Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Mošty > Lis na ovoce

Lis na ovoce


Marek-TT (630) - xxx.xxx.182.44 (?)
8.1.2019 6:56

"Proboha (jako ateista), proč bych se měl dívat..."

Čo je na tom primitívne a exibicionistické? Ja častokrát hľadám inšpiráciu práve v takýchto videách (nielen z Anglicka a nielen o lisovaní ovocia), lebo tých tuzemských videí zas až toľko nebýva.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   << Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5...>   
                           

Lis na ovoce


Marek-TT (630) - xxx.xxx.235.1 (?)
27.10.2018 14:39, počet návštěv: 10108
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Niet zač, ak Vám to pomôže, budem rád. Ešte doplním, že včera som prvýkrát testoval nové polyesterové plachetky. Kúpil som ich hlavne kvôli očakávenému ľahšiemu čisteniu. Po skončení lisovania som ich podobne ako ľanové dal do vaničky a vystriekal vodou. Voda bola očividne menej špinavá, ako po čistení ľanových plachiet. Z toho vyplýva, že menej šťavy a aj kúskov jabĺk sa zachytilo v štruktúre plachty. Vyzerá to tak, že moje očakávanie sa potvrdilo. Ešte ich skúsim zľahka vyprať v práčke, uvidím aký bude výsledok.

Obrázky:

Připojit reakci   
               

Lis na ovoce


host - xxx.xxx.188.181 (?)
6.1.2019 15:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

můžete poslat prosím kompletní foto tohoto lisu.

Díky libor.franek@protonmail.com

Připojit reakci
                  

Lis na ovoce


Marek-TT (630) - xxx.xxx.235.1 (?)
6.1.2019 16:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Prosba bola asi adresovaná mne. Všetko čo som mal, som zverejnil pár príspevkov vyššie, vrátane fotiek a aj technického popisu.

Připojit reakci
                  

Lis na ovoce


host - xxx.xxx.168.81 (?)
6.1.2019 22:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Bože, … (italská komedie), to je ale pokrok, od konce posledních 70 let minulého tisíciletí. (Myslím si, že budoucí archeologové a historici budou mít o čem mudrovat.)
Od konce 70 let jsem vozil jabka moštovat do zahrádkářské moštárny v nedalekém městečku. Barabizna, domek k asanaci. Ale betonová podlaha, tlaková pitná voda, kanalizace, elektřina. Decimálka, stolek, kasička a paní „hospodářka“ zahrádkářů. Drtič ovoce, elektro, samorobo, ústrojí nerez. Dál obsluha (známý od zahrádkářů), plastové kýble na drť. Výkon cca pytel jablek (30kg) 2-3min (podle odebírání kýblů drtě).
Vlastní lis samorobo, hydraulický, čerpadlo s el.motorem, ovládání rozvaděčem, válec pod lisovacím stolem, stůl nerez, koš dřevěný, na kolíky rozebíratelný, plachetka, horní deska lisu posuvná, a zase obsluha (druhý známý). Výkon, náplň koše asi max. 40-45kg, lisování podle vytékajícího proudu moštu (aby nepřetékal rantl stolu a odváděcí korýtko) asi 2-3min (naplnění mlíkařské konve 25l).
Dál, kotouč na vyvážení výlisků, plastové vaničky na vyprání ovoce (kdo chtěl), síto z pletiva na okapání (pro zájemce o praní, já si pral a „sušil“ doma). Cena 0,30Kčs/kg, doba vlastního zdržení cca 10min (když bylo pilno a ne ve frontě, při cca 90kg jablek/tři pytle/50l moštu).
Proto už léta nemoštuji. Příspěvek píšu především pro ty, co by si mysleli, že dříve se mošt lisoval jen pomocí cvičených mamutů. JGcrying

Připojit reakci
                     

Lis na ovoce


vyslouzil (17303) - xxx.xxx.92.238 (?)
7.1.2019 14:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

 Příspěvek píšu především pro ty, co by si mysleli, že dříve se mošt lisoval jen pomocí cvičených mamutů. JG

To si nikdo nemyslí. Všichni víme, že dnes se moštuje dvěma způsoby:
1. Pomocí stažené mobilní aplikace Apple crushed nebo její české verze Moštárna
2. Prostřednictvím únikové hry Escape game of apple juice

Cena 0,30Kčs/kg, doba vlastního zdržení cca 10min...Proto už léta nemoštuji.

Proč vlastně?

Připojit reakci
                        

Lis na ovoce


host - xxx.xxx.168.81 (?)
7.1.2019 19:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den. Co se týká těch programů, tak nevím. Neznám je. Je možné, že se u nich někdo zasměje.
A konkrétně proč vlastně nemoštuji, když mám mošt rád. Jednou větou: je to příšerně pracné, nákladné a efekt mizivý, směšný. No, také jsem se vícekrát zúčastnil domácího moštování u známých. A opravdu to nebylo kvůli pár litrům darovaného moštu. Pro mě prostě je a zůstane domácí moštování znakem velkého kroku zpět v zahrádkaření.
Tím sebeméně nechci brát radost a entuziasmus těm, kteří doma moštují. Někdo třeba řekne, že tak doma děti uvidí vznik moštu a ochutnají „vlastní práci“. To ve společné moštárně také šlo. Děti tam s dospělými běžně chodily a běžně tam mošt pily. JG

Připojit reakci
                           

Lis na ovoce


PP. (5419) - xxx.xxx.9.135 (?)
7.1.2019 19:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vzhledem k tomu, že o žádném dramatickém kroku vpřed v zahrádkaření nevím, tak občas když je dost jablek moštuju. Na rozdíl od JG považuju moštování za velmi smysluplný způsob konzervace jablek. Ve sklepě začnou koncem zimy plesnivět a v moštu se uchovají daleko líp. Neřeším pracnost. Bez práce nejsou koláče. Vše co si nekoupím ale připravuju sám je pracné. Ale mám svoji griotku, proslazené višně, kyselé okurky, zelí a řadu dalších výrobků o kterých vím z jakých surovin jsou a že ty suroviny jsou chemicky téměř nedotknuté a toho si cením. A rodině to chutná. Kdybych to nedělal=nepracoval, tak bych to neměl.

Připojit reakci
                           

Lis na ovoce


Marek-TT (630) - xxx.xxx.235.1 (?)
7.1.2019 20:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pro mě prostě je a zůstane domácí moštování znakem velkého kroku zpět v zahrádkaření.

Pozrite si na internete videá napr. z Anglicka, kde sa muštujú jablká možno ešte v primitívnejších podmienkach ako u nás. Pomaly každá domácnosť čo má záhradu a jablone ich muštuje a následne vyrábajú jablkový cider. Vyplýva z toho, že Anglicko je v oblasti záhradkárčenia pozadu?

Připojit reakci
                           

Lis na ovoce


host - xxx.xxx.168.81 (?)
7.1.2019 22:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Proboha (jako ateista), proč bych se měl dívat na videa primitivismů exhibicionistů z Anglie? Ještě že to není dosud (zaplať pánbů) povinné! Raději se dívám tam, kde jsou jména jako Heyrovský, Seifert (safra, nemaj moc česká jména), Vlček a vlastně dost dalších. No uznávám, o zahrádce to obyčejně není. Co naplat.
Dlouho jsem si myslel, že pojmy úpadek a pokrok, jsou pojmy obecné. Dnes ale vidím, že je to o „řízení a práci s lidskými zdroji“. Neobdivuji individualismus. (lidský zdroj jsem nerad)
Na rozdíl od JG považuju moštování za velmi smysluplný způsob konzervace jablek.
Omlouvám se, pokud je můj předchozí příspěvek chápán právě takto (blbě). Asi jsem měl napsat, i že jsem léta zavařoval (na zimu) cca 100 l moštu (vratné litrové láhve, nikdy přes zimu nevydržel). Asi jsme vypili (a rozdali) hektolitry moštu. To bude možná ten důvod, že mi dnes „zápas“ o pár litrů připadá (s lítostí) směšný. JG
PS: nejsem příznivcem chemizace zahrádky (letos Mospilan 1x 1 keř rybízu, mšice, a 1x 1 strom slivoně, pilatka, kolik mám stromů nevím, místo ale není, plácnu 50; zavařené okurky, kvašáky, papriky, kysané zelí, rybízovou marmeládu i další, kompoty, křížaly, zeleninová jídla, brambory, ořechové pečivo, ovocné buchty, štrúdly, kačeny, králíky apod. ze zahrádky jím; dýni jen semínka)

Připojit reakci
                           

Lis na ovoce


Marek-TT (630) - xxx.xxx.182.44 (?)
8.1.2019 6:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

"Proboha (jako ateista), proč bych se měl dívat..."

Čo je na tom primitívne a exibicionistické? Ja častokrát hľadám inšpiráciu práve v takýchto videách (nielen z Anglicka a nielen o lisovaní ovocia), lebo tých tuzemských videí zas až toľko nebýva.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Lis na ovoce5115.3.201922100
Mošt chytá plíseň - kde je chyba?2223.2.20194020
Hruškový mošt z odrůdy Williams127.12.2018602
Výroba moštu 4226.11.201839715
Uchování jablečného moštu bez sterilace16331.10.2018310237
Využití vylisované jablečné drti2817.9.201824948
Druhy moštů417.9.20181989
Vyroba calvadosu329.8.20181796
První burčák - kde se stala chyba?720.10.20172976
Jakou odstředivku a drtič na mošt? Zkušenosti?429.5.20177642
Smysly nás šálí?35.11.20153147
Uchování a konzumace moštu828.12.20149566
Moštoměr versus Cukroměr156.7.201437563
Kal v moštu530.11.20137088
Lze moštovat jablka napadená strupovitostí?626.11.20118151
Drtič ovoce ze staré ždímačky?416.9.201025578
Jak stanovit obsah C vitamínu v moštu?4029.12.200844982
Jablečný mošt23.10.20078608
Další diskuze na téma Mošty najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Kaiserova elektrická udírna22.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování14.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování13.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování10.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování10.9.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů