Roubování meruněk



Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 224.133 (?)
2.12.2013 20:19

"Rouby peckovin skladuji venku již přes 30 let a v prosinci nařezané rouby ještě nikdy v průběhu ledna a února nenarašily. Ani roku 2007, kdy bylo po oba měsíce teplo."

1.Februárové teplo na Svitavsku bude pravdepodobne trochu iné ako zimné teplo na južnej Morave či na Žitnom ostrove.

2. Vrúble kôstkovín pohodené pod stromom či zapíchnuté v zemi nemajú také vyrovnané teplotné a vlhkostné podmienky ako tie uložené vo vlhku v sáčku v chladničke. Hrozí prinajmenšom vyschnutie.

3.Ako je možné, že mi v jednom roku aj v chladničke pri +2 niektoré vrúble marhúľ a sliviek odobraté v decembri na jar vyrašili? Jabloňové boli v poriadku.

4.Dve chladničky v domácnosti nie je dnes luxusom. Moja otep rezkov k jarnému očkovaniu zaberie objem cca 15-20 l na spodku chladničky. Aj keď žena frlá, rozvod nehrozí.laugh

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 29.11.2013 11:30

...u jabloní je potřeba si vybrat rouby předtím, než půjdu do sadu provádět zimní řez

To platí jen kvůli tomu, že po vydatném zimním řezu už na stromě nemusejí žádné rouby zůstat. Jinak co se týče termínu, u jabloní lze rouby odebírat ještě dlouho po zimním řezu. Proto je dobré při řezu vybrat kvalitní ustřižené letorosty a zapíchnout je do půdy k patě stromu - co kdyby je časem někdo chtěl?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 71.128 (?), 29.11.2013 11:32

Takže jestli to chápu dobře, pokud budu brát roub z pozdější odrůdy meruňky a roubovat na skorou a udělám to třeba již v únoru ze stromu na strom, měla by být úspěšnost ujmutí dobrá nebo bude ještě lepší pokud rouby odeberu dříve a uložím třeba ve studeném sklepě?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 71.128 (?), 29.11.2013 11:34

Podotýkám že jsem na jaře rouboval ze stromu na strom a byl jsem docela úspěšný, jen chci ještě přeroubovat odrůdu co není chutově až tak skvělá jak Harogem, kterým ji chci pco nejvíce ořeroubovat

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 29.11.2013 11:38

Jestli je meruňka skorá nebo pozdnější, to nehraje v době rašení žádnou roli. Mně se osvědčilo nařezat rouby dřív - nejlépe o Vánocích a roubovat je brzy - na přelomu února a března. Uskladňovat ve sklepě není třeba, stačí je zapíchnout na stinném místě do země. Ty 2 měsíce by se roubům nic nestalo, i kdybyste je nechal ležet ustřižené pod stromem. V únoru ze stromu na strom by to asi taky bylo možné.  Sám to ale nedělám, roubuji obvykle odrůdy, co na zahradě nemám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 63.220 (?), 30.11.2013 19:01

"Ty 2 měsíce by se roubům nic nestalo, i kdybyste je nechal ležet ustřižené pod stromem." Verím týmto skúsenostiam v prípade, že ide o vrúble nenáročných jádrovin. Verím však aj tomu, že kôstkoviny takto "uložené" pod stromom nikto neprechováva. Prečo? Kôstkoviny sa skoro zobúdzajú, napr. marhuľové vrúble narašia oveľa skôr ako jabloňové. Stačí iba krátkodobé oteplenie v priebehu januára či februára a narašené vrúble, aj keby boli zapíchnuté v zemi, sú k ničomu. V chladničke pri +2 v mikroténe máte väčšiu istotu. Proti splesniveniu môžete tých pár kvapiek vody v sáčku obohatiť fungicídom.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 1.12.2013 23:16

Stačí iba krátkodobé oteplenie v priebehu januára či februára a narašené vrúble, aj keby boli zapíchnuté v zemi, sú k ničomu

Rouby peckovin skladuji venku již přes 30 let a v prosinci nařezané rouby ještě nikdy v průběhu ledna a února nenarašily. Ani roku 2007, kdy bylo po oba měsíce teplo. Mimochodem, pokud by měly nějaké pupeny předčasně  vyrašit, byly by to ty na stromech a nikoli na odebraných roubech. Ostatně právě proto se rouby řežou dlouho před roubováním, aby byla jejich očka "pozadu" za těmi na podnožích.
     Na stejném místě (zapíchnuté v zemi)  nechávám rouby až do doby roubování za kůru koncem května  (mája). Je pravda, že v tuto dobu již nejsou použitelné úplně všechny rouby. Ty slabé usychají, sem tam některý vyraší, ale ty silné, vyzrálé a včas nařezané jsou použiítelné - nenarašené a svěží. Kdybych měl každoročně skladovat v chladničce celých 5 měsíců všechny rouby, co nařežu, musel bych si koupit další lednici nebo se nechat rozvést.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 224.133 (?), 2.12.2013 20:19

"Rouby peckovin skladuji venku již přes 30 let a v prosinci nařezané rouby ještě nikdy v průběhu ledna a února nenarašily. Ani roku 2007, kdy bylo po oba měsíce teplo."

1.Februárové teplo na Svitavsku bude pravdepodobne trochu iné ako zimné teplo na južnej Morave či na Žitnom ostrove.

2. Vrúble kôstkovín pohodené pod stromom či zapíchnuté v zemi nemajú také vyrovnané teplotné a vlhkostné podmienky ako tie uložené vo vlhku v sáčku v chladničke. Hrozí prinajmenšom vyschnutie.

3.Ako je možné, že mi v jednom roku aj v chladničke pri +2 niektoré vrúble marhúľ a sliviek odobraté v decembri na jar vyrašili? Jabloňové boli v poriadku.

4.Dve chladničky v domácnosti nie je dnes luxusom. Moja otep rezkov k jarnému očkovaniu zaberie objem cca 15-20 l na spodku chladničky. Aj keď žena frlá, rozvod nehrozí.laugh

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 2.12.2013 21:02

Nejlepší teplota v ledničce pro skladování potravin je +6 až +8°C a na tuto teplotu ji má nastavenu i moje manželka. Pane Palo, blahopřeji Vám k úžasně tolerantní manželce, která Vám dovolila zabrat cca 1/5 běžné ledničky a ještě strpí přechlazené některé potraviny.

Výhodu mají ti, co mají chladničku s nulovou zónou (socialistické calexky s šuplíkem pod mražákem, nebo nejnovější několikazónové A+++ky).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 224.133 (?), 2.12.2013 21:22

Zdravím Vás Stando!

Lepšie ako Calexky boli sovietské chladničky 280l. To boli naozajstné nezmary. Spotreba energie pritom nebola horšia ako u Calex 270 l. Mali sme obidve. Pokiaľ ide o teploty uchovávania potravín, dovolím si menšiu korekciu: tepelne opracované, varené či mäkké mäsové výrobky by ste mal skladovať v rozmedzí 0 až +4 st. Celzia. Viac nie. Podmienky deklaruje výrobca na etikete. Teploty do +8 sa týkajú iba mliečnych výrobkov a to ešte nie všetkých bez rozdielu. Rozmery spodného šuplíka v našej chladničke sú 6,5 x 2,5 x 4 dm, takže ostáva stále dosť miesta pre potraviny.smiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 2.12.2013 21:33

No a nejstabilnější teplota/vlhkost je v sněhových oblastech je na povrchu zasněžené půdy. Pokud u pana doktora v prosinci nasněží a v únoru vyhrabe rouby zpod zbytků sněhu, tak opravdu má to nejejdnodušší a přitom spolehlivější než sklep s 6-8°C...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika