedy cukroměrem a je to na 7. Navíc se nám do deky i přes víko dostaly octomilky a jsou tam larvičky. Tekutina zatím voní moc příjemně, ale bojím se, že se pokazía budeme to moci vylít dříve, než dokvasí :-(. Nebo máte prosím někdo radu, co s tím?

Děkuji

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 6.10.2018 16:25

Běžte pálit. Měřit cukernatost na konci kvašení nemá smysl. Nevíte, jak sladké byly švestky původně a jestli vůbec mohl veškerý cukr prokvasit (včetně toho možná přidaného). Místo měření cukernatosti zkuste, jestli nad kvasem zhasíná svíčka. Pokud ne, s pálením neotálejte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 19.63 (?), 6.10.2018 16:54

Propadání deky může být způsobeno i zastavením kvašení vlivem nižších teplot. Není to vždy o tom, že kvasinky zabil vysoký obsah alkoholu.
Ale jak píše p. Vysloužil není na co čekat. Mohlo by to udělat více škody jak užitku.
Nemám rád hustoměry v případech měření zbytkových cukrů, ale pokud je hodnota 7% správná, stejně by už i po oživeném kvašení, pokud by se to vůbec povedlo, k žádné větší zvýšení výtěžnosti nevedlo.

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 179.106 (?), 11.10.2018 21:56
Dobrý den pane Vysloužile, mám podobný problém jako kolega výše. Kvas vypadá, že je hotový, sirka jiz nezhasina, ale poslední dvě měření na refraktometru (před 3 nedelemi a včera) ukazují 10 zbytkového cukru. U jednoho barelu se již deka propadla, ale cukr je stále 8 (byl založený začátkem srpna). Co by jste mi prosím doporučil. Děkuji Procházka
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 12.10.2018 9:22

Kvas s 10% cukru musí být sladký na chuť, je to cukernatost průměrně sladkého čerstvého moštu. 10 st Brix bude něco méně, ale i tak by měl být cukr ve šťávě chutí poznat. 
   Nevím, kolik cukru měl kvas při zakládání a jestli je schopen ještě kvasit. Poznáte to podle rady p. Rafaela. Nalejte do sklenice trochu šťávy z kvasu a přeneste do tepla. Pokud začne znovu kvasit, přeneste do tepla celý kvas. Jestli nezačne,  jsou dvě možnosti: buď rovnou nechat kvas vypálit a zbytkový cukr obětovat (což bych asi udělal já) nebo naředit vodou s trochou zákvasu. To bych ale dělal jen u nějakého hodně drahého kvasu (oskeruše, šípky, aj.)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 236.138 (?), 12.10.2018 17:47

Rozhodně bych doporučil používat refraktometr při zakládání kvasů a podle nalezené hodnoty potom dosladit. U nestabilních kvasů a těch je většina to citelně přispívá k vyšší stabilitě kvasu tj. i malý 1 - 1,5% přídavek cukru chrání kvas před zoctovatěním. Vámi nalezený index lomu 10 °brixi je skutečně nápadně vysoký. Nemůže to být způsobeno vyšším obsahem nezkvasitelných cukrů např. sorbitolu? PŠ

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 45.82 (?), 14.10.2018 9:28

Dobrý den kolegové,

v zahrádkářských potřebách nebo lépe ve vinařských prodejnách, mají eshopy (bs vinařské pot., Lipera apod.), koupíte kvasinky přímo na zastavený kvas nebo chladnomilné/ crio kvasinky a nebo při vysoké počáteční cukernatosti kvasinky s vysokou tolerancí na alkohol. Možno koupit plidně dva druhy a udělat zákvas z obou. Je potřeba aby kvas měl teplotu kolem 18 stupňů, v případě chladnomilných kvasinek teploty kolem 13-15 stupňů. Je lepší už na začátku zakvášet čistou kulturou a nespoléhat na špínu.

Co se týče cukrů, jestli jste sbírali švestky ze stromů tak mají kolem 15 - 18 cukru, jesti jste je sbíraly pod stromem bez šťopky tak mají 23-26 cukru. Toto je moje zkušenost, měřím refraktometrem.

Nechat 10 cukru a jít pálit znamená nechat v niveč polovinu zkvasitelných cukrů. Nehledě na fakt, že kvas ze švestek, může po dokvašení ještě v chladnu odpočívat. Ve vinařské hantýrce metoda SUR-LIE, tlakem kapaliny na těla kvasinek se vyluhuje sekundární aroma.

Letos bylo hodně sucho a kvasy jsou jak marmeláda, kvasinky nemají lehkou práci, bylo dobré přidat výživu.

Závěr: koupit /nechat si poslat ušlechtilé kvasinky a výživu pro kvasinky, kvas umístit do tepla/při zakvášení část kvasu zahřát a vrátit, rozdíl teplot zákvasu a kvasu nesmí být více jak 8 stupňů, jinak tepelný šok. V případě že nemáte teplou místnost tak lze použít akva topítko, musí být ponořené do tekuté části aby se nepřehřálo a neexplodovalo. Míchat s kvasem aby se klobouk namáčel do vzniklého etanolu, nebude potom plesnivý. Sud vybavený deklem, do něj vyvrtat díru a zasunout autoventilek, vyšroubovat vnitřek a nasadit hadičku a tu ponořit do sklenice s vodou- kvasná zátka. Po dokvašení můžete nechat odpočinout v chladnu, nebo vypálit.   

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika