Technika orby s tk 14 a podobným typem - Holdr



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 196.190 (?) 
29.12.2009 9:35

Podobné kostrukce pluhu je i originál obracák, ale bez postraního kola. Taky je kratší - nemá takový výkyv do stran. Taky jste na něj navařil delší část která obrací hlínu - holdr na 1 jede pomalu a pluh nestačí půdu obrátit. Na 2 už zase nestíhá řidič. Vaše konstrukce se mi líbí, ale stále jsem nepostřehl radu jak s problémem samotného uchycení pluhu. Orig. obracák je proti výkyvu do stran zajištěn jen dvěma ralativě malími šrouby, tedy jejich hlavou- tedy šestihranem a taky jednou závlačkou, která je moc nízko takže pluh při orbě se pozvedne a šrouby drží jen za hranu šestihranu takže se rádi pootočí - uvolní. To místo je pak vymačkané a pluh plave do stran. O samotném závěsu nemluvím ten má další vůli do stran. Dále jak dooráváte poslední brázdu?(nechci jezdit sousedovi po poli - případně kolem stromů - vinohradu). Pluh se nedá posunout na závěsu do stran a když už se posune (upravil jsem závěs navařením - rozšířením) tak se traktor bočním tahem zlomí a pluh je zase ve středu osy traktoru - brázdu s ním stejně nedoořete.  Tento typ stroje zdá se mi poněkud nešťastný.

Jarda

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Zdeněk Krejčík - (8) - 181.155 (?), 29.12.2009 11:54

To je tzv. zemědělská vůle a podle zkušeností i s jinými nástroji je docela dobrá, nemá cenu dělat vše ůplně napevno, je to pak ještě horší. Pod ty šrouby které se opírají ospodní lištu závěsu zkuste dát podložky i pérovky, ale nechte tam trochu vůli. S tím dooráním je trochu problém, pluh by musel mít více radlic aby byl záběr stejný jak je široký traktor.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiříček - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (463) - 211.38 (?), 29.12.2009 12:43

Moje zkušenost s vymezením vůlí na závěsu pluhu jsou tyto:

pomocí šroubů vytvořím velikost brázdy, záleží na orané půdě a terénu

vůli na závěsu nechám směrem z brázdy (do 5 mm pod hlavou šroubu)

dobrému vedení pluhu v brázdě přispěla instalace kruhového krojidla, pluh se lépe vede

instalace vodícího kola byla nutností, protože ořeme poměrně těžké půdy a pluh měl neustále snahu tvořit hlubokou brázdu

problém s rychlostí a následně zaklápěním brázdy je dán jednak půdou, pak také velikostí oraného pozemku

oral jsem pro známé pole větší rozlohy, lehkou půdu a jezdil jsem na trojku, brázdy jak za Crystalem, prostě paráda

na dobré půdě jsem zkoušel tahat samochodný dvoják, oral velice dobře, nebyl problém jej utáhnout, ale motat se s tím po menším pozemku, to prostě nejde, tam je třeba užít co nejvíce obratnosti kloubáku, pokud máte navíc servořízení...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Zdeněk Krejčík - (8) - 181.155 (?), 29.12.2009 13:19

Servo zatím nemám, ale časem jej přídím, bude to i nutnost, protože to mechanické už pomalu odchází. Mám zálusk na pluh APO 155,je to dvouradličný obracák za MT8 050,je to krásnej kus příslušenství, ale taky dost drahej, protože jich bylo vyrobeno málo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 196.190 (?), 29.12.2009 18:28

Nevím jaké je to orat se servem, ale s klasikou pri zapnuté uzávěrce a pluhu v zemi nejde s volantem pokud traktor stojí ani pohnout. Při pomalé orbě to taky není o moc lepší. To chce stále zastavovat, příp. couvnout aby alespoň uzávěrka vyskočila a bylo možné zatočit. Pokud je aktivní uzávěrka (v tahu)  a pluh je v hlíně tak s volantem nejde pohnout. Tyto stroje mají jinak výbornou manévrovatelnost, ale bez jakéhokoliv příslušenství. Jak se vám líbí rotavátor KYR 100A?A jakou máte s tímto příslušenství zkušenot? Moje je že jednoválec je slabý s dvouválcem nemám zkušenost a při náhlejším zatočení a jízdě ve svahu se zviženým rotavátorem se mi už několikrát stalo že jsem se téměř převrátil - motor ve předu traktor zlomený, kola téměř v jedné lince a velká váha rotavátoru na konci = přesun těžiště mimo kola. Vždy jsem musel spustit dolů na zem rotavátor, abych se nepřevrátil.          

A co vlečka? Slyšel jsem, že se nesmí použít 4kolová vlečka - vozík.

Jarda

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiříček - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (463) - 211.38 (?), 29.12.2009 19:54

Zdar chlapi, kdo nemá na TK servo, nemá ani TK, zkrátka je to o něčem úplně jiném.Ještě teď mě bolí ruce jak jsem se ještě před pěti lety mordoval s mechanickým řízením.Dnes mi stačí jeden prst a zvládám jakoukoli situaci.Rotavátor mám první typ a uznávám, že jednoválec na to nemá, ale plat poslance nemám, tak do výměny jít nemíním.Navíc se mi podařilo TK zlomit v přírubě zadní nápravy i s jednoválcem, tak se mi ta verze o vyšším výkonu moc nezdá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Zdeněk Krejčík - (8) - 181.155 (?), 29.12.2009 22:20

Rotavátor nepoužívám, nemám pro něj využití, raději používám kombinátor nebo disky. Používám rotační sekačku a i dvouvál s ní má při rozjezdu co dělat, pak už to de. Když jedu brázdou tak i s uzávěrkou se dá trochu hýbat volantem, protože povolí odlehčené kolo 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 196.190 (?), 6.1.2010 23:21

A oto jde : trochu hýbat votantem: co je to za pojem? To jde při rovné brázdě.Pokud ořu do zatáčky kolem vinohradu, kde nemám možnost několikrár couvnout a vrátit se do brázdy, co mám dělat s pluhem co mi při každém zatočení volantem vyjede z brázdy nebo zabere moc, že to neotočí- hlínu? To není orba, ale rýpání. Co s takovým strojem? Orat - problém. Táhnout vlečku - jen dvoukolku. čtyřkolku nesmíte! Rotavátor to skoro neutáhne - snad v písku. Jaké jsou plusy - cena? 

Jarda

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Zdeněk Krejčík - (8) - 181.155 (?), 8.1.2010 10:23

A proč se nesmí tahat 4kolová kára, to slyším poprvé. Na rotavátor to chce víc koní a nebo používat jiný nástroj, disky nebo kombinátor. Myslím že orat s kloubákem a neseným pluhem do zatáčky asi fakt nejde, je to dané konstrukcí stroje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiříček - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (463) - 211.38 (?), 8.1.2010 14:53

A proč se nesmí tahat čtyřkolová kára - tak to je dotaz, který bych s prominutím čekal od dítěte.TK na zadní nápravě neváží téměř nic a vlek na čtyřech kolech jej převrátí ani nemrkne.Stačí si projít pár stránek na netu s podobnými havariemi a s daleko těžšími traktory a bude jasno.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika