Stačí iba krátkodobé oteplenie v priebehu januára či februára a narašené vrúble, aj keby boli zapíchnuté v zemi, sú k ničomu
Rouby peckovin skladuji venku již přes 30 let a v prosinci nařezané rouby ještě nikdy v průběhu ledna a února nenarašily. Ani roku 2007, kdy bylo po oba měsíce teplo. Mimochodem, pokud by měly nějaké pupeny předčasně vyrašit, byly by to ty na stromech a nikoli na odebraných roubech. Ostatně právě proto se rouby řežou dlouho před roubováním, aby byla jejich očka "pozadu" za těmi na podnožích.
Na stejném místě (zapíchnuté v zemi) nechávám rouby až do doby roubování za kůru koncem května (mája). Je pravda, že v tuto dobu již nejsou použitelné úplně všechny rouby. Ty slabé usychají, sem tam některý vyraší, ale ty silné, vyzrálé a včas nařezané jsou použiítelné - nenarašené a svěží. Kdybych měl každoročně skladovat v chladničce celých 5 měsíců všechny rouby, co nařežu, musel bych si koupit další lednici nebo se nechat rozvést.