Problém se zelím



ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.114 (?)
8.1.2016 12:43

To je normální, až bude vykvašené, tak se lák nepotáhne.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6653) - 9.142 (?), 10.12.2024 16:15

5 cm potopené je zbytečně moc, stejně vyplave nahoru. Stačí když bude zalité a hlavně bez přístupu vzduchu, stále voda ve žlábku a kontrolovat.

                     
host - 38.10 (?), 4.2.2013 9:22

Stalo sa mi dnes to isté? A hádame sa, či to stačí odstrániť alebo sa musí všetko vyhodiť? :-(

                     
host - 114.252 (?), 4.2.2013 11:03

horní vrstvu shrnout a vyhodit, napěchovat a dolít převařenou vodou.popř osolenou-nemusí být...,nahoře mám prkno a zatížené žulovým kamenem... zelí musí být pod vodou

                     
host - 91.178 (?), 24.2.2013 17:13

Moje maminka dávala horní vrstvu slepicim.Já už řadu let dělám zelí v kamenáku a vždy se na povrhu vody která je nad zelím utvoří čistě bílá plíseně kterou pravidelně odstraňuji(možná se jedná o ušlechtilou plíseňsmiley).Zelí je tvrdé a chtné ne jen podle mého názoru.Do zelí není třeba dávat nic krom soli.Ale kdo chce přidává řadu dalšího koření dále třeba jablka, papriku,mrkev atd.

      
host - 5.149 (?), 25.11.2011 11:11

Asi jste udělala někde chybu.Já si myslím, že Vaše zelí nebylo řádně ušlapané, udusané, a že v něm zbyly vzduchové bublinky. Bez přístupu vzduchu vzniká při kvašení cukrů lahodná kyselina mléčná, za přístupu vzduchu zelí špatně a nečistě kvasí, myslím si že vzniká velký podíl kiyseliny octové a proto je zelí hodně kyselé (já tomu říkám, že zelí zkysá).Pro zdárné kvašení není potřeba nic víc než dobré zelí (nejlépe zelí určené ke krouhání, které je křehké a má více cukrů) a sůl cca 15-20 dkg na 10 kg (ty správné kvasinky jsou již a zelí). Ostatní přísady pouze ovlivňují výslednou chuť. Zelí kvasí při různých teplotách, bez nějakých následků na chuti, snad od 10°C až do 24 °C což mám osobně odzkoušeno. Délka kvašení je nepřímo úměrná teplotě.

           Mr Big

      
host - 17.210 (?), 8.1.2016 12:40

Moze to byt aj sezonou - kvalita zeli. Niekde som cital, ze zle kvasenie je aj vtedy ak je male mnozstvo mineralov. Mnohym pomohlo pridanie mineralnej vody. Ma niekto skusenosti s pridanim mineralov, ako sa to bezne robi pri vyrobe, kvaseni vina?

      
ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.114 (?), 8.1.2016 12:43

To je normální, až bude vykvašené, tak se lák nepotáhne.

         
host - 11.101 (?), 8.1.2016 14:37

Tak to jste mě svojí odpovědí trochu uklidnil. Říkáte, že nemám panikařit, tak počkám. Letos mi poprvé v životě zvláčkovatěl lák v kvašácích, ale už vykvašených, byly to poslední podzimní, tak byly asi pro kvašení málo sladké. Pomohl přídavek octa, to se u zelí nedá použít. Milena

      
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6653) - 9.135 (?), 8.1.2016 17:29

Za dva dny to přece nemůžete hodnotit. Když kvasí, nechte to být aspoň týden, když klesne voda dolévejte, aby nahoře nebylo bez vody. Pak odeberte vrchní vrstvu a teprve ochutnejte. To není hup na krávu, už je tele. Vy víte, jaká je správná rychlost výstupu bublin? Já ne a myslím že to neví nikdo.

   
host - 234.255 (?), 5.10.2016 16:06
Dobry den, chcem sa spytat ci mozem do nalozenej kapusty v sude doliat vodu, ked bola nakladana pred 5 dnami? Je zatazena, ale po krajoch sa vyduva. Stred pod zavazim je pod vodou. Par krat som ju popritlacal, ale vzdy vychadza
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika