Roubování meruněk
|
|
 |
 |
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 224.133 (?) 2.12.2013 20:19
"Rouby peckovin skladuji venku již přes 30 let a v prosinci nařezané rouby ještě nikdy v průběhu ledna a února nenarašily. Ani roku 2007, kdy bylo po oba měsíce teplo."
1.Februárové teplo na Svitavsku bude pravdepodobne trochu iné ako zimné teplo na južnej Morave či na Žitnom ostrove.
2. Vrúble kôstkovín pohodené pod stromom či zapíchnuté v zemi nemajú také vyrovnané teplotné a vlhkostné podmienky ako tie uložené vo vlhku v sáčku v chladničke. Hrozí prinajmenšom vyschnutie.
3.Ako je možné, že mi v jednom roku aj v chladničke pri +2 niektoré vrúble marhúľ a sliviek odobraté v decembri na jar vyrašili? Jabloňové boli v poriadku.
4.Dve chladničky v domácnosti nie je dnes luxusom. Moja otep rezkov k jarnému očkovaniu zaberie objem cca 15-20 l na spodku chladničky. Aj keď žena frlá, rozvod nehrozí.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 92.38 (?), 29.11.2013 11:30
...u jabloní je potřeba si vybrat rouby předtím, než půjdu do sadu provádět zimní řez
To platí jen kvůli tomu, že po vydatném zimním řezu už na stromě nemusejí žádné rouby zůstat. Jinak co se týče termínu, u jabloní lze rouby odebírat ještě dlouho po zimním řezu. Proto je dobré při řezu vybrat kvalitní ustřižené letorosty a zapíchnout je do půdy k patě stromu - co kdyby je časem někdo chtěl?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 71.128 (?), 29.11.2013 11:32
Takže jestli to chápu dobře, pokud budu brát roub z pozdější odrůdy meruňky a roubovat na skorou a udělám to třeba již v únoru ze stromu na strom, měla by být úspěšnost ujmutí dobrá nebo bude ještě lepší pokud rouby odeberu dříve a uložím třeba ve studeném sklepě?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 71.128 (?), 29.11.2013 11:34
Podotýkám že jsem na jaře rouboval ze stromu na strom a byl jsem docela úspěšný, jen chci ještě přeroubovat odrůdu co není chutově až tak skvělá jak Harogem, kterým ji chci pco nejvíce ořeroubovat
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 92.38 (?), 1.12.2013 23:16
Stačí iba krátkodobé oteplenie v priebehu januára či februára a narašené vrúble, aj keby boli zapíchnuté v zemi, sú k ničomu
Rouby peckovin skladuji venku již přes 30 let a v prosinci nařezané rouby ještě nikdy v průběhu ledna a února nenarašily. Ani roku 2007, kdy bylo po oba měsíce teplo. Mimochodem, pokud by měly nějaké pupeny předčasně vyrašit, byly by to ty na stromech a nikoli na odebraných roubech. Ostatně právě proto se rouby řežou dlouho před roubováním, aby byla jejich očka "pozadu" za těmi na podnožích.
Na stejném místě (zapíchnuté v zemi) nechávám rouby až do doby roubování za kůru koncem května (mája). Je pravda, že v tuto dobu již nejsou použitelné úplně všechny rouby. Ty slabé usychají, sem tam některý vyraší, ale ty silné, vyzrálé a včas nařezané jsou použiítelné - nenarašené a svěží. Kdybych měl každoročně skladovat v chladničce celých 5 měsíců všechny rouby, co nařežu, musel bych si koupit další lednici nebo se nechat rozvést.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 224.133 (?), 2.12.2013 20:19
"Rouby peckovin skladuji venku již přes 30 let a v prosinci nařezané rouby ještě nikdy v průběhu ledna a února nenarašily. Ani roku 2007, kdy bylo po oba měsíce teplo."
1.Februárové teplo na Svitavsku bude pravdepodobne trochu iné ako zimné teplo na južnej Morave či na Žitnom ostrove.
2. Vrúble kôstkovín pohodené pod stromom či zapíchnuté v zemi nemajú také vyrovnané teplotné a vlhkostné podmienky ako tie uložené vo vlhku v sáčku v chladničke. Hrozí prinajmenšom vyschnutie.
3.Ako je možné, že mi v jednom roku aj v chladničke pri +2 niektoré vrúble marhúľ a sliviek odobraté v decembri na jar vyrašili? Jabloňové boli v poriadku.
4.Dve chladničky v domácnosti nie je dnes luxusom. Moja otep rezkov k jarnému očkovaniu zaberie objem cca 15-20 l na spodku chladničky. Aj keď žena frlá, rozvod nehrozí.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 220.186 (?), 2.12.2013 21:02
Nejlepší teplota v ledničce pro skladování potravin je +6 až +8°C a na tuto teplotu ji má nastavenu i moje manželka. Pane Palo, blahopřeji Vám k úžasně tolerantní manželce, která Vám dovolila zabrat cca 1/5 běžné ledničky a ještě strpí přechlazené některé potraviny.
Výhodu mají ti, co mají chladničku s nulovou zónou (socialistické calexky s šuplíkem pod mražákem, nebo nejnovější několikazónové A+++ky).
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|