Technika orby s tk 14 a podobným typem - Holdr



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
Zdeněk Krejčík - (8) - 181.155 (?) 
8.1.2010 17:34

A myslíte že dvoukolka vás nepřevrátí, tak to ste velkej optimista. Nemyslím to zle, ale s kloubákem jezdím od 14let a někdy je to síla, ale chybama se člověk učí

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Jiříček - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (463) - 211.38 (?), 8.1.2010 18:58

Vzhledem k tomu, že jezdím s traktorem také velmi dlouho, překvapuje mne, že si budu muset nechat vysvětlit která vlečka dokáže převrátit kloubák.Takže na rovinu, vyhláškou je jasně dáno jak se chovat při přepravě nákladu, to že občas uděláme chybu je snad pochopitelné.Pokud se vše obejde bez následků, vem to čert.

Vzhledem k tomu, že TK neoplývá ani nijak zázračnými brzdami, vyplatí se dvojnásob přemýšlet nad přepravou nákladu na vlečce.

Tolik můj dodatek k tématu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 221.138 (?), 8.1.2010 17:34

Nějak to s tím čtyřkolovým vlekem nechápu.  Ne, že bych ho chtěl něčím tahat ale proč by měl traktor převracet více než dvoukolový? A o té orbě jste tady naplkali plno rad a chytrostí ale málo se jich týkalo orání s kloubovým malotraktorem. Zkrátka se malým kloubákem orá hůře než normálním traktorem, kvůli lámání v kloubu. Je to specifická vlastnost kloubáku a dá se vykompenzovat jen řízenou přední nápravou, s kterou se traktor řídí při orbě a při otáčení se využije i lámání v kloubu. Takových traktorů ale moc není a jsou vesměs vyrobeny amatérsky. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 196.190 (?), 8.1.2010 18:31

Rozdíl mezi dvoukolovou a čtyřkolovou vlečkou je podle mne velmi zřejmý.

Dvoukolka má nápravu za středem korby a tudíž ať už prázdná nebo naložená vlečka přez oje zatěžuje zadní nápravu TK. Čím větší zatížení tím větší zátěž. Samozřejmě záleží na umístění nákladu, ale ten bývá většinou ve přední části korby.

Čtyřkolová vlečka na traktor žádnou váhu nepřenáší, snad jen polovinu váhy oje a to nestačí.

Všimli jste si jaké vlečky používají i velké traktory? Mají sice 4 kola (dvě nápravy hned za sebou), ale až za středem korby a to ze stejného důvodu jako u TK. Zatížit přez oj zadní nápravu traktoru.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Zdeněk Krejčík - (8) - 181.155 (?), 8.1.2010 19:46

Jde mi o to, jestli je to někde napsáno, že se kloubák nesmí tahat čtyřkolka?  Rozdíl je patrný na první pohled to je pravda a tím chcete říct, že tím pádem vás dvoukolka nepřevrátí?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 196.190 (?), 8.1.2010 20:32

Ano v manuálu k to mu to typu traktoru je to napsané. Výrobce to nedoporučuje.

Dvoukolka je v tomto směru bezpečnější.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Zdeněk Krejčík - (8) - 181.155 (?), 8.1.2010 22:00

Díky, určitě bezpečnější to bude

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 180.2 (?), 8.1.2010 22:31

Zdravím. Pokud by to někoho zajímalo, tak mohu poslat foto, jak to nedávno dopadlo kousek od mého bydlení. Poměrně velký traktor jel s rozmetadlem, na kterém nechal vzadu nějaké množství hnoje. Na nové silnici to fest rozjel, ale ta nová silnice končí ve vesnici a tam začíná starší povrch silnice. To rozmetadlo ten traktor tak rozházelo, že ho převrátilo, dál se utrhlo ze závěsu a napasovalo se to do vedle silnice zaparkovaného auta. Byl to zajímavý pohled. Mám kamaráda, který farmaří a ten mi říkal, že i pro tak velké mechanizmy je nějaké omezení, co se týká vleček. Já to vložit nemohu, nejsem registrovaný. Stanislaw

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 157.7 (?), 17.6.2011 13:43
Chlapi, jediný rozumný příspěvek, který je k věci, napsal mistr Melaga. Mám T4K10-C. Málo výkonu a pluh dělaný 1x25 cm s kolečkem a předradličkou. Předradličkou myslím předradličku a ne kotoučové krojidlo, jak si to tady někdo spojil dohromady. Hrot předradličky 30 cm před hrotem radlice. Kolečko nastavené napevno na hloubku cca 18 cm, aby zůstal zachovaný poměr šířka / hloubka. Závěs jsem vydumal v podstatě stejný jako p.Melaga. Pluh je volně pohyblivý okolo svořenu 45stupňů vlevo a 45 stupňů vpravo od od podélné osy. Ořu doprava. Když jsem oborával trnku tak rovná brázda až levými koly ke stromu. Potom jsem kmen obryl do oblouku. Pak pravá kola v brázdě, plný levý rejd abych vyhnul stromu, plný pravý abych objel a plný levý abych se srovnal do rovné brázdy. Pluh si automaticky při objíždění ubere záběr až na nulu a při vracení se do brázdy si zas sám přibere záběr na 25 cm. Po asi 5 průjezdech zase rovná brázda. TK se može při jízdě kroutit jak chce, pluh vzadu zůstává kde je (nevybočuje) -jen se mírně zavlní vepředu okolo svořene. Pluh místo co by mé chyby zvětšoval, tak je zmenšuje. Když pluh zvednu tak ho drží ve středu 2 tažné pružiny -tah min 50-100 kg -uchycené mezi pluh a vodorovné železo (jedna od osy pluhu vlevo a druhá vpravo -proti sobě). Železo drží na závěsu TK na krajních svořenech, pluh drží na závěsu TK na svořenu ve středu. Zajímala by mě aretace p. Melagy. DONKOMPOSTO
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standam - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (471) - 129.52 (?), 17.6.2011 19:35

Zdravím, moje aretace je dána dvěma lanky z páky třetího bodu, to znamená, že při zvedání se lanka napnou a drží pluh v ose jízdy. Při spuštění pluhu se uvolní a pluh je pouze jako vlečený. Váš popis orby je naprosto shodný s mými poznatky. Toto zavěšení pluhu jsem vytvořil právě pro orbu v sadu mezi stromky, kde se neustále jezdí slalom. Standa.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika