Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 

Meruňky > Vrúbľovanie - marhule

Vrúbľovanie - marhule


host - xxx.xxx.230.211 (?)
14.2.2020 20:34

Pane Mimmo, nebylo by vám proti srsti, se pochlubit svým „operačním nádobíčkem“. Prosím.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   << Předchozí příspěvky | 1, 2, 3   
                           

Vrúbľovanie - marhule


host - xxx.xxx.101.32 (?), 16.2.2020 16:52
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A zde je ořešák, prstencové roubování, délka přírustku je 100cm. Jelikož pro moje hraní si, je dvojkudla k tomuto účelu určená, u Pasiče za jednoho masaryka, tak jsem si potřebný nástroj vyrobil z vysloužilova nejlepšího roubováku, to je z ulamováku. Upozorňuji, že je to pouze z nouze ctnost.

Obrázky:

Připojit reakci   
                           

Vrúbľovanie - marhule


Petr z H (684) - xxx.xxx.251.154 (?), 16.2.2020 17:08
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ale však já vím, že dělám něco špatně. Taky jsem to zcela jasně napsal. wink Jsem si toho vědom, protože teorie naopak očkování doporučuje. Vaše výsledky vám můžu jen závidět. wink A protože něco dělám špatně (a těžko říct co - když je očko ujmuté, tak je to nejspíš provedeno dobře), používám už pouze jarní roubování angl.kopulací, která mi funguje výborně a přírůstky po naroubování jsou obvykle přes metr (u moruše dokonce 2 m). A právě proto, že něco nevědomě dělám špatně, neodvážím se očkování doporučit naprostému amatérovi, který ještě nikdy nic neštěpoval (mohl by mít podobné problémy), a raději mu doporučím kopulaci, na které se nedá nic zkazit. Navíc pokud už má připravené rouby, je v předjaří kopulace vhodnější způsob.

Připojit reakci
                           

Vrúbľovanie - marhule


host - xxx.xxx.122.199 (?), 16.2.2020 20:10
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ale, já nejsem profík. Vždy se snažím načerpat a osvěžit vědomosti, dnes z internetu, je to velice snadné. Pro amatéra je vždy vhodné, osvěžit si techniku řezu na měkkém dřevě a doladit na odpadu z průklestu. Při práci používám kosmetické tampony a dřevný líh, k očištění operačního místa a k desifekci nože. Oblíbil jsem si očkování na spící očko. Důvodem je lenivost a pohodlnost. Pracuje se za pěkného letního počasí, v kraťasech a tričku s úspěšností 100%. Nevyhýbám se ani letnímu roubování, tady je to vhodné ochránit roub před přílišnou dehydratací, krytím z mikrotenového pytlíku, má to jednu nevýhodu, že to jede, se prakticky dozvíme, až příští rok zjara, protože lehce odpadající zbytky řapíků, nemusí být známkou úspěchu. Nakonec se dá očkovat forketem, prakticky celý rok a dnes máme na to speciální očkovací kleště. Mi jako amatérovi stačí přiostřený obtažený mikováček.

Připojit reakci
               

Vrúbľovanie - marhule


host - xxx.xxx.230.211 (?), 14.2.2020 20:34
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Mimmo, nebylo by vám proti srsti, se pochlubit svým „operačním nádobíčkem“. Prosím.

Připojit reakci
                  

Vrúbľovanie - marhule


Mimmo (2161) - xxx.xxx.91.93 (?), 15.2.2020 7:17
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslím, že mírně přeceňujete roli hardveru. Používám stejné nože jako většina účastníků na tomto fóru – nerezové nože Mikov. Brusný kámen a pastu na doleštění jsem taky koupil v ČR. U nových nástrojů používám na zabroušení i diamantový pilník z Lídlu. Nástroje desinfikuji vařící vodou nebo ohněm. U štěpování meruněk existují věci velmi důležité a málo důležité. Velmi důležité je vědět, že mi doléhají řezné plochy, pupeny jsou proti sobě a že kambium podnože a roubu má šanci na spojení (afinita, pevnost úvazku...). Je taky dost důležité ověřit si, že jsem to spojil správně. Rouby ani podnože nesmí být dehydratované. Méně důležitá je počáteční zručnost, vynikající zrak, pevná ruka, fáze Měsíce apod. Před roubováním je dobré vyzkoušet si řez na odpadním, ale zdravém, materiálu stejného druhu. Meruňka má přece jenom odlišnou strukturu než měkké dřeviny. Je tady i jedna zvláštnost. Prvé narašené pupeny jsou pouze květní. Pokud tedy použijete roub uříznutý až v březnu, má stejnou šanci na ujmutí. Ovšem nepotřebné květní pupeny se budou muset po nalití vyslepit.

Připojit reakci
                     

Vrúbľovanie - marhule


host - xxx.xxx.62.107 (?), 15.2.2020 11:14
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji za rychlou reakci. S technikami řezu, jsem se seznámil již hodně dávno, kdy z vázacího materiálu bylo k použití jen lýko. Techniku ostření, myslím si, že ovládám také slušně. Podpořil bych, svým nákupem, ikdyž malým, český solingen, nebo KDSku. Bohužel, Mikov, má ve svých nožích, velmi měkká přídržná pera, téměř u všech nožů čepele při zavírání táhnou do strany a tím dochází k poškozování ostří (strouhá střenku a přibírá příložku. V dávnověku minulého režimu, když se nože vyráběly jen z uhlíkových ocelí, docházelo ke korozi (čepel šla ohcránit, ale příložky ne, tak jejím vlivem docházelo k destrukci nože), později když přišel nerez, tak byly i příložky z nerezu, což je super, ale bohužel nebyla zvládnuta technologie kalení s podchlazením (martfrost), mám takovou kudličku, ale jen na okrasu, protože je na čepeli několik trhlin. Na straně druhé KDSka používá příložky hliníkové, což neni moc echt a na čepele uhlíkovku, která má velmi velký sklon ke korozi. U žabek obou firem, linie hřbetu čepele a střenky nenavazuje, čepel je jakoby přivřená což způsobuje určité problémy při řezu. Takovým neduhem netrpí ani ta největší šunka ROSTFREI, za jednoho Komenského. Tak jsem se poohlédl po vercajku venku. Oslovili mne dva voli z Taliánska. Velmi silná přídržná pera, nebylo nutné provádět ostření, přestože je to z uhlíkovky, tak je to co se týče koroze odolnější. Jsou sice těžší, ake pro příležitostné práce amatéra, to neni na závadu. Provedl jsem pár zkušebních řezů a jsem zatím velmi spokojen, pokud nepotkám břitem kamínek, tak to budou přeostřovat pravnuci.

Připojit reakci
1, 2, 3   
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Umírající rybky25.2.2020
Umírající rybky22.2.2020
Umírající rybky22.2.2020
Umírající rybky22.2.2020
Umírající rybky21.2.2020
Umírající rybky20.2.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů