Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 

Mošty > Lis na ovoce

Lis na ovoce


Marek-TT (682) - xxx.xxx.182.44 (?)
8.1.2019 6:56

"Proboha (jako ateista), proč bych se měl dívat..."

Čo je na tom primitívne a exibicionistické? Ja častokrát hľadám inšpiráciu práve v takýchto videách (nielen z Anglicka a nielen o lisovaní ovocia), lebo tých tuzemských videí zas až toľko nebýva.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   << Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5...>   
                           

Lis na ovoce


Marek-TT (682) - xxx.xxx.235.1 (?), 27.10.2018 14:39
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Niet zač, ak Vám to pomôže, budem rád. Ešte doplním, že včera som prvýkrát testoval nové polyesterové plachetky. Kúpil som ich hlavne kvôli očakávenému ľahšiemu čisteniu. Po skončení lisovania som ich podobne ako ľanové dal do vaničky a vystriekal vodou. Voda bola očividne menej špinavá, ako po čistení ľanových plachiet. Z toho vyplýva, že menej šťavy a aj kúskov jabĺk sa zachytilo v štruktúre plachty. Vyzerá to tak, že moje očakávanie sa potvrdilo. Ešte ich skúsim zľahka vyprať v práčke, uvidím aký bude výsledok.

Obrázky:

Připojit reakci   
               

Lis na ovoce


host - xxx.xxx.188.181 (?), 6.1.2019 15:55
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

můžete poslat prosím kompletní foto tohoto lisu.

Díky libor.franek@protonmail.com

Připojit reakci
                  

Lis na ovoce


Marek-TT (682) - xxx.xxx.235.1 (?), 6.1.2019 16:45
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Prosba bola asi adresovaná mne. Všetko čo som mal, som zverejnil pár príspevkov vyššie, vrátane fotiek a aj technického popisu.

Připojit reakci
                  

Lis na ovoce


host - xxx.xxx.168.81 (?), 6.1.2019 22:26
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Bože, … (italská komedie), to je ale pokrok, od konce posledních 70 let minulého tisíciletí. (Myslím si, že budoucí archeologové a historici budou mít o čem mudrovat.)
Od konce 70 let jsem vozil jabka moštovat do zahrádkářské moštárny v nedalekém městečku. Barabizna, domek k asanaci. Ale betonová podlaha, tlaková pitná voda, kanalizace, elektřina. Decimálka, stolek, kasička a paní „hospodářka“ zahrádkářů. Drtič ovoce, elektro, samorobo, ústrojí nerez. Dál obsluha (známý od zahrádkářů), plastové kýble na drť. Výkon cca pytel jablek (30kg) 2-3min (podle odebírání kýblů drtě).
Vlastní lis samorobo, hydraulický, čerpadlo s el.motorem, ovládání rozvaděčem, válec pod lisovacím stolem, stůl nerez, koš dřevěný, na kolíky rozebíratelný, plachetka, horní deska lisu posuvná, a zase obsluha (druhý známý). Výkon, náplň koše asi max. 40-45kg, lisování podle vytékajícího proudu moštu (aby nepřetékal rantl stolu a odváděcí korýtko) asi 2-3min (naplnění mlíkařské konve 25l).
Dál, kotouč na vyvážení výlisků, plastové vaničky na vyprání ovoce (kdo chtěl), síto z pletiva na okapání (pro zájemce o praní, já si pral a „sušil“ doma). Cena 0,30Kčs/kg, doba vlastního zdržení cca 10min (když bylo pilno a ne ve frontě, při cca 90kg jablek/tři pytle/50l moštu).
Proto už léta nemoštuji. Příspěvek píšu především pro ty, co by si mysleli, že dříve se mošt lisoval jen pomocí cvičených mamutů. JGcrying

Připojit reakci
                     

Lis na ovoce


vyslouzil (17608) - xxx.xxx.92.238 (?), 7.1.2019 14:26
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

 Příspěvek píšu především pro ty, co by si mysleli, že dříve se mošt lisoval jen pomocí cvičených mamutů. JG

To si nikdo nemyslí. Všichni víme, že dnes se moštuje dvěma způsoby:
1. Pomocí stažené mobilní aplikace Apple crushed nebo její české verze Moštárna
2. Prostřednictvím únikové hry Escape game of apple juice

Cena 0,30Kčs/kg, doba vlastního zdržení cca 10min...Proto už léta nemoštuji.

Proč vlastně?

Připojit reakci
                        

Lis na ovoce


host - xxx.xxx.168.81 (?), 7.1.2019 19:14
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den. Co se týká těch programů, tak nevím. Neznám je. Je možné, že se u nich někdo zasměje.
A konkrétně proč vlastně nemoštuji, když mám mošt rád. Jednou větou: je to příšerně pracné, nákladné a efekt mizivý, směšný. No, také jsem se vícekrát zúčastnil domácího moštování u známých. A opravdu to nebylo kvůli pár litrům darovaného moštu. Pro mě prostě je a zůstane domácí moštování znakem velkého kroku zpět v zahrádkaření.
Tím sebeméně nechci brát radost a entuziasmus těm, kteří doma moštují. Někdo třeba řekne, že tak doma děti uvidí vznik moštu a ochutnají „vlastní práci“. To ve společné moštárně také šlo. Děti tam s dospělými běžně chodily a běžně tam mošt pily. JG

Připojit reakci
                           

Lis na ovoce


PP. (5517) - xxx.xxx.9.135 (?), 7.1.2019 19:45
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vzhledem k tomu, že o žádném dramatickém kroku vpřed v zahrádkaření nevím, tak občas když je dost jablek moštuju. Na rozdíl od JG považuju moštování za velmi smysluplný způsob konzervace jablek. Ve sklepě začnou koncem zimy plesnivět a v moštu se uchovají daleko líp. Neřeším pracnost. Bez práce nejsou koláče. Vše co si nekoupím ale připravuju sám je pracné. Ale mám svoji griotku, proslazené višně, kyselé okurky, zelí a řadu dalších výrobků o kterých vím z jakých surovin jsou a že ty suroviny jsou chemicky téměř nedotknuté a toho si cením. A rodině to chutná. Kdybych to nedělal=nepracoval, tak bych to neměl.

Připojit reakci
                           

Lis na ovoce


Marek-TT (682) - xxx.xxx.235.1 (?), 7.1.2019 20:02
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pro mě prostě je a zůstane domácí moštování znakem velkého kroku zpět v zahrádkaření.

Pozrite si na internete videá napr. z Anglicka, kde sa muštujú jablká možno ešte v primitívnejších podmienkach ako u nás. Pomaly každá domácnosť čo má záhradu a jablone ich muštuje a následne vyrábajú jablkový cider. Vyplýva z toho, že Anglicko je v oblasti záhradkárčenia pozadu?

Připojit reakci
                           

Lis na ovoce


host - xxx.xxx.168.81 (?), 7.1.2019 22:42
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Proboha (jako ateista), proč bych se měl dívat na videa primitivismů exhibicionistů z Anglie? Ještě že to není dosud (zaplať pánbů) povinné! Raději se dívám tam, kde jsou jména jako Heyrovský, Seifert (safra, nemaj moc česká jména), Vlček a vlastně dost dalších. No uznávám, o zahrádce to obyčejně není. Co naplat.
Dlouho jsem si myslel, že pojmy úpadek a pokrok, jsou pojmy obecné. Dnes ale vidím, že je to o „řízení a práci s lidskými zdroji“. Neobdivuji individualismus. (lidský zdroj jsem nerad)
Na rozdíl od JG považuju moštování za velmi smysluplný způsob konzervace jablek.
Omlouvám se, pokud je můj předchozí příspěvek chápán právě takto (blbě). Asi jsem měl napsat, i že jsem léta zavařoval (na zimu) cca 100 l moštu (vratné litrové láhve, nikdy přes zimu nevydržel). Asi jsme vypili (a rozdali) hektolitry moštu. To bude možná ten důvod, že mi dnes „zápas“ o pár litrů připadá (s lítostí) směšný. JG
PS: nejsem příznivcem chemizace zahrádky (letos Mospilan 1x 1 keř rybízu, mšice, a 1x 1 strom slivoně, pilatka, kolik mám stromů nevím, místo ale není, plácnu 50; zavařené okurky, kvašáky, papriky, kysané zelí, rybízovou marmeládu i další, kompoty, křížaly, zeleninová jídla, brambory, ořechové pečivo, ovocné buchty, štrúdly, kačeny, králíky apod. ze zahrádky jím; dýni jen semínka)

Připojit reakci
                           

Lis na ovoce


Marek-TT (682) - xxx.xxx.182.44 (?), 8.1.2019 6:56
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

"Proboha (jako ateista), proč bych se měl dívat..."

Čo je na tom primitívne a exibicionistické? Ja častokrát hľadám inšpiráciu práve v takýchto videách (nielen z Anglicka a nielen o lisovaní ovocia), lebo tých tuzemských videí zas až toľko nebýva.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...>   
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení domácích klobás1.6.2020
Uzení domácích klobás1.6.2020
Bílý ocet - dostupnost26.5.2020
Průměr komínu k udírně20.5.2020
Uzení domácích klobás19.5.2020
Generátor kouře15.5.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů