Obyčejný rýč vs. Fiskars



   Předchozí příspěvky  |  <  11,  12,  13,  14,  15  >   
                     
Kšely - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (216) - 214.135 (?) 
5.5.2010 18:23
Pane Mirku, to nemá cenu. Kdo neokopával 50 arů záhumenky nebo vinohrad motykou, protože herbicidy pro malospotřebitele nebyly, ten Vám prostě nemůže rozumět. Co je vyrývat "dílek" řepy "rýlem", protože kombajny teprve začínaly. Atd.My máme zkušenost svoji, jiní svoji. A nemusí být některá špatná. Zdravím. MH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 4.78 (?), 28.5.2010 9:23

Budete se divit Mirku, ale po osobní zkušenosti jsem ocelové rýče a lopaty od Fiskarsu koupil do stavební firmy. Po zkušestech s tvrdým nasazením těchto nástrojů mne zde tuze pobavily příspěvky "Na rýči nic nevymyslíte", nebo že je to hobby nářadí pro rekreační zahrádkáře

Rýče používáme při výkopových pracích a při nakládání suti, Ocelové lopaty též. Nevím jaká je zkušenost ostatních, ale běžnou lopatu odrovnáte během nakládání jednoho kontejneru. Cihly, kusy betonu, armování.  Fiskarsy zažily neuvěřitelné věci. Naši zaměstnanci si rychle zvykli používat zvlášť rýč i jako páčidlo. Jedna z prvních lopat má za sebou opravu, za roky používání se probrousila v místě sváru s násadou a v takto ztenčeném místě se při práci v režimu "páčidlo"  začala trhat, (po 4 letech používání a naložení desítek a desítek kontejnerů sutí) i vzal jsem tig a pečlivě defekt zavařil.

Ocelové rýče a lopaty od Fiskarsu jsou k neutahání, nejsem co se týče tohoto nářadí "srdcař", kašlu na to, kdo nářadí vyrobil, zajímá mě co vydrží. Je jasné, že na přihazování do míchačky vezmou naši lidé hliníkovku, nikoli kvůli váze, ale kvůli tomu, že pokud chytne míchačka hliníkovku, povolí hliníkovka, pokud chytí míchačka fiskarsku uděláte s ní salto a s trochou smůly vám při další otáčce napráská.

K lopatě fiskars měli někteří chlapci na počátku výhrady, že je těžká, dnes by neměnili. Tyto nástroje, zohledníme.li jejich životnost a ergonomii jsou asi to nejlevnější, co může člověk koupit. Na jediné stavbě zničíte při běžných pracích několik ocelových a hliníkových lopat. U fiskarsu hrozí jen to, že jej někdo ukradne.

Podobně solidní nářadí jsou vojenské zákopnické lopatky BW, nebo zákopnické krumpáčky téže provenience.

Pouze poznámka k tomu " na rýči nic nevymyslíte", na počátku 20. století dokázali američtí průmyslníci zvýšit produktivitu práce "jenom" tím, že nechali své techniky uvažovat nad lopatami a rýči a došlo k vytvoření několika různých nástrojů, určených pro různé účely, Ford (pokud se nemýlím) šel tak daleko, že v jeho podnicích byla zohledněná i tělesná konstituce a rasa pracovníka.

Inu, asi vymýšleli hlouposti, když se na rýči "nedá nic vymyslet".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5577) - 191.158 (?), 28.5.2010 10:10
Blahopřeji Vám pokud jste spokojen s tímto nářadím. Nevím jakou stavařinou se Vaše firma zabývá (podíl ruční práce je patrně velmi vysoký) ale za x let co se pohybuji na stavbách jsem toto nářadí nikde neviděl, nevím proč, ale neviděl (slibuji že se budu rozhlížet ještě více a dám popř. vědět). A udělám ještě jednu věc, vyzkouším jak se dá s tvarovanou lopatou využít stehna při práci aby celá váha nebyla držena po celou dobu v rukách a dám taky vědět. Hezký den přeji.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 4.78 (?), 28.5.2010 12:52

Dobrý den Mirku,

my jsme mrňavá firma a zaměstnanci  (je jich pár) nejsou anonymní a na nařádí jsu citliví. Ono to není jen o fiskarsu, ukažte mi stavební firmičku, kde se pracuje se značkovým nářadí,(V našem případě Metaba, protooly, modrý Bosch).  Všichni mají hmotnou zodpovědnost a zároveň je v nich určitá stavovská hrdost, často pyšně přijdou ze stavby a povídají: "koukals s jakými s... pracovali? "

Sám jsem takové nářadí na žádné stavbě neviděl, ono je to i tím, že naši lidé nejsou kopáči, jsou to kvalifikovaní zaměstnanci, pouze se nebojí práce a když je zapotřebí vyházet a odvozit suť, udělají to.

Pokud chcete vidět v rukách zaměstnanců kvalitní vercajk, jsou to jen malé hrdé firmičky, zahraniční firmy se zahraničními zaměstanci, nemluvím o UK, ale například o některých německých firmách. Nebo živnostníci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jandik - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (54) - 197.98 (?), 28.5.2010 14:53

Z Vašich příspěvků je cítit úcta ke svým zaměstnancům. Klobouk dolů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 70.100 (?), 28.5.2010 11:20

Na rýči, který je určený k rytí nic nevymyslíte. Musí to být kus plechu s rovnou násadou. Když to jakkoliv geniálně zahnete, nebude to rýč, ale lopata. Podle toho kam to zahnete vám budou ruce buď přebývat, nebo nedosahovat. S lopatou se dá rýt taky, ale je to něco jiného. Když máte tak dokonalé teoretické rycí zázemí, popište některý z těch amerických zázraků, určitě se všichni rádi poučí. Prakticky, zkuste si někdy vzít rýč a zrýt s ním půl aru zahrady. Zjistíte velmi dobře, o co to vlastně jde.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 28.5.2010 11:33

Na rýči nic nevymyslíte...

Vždy jsem měl tři rýče pro případ, že většiínou chtějí rýt všichni v tutéž dobu, času o víkendu je málo. Po koupi Fiskars rýče si teď každý počká až bude ten černý rýč volný, dalších dvou si nevšímá. Proč, sám nevím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 128.154 (?), 5.5.2010 18:10

A já vám dovezu kladovku dřeva a vy mi ji tím vaším zázrakem zpracujete do kotle, ju?Tak takhle nějak jste nám to napsal vy, uplná kravina, pletete sem jakési mixy betonu, my jsme zahrádkáři, ne železničáři je to jasné???Někdy je lepší přemýšlet než něco napíšete.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5577) - 155.12 (?), 5.5.2010 18:33
Já jsem nevymyslel lopatu na beton, to Fiskars, a kladovku dřeva klidně dovezte já Vám ji zpracuji, ale nebude to sekerou Fiskars, že? Já jsem zahrádkář a proto nepoužívám nářadí Fiskars, až ho budu používat tak se ze mne stane rekreant. Hezký zbytek dne.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 72.149 (?), 6.5.2010 14:04

Mám tři kvalitní rýče:

1ks pánský rýč Lux, 1ks dámský rýč Lux-koupené v OBI

1ks stavební rýč TORQ koupený v Hornbachu.

Všechny rýče jsou s jasanovou násadou, velmi dobré ergonomie, s velmi dobře tvarovaným listem z kvalitní oceli. Nastavení délky násady nemají, tu si případně upravím jednou provždy. Toto štělování je vhodné pro nářadí do půjčovny. Provedení listu je u rýče TORQ a pánského rýče Lux lepší než u Fikars. Stavebním rýčem TORQ jsem vykopal v jílu s vrstvami pískovce cca 50bm drenáže šířky 0,6m, hloubky 0,9-1,3m. Jinak všechny rýče používáme již několik let na rytí. Samozřejmě bez problémů.

Pokud budu považovat moje rýče za obyčejné, pak oproti rýči Fiskars nevidím podstatný rozdíl (pokud koupím Fiskars na ZZ, tak ani v ceně).

Nejsem proti Fiskars nijak zaujatý. Z nářadí fiskars používám sekeru 2400, kterou považuji za vynikající. Pokud kupuji nářadí, sleduji především funkčnost, kvalitu a na posledním místě barvu. Při výběru samozřejmě nevynechám věhlasné firmy. Rozhodně před jejich věhlasem nepadám na zadek.

F.O.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  11,  12,  13,  14,  15  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika