Jak budete chránit rozkvetlé meruňky proti víkendovému nočnímu mrazu



   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
                     
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4477) - 38.136 (?) 
9.4.2012 11:55

V HK minimum mínus 5°C, květy rezaté...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 99.88 (?), 9.4.2012 13:43

Závisí toto na odrůdě?

Loni mi pomrzla réva i kiwi, ale meruňka (Karola) přečkala naprosto bez problémů..  Letos byl mráz asi delší (mrzlo už večer), ale zatím vypadají květy ok.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 9.4.2012 13:57

Dnešní mráz byl pro danou dobu mimořádný.  Dvacet let dávám několik rajčat do skleníku už koncem března a letos mi poprvé omrzla, stupneń poškození je nejmenší u zdi stodoly, k níž je skleník přistavěn. A to jsem ještě po čtení rad na Zahradě v noci měla zapálené hřbitovní svíčky. Přesto v 6.30 byl na listech rajčat led a to i u zdi. Kdybych se řídila selským rozumem, tak je přikryju nádobami, dopadlo by to lépe. Meruňka mi kvete, okvětní lístky jsou pěkně bílé, pestíky a semeníky ještě nelze hodnotit. Nedělám si velké naděje na úrodu.     J

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 224.34 (?), 9.4.2012 14:14

Keď si dokáže vášnivý ovocinár, akým je Petr, v takejto situácii ešte aj zaspievať, tak tomu hovorím veľkorysosť a životný nadhľad. Veru, s humorom a láskou k prírode a ľuďom človeka všeličo prebolí.

Na Záhorí sme na tom snád o trocha lepšie. Spomenul som si, na prípad, kedy u nás v meste za podobného poklesu teploty jeden človek zachránil dokvitajúcu marhuľu zavlažovaním koruny počas noci. Ráno síce bola obalená ľadom, ale o mesiac ten človek mal plný strom zelených marhuliek, zatiaľčo susedia nič.

Tak som o 22.hod., kedy teplota vzduchu klesla na nulu,  umiestnil do koruny odkvitajúcej Leskory rozprašovač pripojený hadicou na kohútik od studne. Ráno o šiestej som vodu zavrel. Bolo mínus 1,5, predtým možno ešte viac. O tom, ako vyzerala Leskora obalená izoláciou ľadu, svedčia priložené snímky. Vychádzam z toho, že ľad by vnútri nemal mať teplotu nižšiu ako nula stupňov. O pár dní uvidím, ako ľadová clona zabrala. Po rozlúpnutí (nehtom) kalicha oplodneného kvetu zbadáte zárodok plodu. Ak je zelený, je dobre, keď je hnedý, zmrzol.

Leskora v 6:00
Leskora v 6:00
Leskora v 9:00
Leskora v 9:00
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 224.34 (?), 9.4.2012 14:19

Teraz je slnečno, v korune Leskory ostalo zvyšných cca 5 kg ľadu, ktorý sa rýchlo roztápa a ohnuté konáre sa pomaly vracajú do pôvodnej polohy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 2.3.2013 9:33

Tak v Ojmjakonu stále tvrdošíjně mrzne, i když -34°C už je přeci jen o něco méně. I když, jak jsem psal, jsou tam koncem června a v červenci teploty dosahující i tropických hodnot, tak v druhé polovině srpna tam teploty padají k +10°C a začátkem listopadu je už -30°C. Zde by údajně při absenci Golfského proudu bylo podobně krátké léto a dlouhá studená zima. Jedinou výhodu tam snad mají, že nemusí zasahovat proti přezimujícím škůdcům, ale dá se na věčně zmrzlé půdě vůbec něco vypěstovat? Díky tamějším zimním mrazům jistě ne žádné ovocné stromy. Tady nám začíná jaro a teploty půjdou nahoru. Kdo by z toho neměl radost. Snad jen notoričtí lyžaři. Ovšem vypadá to, že díky teplému březnu budou meruňky kvést nejpozději ve stejné době, jako minulý rok a hrozba zničení květů mrazem je stejně reálná, jako minulý rok. A to jsem si říkal, že by letos mohli být opět, jako před dvěma lety, "meruňkové hody". Tak se necháme překvapit.

Jinak, postřiky proti spále obrátím, pane Václave, ale mám tady z minulého roku lahvičku Talentu, tak by ho snad mohl použít místo toho Baycoru, co říkáte, pane Václave? Nebo trváte výhradně na Baycoru? Ale vzpomínám si na Mirka a tím pádem i na to, že vlastně před dvěma lety zase v období zrání pozdních meruněk propršelo, takže VP shnila ještě nezralá na stromě. Jo jo, Mirku, kdyby tak ty léta byly, co bejvaly.

smiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 103.145 (?), 9.4.2012 14:51

Paľo, dejte pak vědět jak to dopadlo. Na první dojem to zní podivně, pokrýt květy ledem a sněhem surprise neznalý člověk musí kroutit hlavoucool

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 205.180 (?), 9.4.2012 15:32

Tak jako po pravdě to zní celkem logicky, tekutá voda má vždy teplotu nad nulou, led má vždy pod nulou a led ve vodě má přesně nula. Takže pokud celou noc mu z toho kapala voda, je jistota že led i květ měl 0 stupňů. A to je určitě lepší než těch -4 co v noci bylo. Problém je ale jak už někdo psal výš možný moniliový úžeh/spála, takže to teď asi bude chtít nějaký fungicid.

Jirka, Pardubicko

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 58.114 (?), 9.4.2012 15:32

Stále jsem hledal do ovocného sadu vhodný venkovní teploměr na určení MIN a MAX teplot (ten obyčejný rtuťový s ručním magnetem se mně moc neosvědčil). Nyní jsem objevil zajímavý výrobek – tzv. meteorologický datalogger, který zaznamenává do své paměti teplotu, tlak a vlhkost v nastavitelném časovém intervalu od 1 minuty, funguje na baterie po dobu 1 roku a pomocí USB připojení lze získané údaje přenést i do počítače. Jeho cena kolem 2.000,- Kč je sice vysoká, ale zřejmě se tímto pomocníkem vybavím, neboť je to taková náhrada profesionální meteorologické stanice.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 224.34 (?), 9.4.2012 15:34

Rád Honzo napíšem, ako pokus dopadol. Zamlžovanie rozprachom vody sa používalo a verím že stále používa aj vo veľkosadoch marhúľ. Myslíte, že tam sa voda v priebehu mrazivej noci nepremenila na ľad? Mne to nepripadá čudné, naopak mierne skupenské teplo uvoľňované pri tvorbe ľadu je vítané. Navyše voda privádzaná hadicou má viac ako nula stupňov. V mojom prípade takmer 10.wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika