Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Dobrý den kolegové,

v zahrádkářských potřebách nebo lépe ve vinařských prodejnách, mají eshopy (bs vinařské pot., Lipera apod.), koupíte kvasinky přímo na zastavený kvas nebo chladnomilné/ crio kvasinky a nebo při vysoké počáteční cukernatosti kvasinky s vysokou tolerancí na alkohol. Možno koupit plidně dva druhy a udělat zákvas z obou. Je potřeba aby kvas měl teplotu kolem 18 stupňů, v případě chladnomilných kvasinek teploty kolem 13-15 stupňů. Je lepší už na začátku zakvášet čistou kulturou a nespoléhat na špínu.

Co se týče cukrů, jestli jste sbírali švestky ze stromů tak mají kolem 15 - 18 cukru, jesti jste je sbíraly pod stromem bez šťopky tak mají 23-26 cukru. Toto je moje zkušenost, měřím refraktometrem.

Nechat 10 cukru a jít pálit znamená nechat v niveč polovinu zkvasitelných cukrů. Nehledě na fakt, že kvas ze švestek, může po dokvašení ještě v chladnu odpočívat. Ve vinařské hantýrce metoda SUR-LIE, tlakem kapaliny na těla kvasinek se vyluhuje sekundární aroma.

Letos bylo hodně sucho a kvasy jsou jak marmeláda, kvasinky nemají lehkou práci, bylo dobré přidat výživu.

Závěr: koupit /nechat si poslat ušlechtilé kvasinky a výživu pro kvasinky, kvas umístit do tepla/při zakvášení část kvasu zahřát a vrátit, rozdíl teplot zákvasu a kvasu nesmí být více jak 8 stupňů, jinak tepelný šok. V případě že nemáte teplou místnost tak lze použít akva topítko, musí být ponořené do tekuté části aby se nepřehřálo a neexplodovalo. Míchat s kvasem aby se klobouk namáčel do vzniklého etanolu, nebude potom plesnivý. Sud vybavený deklem, do něj vyvrtat díru a zasunout autoventilek, vyšroubovat vnitřek a nasadit hadičku a tu ponořit do sklenice s vodou- kvasná zátka. Po dokvašení můžete nechat odpočinout v chladnu, nebo vypálit.   

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 18 a číslo 13.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika