Bergeval



host - 156.1 (?)
13.1.2016 8:47

Prebierku marhúľ robím iba v miestach veľkého nahustenia plodov na koncoch konárov hlavne kvôli prílišnému ohýnaniu, a pravdepodobnosti zlomenia.Orangered má dosť silný rast aj na wawite.Je pravda že pri slabej prebierke zdrobňuje, ale v mojich podmienkach má brakovitosť malých plodov v takej istej miere ako Veľkopavlovická(takmer žiadne).   Stano

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 10.1.2016 17:39

Ako sa darí v novom roku, pán Jano? Veselka má více kyselin a proto i větší říz. Orangered je sladce specificky aromatický, jakoby bez kyselin. U větších plodů je to chuť poměrně výrazná, zajímavá, alternativní. Jak to dopadne, když se "zředí" Bergeron Orangeredem, to je těžko říct. Někde jsem narazil na zmínku o křížení Bergeronu a Goldrichu u Bergarouge, ale nevím už kde. Pan Blažek v knize Pěstujeme slivoně také uvádí u některých odrůd jako jednoho z rodičů Borsumskou místo Ortenauer a taky si to určitě jen tak "mírnyx týrnyx", nevymyslel, protože se mu to líbilo více.smiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 234.175 (?), 12.1.2016 23:07

Ďakujem pán Petr, dá sa a Vám sa ako darí?

Takže u Orangeredu je potreba asi robiť prebierku plodov aby mali plody výraznú chuť ak som to správne pochopil. U Orangeredu sa uvádza veľmi bujný rast tak to bude asi problém.Ja som čital že Bergarouge je najúspešnejší kríženec Bergeronu a Orangeredu a že Bergeval je tiež kríženec Bergeronu a Orangeredu akurát že Bergeval dozrieva skor-dřiv ako Bergarouge. Ale ako je to v skutočnosti to je otázka.

                                                                                                  Jano

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 98.95 (?), 13.1.2016 7:20

Podle tabulky dozravani je Bergeval o 10 dni driv

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 13.1.2016 7:38

Zdravím pane Jano, Bergarouge dozrává schodně s VP.Bergeval zhruba o 10 dní dřív, kyselinek má díky Bergeronu taky dost.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 234.138 (?), 13.1.2016 22:59

A ktorá je podľa Vás Jirko Červenka chutnejšia BERGEVAL alebo BERGAROUGE?

Inak BERGEVAL je poďľa literatúry samoopelivý-samosprašný a BERGAROUGE je údajne cudzopelivý.

BERGERONU nemožno nič vytknúť akurát má menšiu odolnosť proti chrastavitosti-strupovitosti ale chuť má veľmi dobrú skoro ako VP alebo MAĎARSKÁ. Je to vydarená odroda.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Jano

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 156.1 (?), 13.1.2016 8:47

Prebierku marhúľ robím iba v miestach veľkého nahustenia plodov na koncoch konárov hlavne kvôli prílišnému ohýnaniu, a pravdepodobnosti zlomenia.Orangered má dosť silný rast aj na wawite.Je pravda že pri slabej prebierke zdrobňuje, ale v mojich podmienkach má brakovitosť malých plodov v takej istej miere ako Veľkopavlovická(takmer žiadne).   Stano

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 234.138 (?), 13.1.2016 23:10

Ďakujem za informácie Stano.Malé koruny a slabší rast má VESELKA a potom o trochu silnejší rast má BERGERON ale tiež nemá veľké koruny.MAĎARSKÁ na myrobaláne je obrovský, široký strom, ťažko sa oberá.

                                                                                                                   Jano    

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 14.1.2016 16:30

Rozdíly v chuti jsou zanedbatelné, obě odrůdy jsou výborné, mi osobně více chutná Bergarouge, je vic bergeronovatějšísmiley.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 234.126 (?), 17.1.2016 18:22

A ako sú pán Jirka odrody BERGEVAL a BERGAROUGE odolné proti monilióze? 

                                                                                                                     Jano           

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 17.1.2016 18:54

Zdravím pane Jano, proti moniliovému úžehu bych alespoň dva postřiky doporučil, moniliovou hnilobu plodů jsem zaznamenal u Bergevalu, po vydatných deštích, ale to hnily téměř všechny odrůdy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika