Bergeval



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10031) - 70.240 (?) 
29.6.2018 15:02

Bergeval disponuje pěknými barvami zřejmě po Orangeredu.

Bergeval
Bergeval
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 14.7.2018 17:50

Letos se meruňky domluvily a zrají najednou (Bergeval, Bergeron, Shamade, Veharda, Hungarian Best a Strepet) jen Sirena je ještě zelená jako brčál..Bergeval(Aramis) má plody menší než obvykle.jinak platí to co jsem napsal výše"jedna z nejkvalitnějších odrůd vůbec"yes.Cukernatost 17Brix.

Bergeval
Bergeval
Bergeval
Bergeval
Bergeval
Bergeval
Bergeval
Bergeval
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 151.215 (?), 16.7.2018 18:15

Dobrý den pane Jiří 1968,

mohl bych Vás poprosit o srovnání meruněk Bergeval, Sirena a Leskora?

Nevím, pro kterou z nich se mám rozhodnout. Jde mi o odolnost na moniliozu v květu i při zrání plodů a mrazuodolnost (odolnost na vymrznutí pupenů při velkých mrazech). Pročítám na internetu kde co a už mi z toho jde hlava kolem. Čechy, 400 m.n.m. Předem děkuji za odpověď.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 16.7.2018 21:28

Zdravím, nechci Vám nic vnucovat.Každá poloha je jiná.Tady z těch tří je nejodolnější na mráz Sirena, letos má celkem slušnou násadu(ještě jsou zelené).Bergeval měl taky něco a Leskora, Radka a Vesna po mrazech na přelomu únor březen(-21°C) zmrzly nadobro, naopak ve vyšších polohách ještě nebyly narašené a celkem slušně zarodily.Všechny tři jsou suprové odrůdy, na moniliový úžeh je z nich nejcitlivější Leskora.Ve 400mnm jsou 2 ošetření naprosto nezbytné, ať už se jedná o jakoukoli odrůdu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 11.134 (?), 17.7.2018 8:33

Pane 151 215, vy si vybníráte meruňky podle kritérií, kterým úplně nerozumím. Je to podobné jako byste chtěl poradit jaké květiny pěstovat - zda sněženky, pivoňky nebo chryzantémy podle toho, které je třeba nejvíc zalévat. Anebo zda zasadit jabloň Průsvitné, Vandu či Idared podle toho, které jde nejlíp utrhnout.
   Jak píše pan Jiří, všechny meruňky je třeba ošetřit proti úžehu, bez ohledu na úrodu. V horších polohách se vždycky dočkáme let, kdy nebude meruňka ani jedna, stejně jako těch letošních, kdy zaplodí všechny. 
   Hlavním důvodem, proč pěstujeme ovocné stromy, je obvykle samo ovoce, kdy ho sklidíme a co s ním. Tedy kvalita plodů a doba zrání. U ovoce platí snad nejvíc pořekadlo: "Kdo rychle dává, dvakrát dává". Rané odrůdy, i když nejsou kvalitativně nejlepší, chutnají nejlíp a je po nich největší poptávka. Sirenu neznám, i když je Bergeval sladší a chuťově výraznější, já bych z uvedeného důvodu volil Leskoru.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 151.215 (?), 17.7.2018 11:11

Protože nejsem v ideální poloze, snažím se vybrat meruňku co nejodolnější tak, abych měl alespoň nějakou šanci, že se občas úrody dočkám. Měl jsem 5 let zasazený Hargrand, ze kterého jsem neviděl ani jednu meruňku. Je uváděn jako mrazuodolný, minulý rok zmrzl v květu (což by zmrzla jakákoliv meruňka, bylo tu -5 C). Letos pro změnu vymrzl v pupenech, takže opět nic. Vedle stojící Veharda, kterou jsem sázel minulý rok na podzim a která je zatím malá, byla doslova obalena květy (které jsem otrhal, nechci mladý stromek vysilovat). Veharda vypadá nadějně, Hargrand jsem pokácel a na podzim chci zasadit náhradu. Vytipoval jsem 3 meruňky a chtěl jsem znát názor pána, kterému byl dotaz adresován. Z diskuse jsem pochopil, že ony meruňky má, a proto může srovnávat. Nerad bych koupil něco, co budu zase pěstovat na dřevo bez jakékoliv šance na úrodu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 113.117 (?), 17.7.2018 12:23

151.215: Vašu skúsenosť s Hargrandom môžem potvrdiť - napriek tomu že mám záhradu v jednej z najteplejších oblastí Slovenska a na nížine, tak Hargrand (mám ho na Rubire) v mrazuodolnosti nijako neoslňoval. Skôr naopak - dostával výrazne na frak aj od Veľkopavlovickej (týka sa to mrazuodolnosti v kvete a ešte viac pri malých plodíkoch), ktorá tiež nie je žiadny antimrazový preborník. Pravdou je, že v teplej nížine marhule zakvitnú aj zaplodia skôr ako vo vyšších polohách, a preto prípadný neskorý mráz môže mať devastačnejšie účinky ako inde. Odrodu Vám radiť nebudem, keďže Vaša poloha je úplne iná ako moja, len malý dodatok: nadmorská výška je len číslo, veľa záleží od mikroklímy danej lokality (expozícia slnku, mrazová kotlinka, veterné miesto atď.), niekedy dokonca aj v rámci jednej záhrady môže závetrie napr.steny domu a slnečné miesto robiť neuveriteľný rozdiel. IH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.238 (?), 17.7.2018 13:33

Mrazuodolnost meruněk je chiméra. To, že někdy jedna meruňka mrazům uteče, jiná ne, je dáno mikrolokalitou a různou dobou nakvétání.  Za rok to může být naopak. Podobné platí o monilii. Jak tu kdysi psal dr. Hlavatý, pěstovat meruňky v oblastech, kam nepatří, je příliš často spojeno s neúspěchy. Je otázkou, má-li to smysl a jestli v malé zahradě taková meruňka nezabírá místo ovoci, které by pěstiteli přineslo pravidelně úrodu i radost. Jistě, letošní rok je ten, kdy meruňky zrají všude, bez ohledu na polohu a odrůdu.
   Takže pokud má pěstitel dost místa a stojí mu za to, čekat pár let na ovoce, které mu budou sousedé závidět, tak proč ne. Ale myslet si, že na to vyzraje nalezením odrůdy, co bude mít nároky jako rybíz, je mýtus.  Mimochodem já mám letos v jinak špatné poloze Hargrand obsypaný plody, přiroubovaná maďarka kvetla, ale je bez plodů.
   Co se týče nadmořské výšky -  400 metrů mají Pavlovské vrchy, kde jsou meruňky jako doma. Stejnou výšku má město Jeseník, kde si Sirénou můžete tak akorát zatroubit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 191.123 (?), 17.7.2018 19:06

Pane Vysloužile, a můžete na Hargrand zaslat nějaké hodnocení, jestli je to meruňka, která stojí za nákup? Chtěl bych rozšířit řady o nějakou pozdnější odrůdu která mi doplní Bergeron. Vím, že Hargrand má zrát o pár dnů dříve (na tom už tak nesejde). Účelem by bylo spíš přímý konzum a nějaký ten koláč, neboť pro ostatní účely mám meruněk dost z jiných stromů. Právě proto se mi Hargrand líbí, zvlášť pokud má větší plody dobře odpeckovatelné, které budou mít takovou "svačinovou velikost"... Mám jej vzít, nebo vybírat z jiných? :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 234.87 (?), 17.7.2018 20:12

Pan Jiří ako je na tom Bergeval a Bergarouge s odolnosťou na mráz, moníliu plodov a praskanie plodov? Chuťovo sa podobajú na Orangered, Goldrich alebo Bergeron?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika