kompost z listi oresaku



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 85.27 (?) 
11.10.2007 8:07
Samozřejmě, že králičí hnůj do kompostu patří. Nakonec - kam jinam že? Nadbytek kyseliny močové je nesmysl, k.m. jako konečný produkt metabolismu purinů (nukleových kyselim) je v séru i exkrementech všech savců  v podobných hladinách. Víc jí produkují logicky masožravci.  A i kdyby jej králíčí hnůj obsahoval více, nechť, je to cenný zdroj dusíku a kompostu jen prospěje.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
               
host - 13.255 (?), 24.10.2012 12:34

králičí hnuj není špatný, jenom obsahuje velké množství semen plevele, které králík neumí strávit.Říká se, že využije jen asi 40% potravy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 243.148 (?), 14.10.2007 10:32
Prasečí hnůj je studené, naprosto nevhodné hnojivo, které devastuje půdu. Je to odpad, nikoliv hnojivo.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 100.5 (?), 14.10.2007 12:29
Nemáte tak úplně pravdu. Prasečí hnůj se, pravda, nehodí k přímemu zarývání do půdy. Jako zdroj organické hmoty a dusíku patří do kompostu, který po rozložení spolu s ostatnímu roslinnými zbytky výrazně zkvalitní.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 228.179 (?), 15.10.2007 14:07

Připomínka ke složení popela:

dřevěný popel obsahuje jako hlavní složku vápník (až 25%), dále draslík (do 10%) a nezanedbatelné množství hořčíku

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 202.6 (?), 12.2.2008 23:13

        Mám velkou zahradu a na ní tři různé komposty. Jeden je výhradně jen z listí ořešáku. Kompost z něj je daleko lepší než z jiných zdrojů - vláknitý a kyprý jako rašelina.Ale protože i mně vrtalo hlavou varování o inhibičním vlivu ořešákového listí, udělal jsem jednoduchý pokus:

        Na podzim loňského roku  jsem rovnou do tohoto kompostu nasázel řízky z keře lonicera nitida (cv.Maigrün). Nepoužil jsem stimulátor, ničím jsem je nazakrýval = musely takto přečkat i zimní mrazíky. Dnes již začínají obrážet mnoha novými listovými pupeny. Asi by to těžko dokázaly, kdyby ořešákový kompost nějaké inhibitory růstu obsahoval.

        Takže se příkláním k těm diskutujícím, kteří NA ZÁKLADĚ VLASTNÍÍCH ZKUŠENOSTÍ prohlašují, že ohledně škodlivosti ořešákového listí v kompostu jde jen o nepravdivý mýtus. -------------------------------

        Na podobné téma = jestli pak víte,..:

...,že při prvních pokusech s železníční dopravů museli její tvůrci čelit varováním z "odborných kruhů", že při rychlosti nad 40km/hod jejich budoucí pasažéři zešílí vlivem nadměrné rychlosti a za jízdy začnou skákat z okna?

..., že kdysi dávno předložili matematici z Francouzské akademie věd jednoznačný matematický důkaz, že "stroj s rotující nosnou plochou" (neboli vrtulník) nikdy nemůže vzlétnout?

A takovýchto mylných tvrzení je kolem nás stále dost a dost - doprovází celé dějiny lidského poznávání...

-------------------------

Aneb : mnozí volají "to a to nejde" = dokud se nenajde někdo, kdo to zkusí...

Slávek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 85.27 (?), 13.2.2008 8:16

Co se týče kompostování ořechového listí, naprosto s Vámi souhlasím, jeho škodlivosti se neobávám a do kompostu jej  přidávám. Čistý ořechový jsem tedy nedělal, taky nemám tolik ořechů.
   S tou vlastní zkušeností bych byl ale opatrnější. Podobně dokázali odborníci před lety neškodnost DDT, někteří nejen na zvířatech, ale i na sobě (!) předvedli, že neškodí. Zdravotní testy před a po požití insekticidu byly shodné. 
   Pouhá skutečnost že v ořechovém substrátu něco vyklíčilo, není důkazem absence růstového inhibitoru. v něm.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 165.12 (?), 4.4.2008 17:57

Hysterie kolem DDT byla poněkud přehnaná. Sice je pravda, že se rozkládá pomalu a nachází se v mateřském mléce ještě dnes, ale není zdaleko tak nebezpečné jako jiné jedy které omezujeme velmi neochotně (prokazatelná škodlivost pasivního kouření, které zabilo již mnoho tisíc lidí, stále ještě nedokázala pohnout zákonodárce k tomu, aby kouření v uzavřených prostorách zakázali...)

DDT naproti tomu má na kontě minimum obětí, ale miliony zachráněných - tím že s jeho pomocí se v drasticky snížil počet případů malárie přenášené komáry ...

Ještě dnes na malárii umírají tisíce lidí a DDT by jim třeba zachránilo život..., je levné a vysoce účinné.

Smrtelná dávka čistého DDT pro člověka dle wikipedie je 1,5g/kg, takže pro prům. člověka cca 100g!, pro hmyz jsou jedovaté o mnoho řádů nižší dávky..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 4.100 (?), 4.4.2008 21:53

Vážený anonyme, jedna ze základních pouček PRO použití pesticidů praví, že jejich nasazení umožnilo v celosvětovém měřítku zvýšit produkci o 30-40%, což je kvantifikace ztrát způsobených škůdci BEZ použití pesticidů. Toto pravidlo platí zcela obecně. Argument o užitečnosti insekticidu, který je min. 30 let morálně zastaralý, je tedy velmi laciný.

S tou záchranou tisíců trpících malárií (pomocí DDT samozřejmě) si nejsem tak docela jist - moucha domácí si- několik let po masovém nasazení pesticidu zač. 40. let minulého století - vyrobila enzym DDT-dechlorinasu, kterým DDT (insekticidně) inaktivuje...

Nejsem toxikolog, ale akutní toxicita (jedovatost), kterou vytahujete z Wikipedie, není jediný škodlivý efekt DDT. Nepřál bych Vám požít ani desetinu dávky, kterou uvádíte - poznal byste, co to je chloroakné, tukové nádory různě po těle a úporné a dlouhodobé bolesti hlavy...
Použití příměru s DDT a kompostovanými listy ořešáku v předchozím příspěvku  nebylo příliš šťastné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 100.5 (?), 4.4.2008 22:53

Kdybyste si přečetl příspěvek důkladněji, viděl byste, že jsem nesrovnával škdlivost ořešákového listí s DDT, nýbrž jsem na tom příkladu ukazoval, že není možné hlásat   bezpečnost čehokoli na základě pouhého vlastního pokusu.
   Jinak s Vámi souhlasím ve skeptickém postoji k přínosu DDT. Zachraňovat životy ohrožené malárií tím, že  bažiny s komáry zasypu tunamy levného chlorovaného uhlovodíku, je krátkozraké. Zadělává se tím na velký průser v budoucnosti.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika