Plancha, prastarý kuchyňský prostředek, dnes znovu dobývá kuchyně, dvorky a terasy.

Plancha, termín španělského původu, znamená doslova „plát“.  Původně označoval litinový plát, který se v 19. století používal při náboženských poutích, jako byla například pouť do Santiaga de Compostela: poutníci pod tímto velkým plátem rozdělali oheň, a tak uvařili snadno velké množství jídla. Litinový plát je historicky hluboce zakořeněn ve španělských kulinářských tradicích. S pomocí přeshraničního vlivu se tento typ pečení rychle prosadil v domácnostech na jihozápadě Francie.

V současné době je plancha plynovým spotřebičem a s ním spojeným způsobem vaření. S plynovou planchou zapomeňte na zdlouhavé a únavné přípravy na uspořádání grilování, jako je příprava ohně, grilování přímo na plamenu, které může být zdraví škodlivé, čištění grilu… Vaření na planche je o kontaktní přípravě celého jídla přímo na grilovací desce, od předkrmu až po dezert. Je to jiný styl vaření, při kterém se do přípravy může zapojit celá rodina a přátelé.

Princip planchy a proč se liší od běžného grilu?

Grily Plancha dosahují velmi vysoké teploty, a proto vyvolávají Leidenfrostův jev. K tomuto jevu dochází, když se kapalina dostane do kontaktu s povrchem, který je výrazně teplejší než bod varu tekutiny. Vzniká tak izolační vrstva páry, která zabraňuje rychlému vyvaření kapaliny. V důsledku této izolační vrstvy se potraviny položené na planche „vznášejí“ nad povrchem.

Příklad planchy

Jistě jste se s Leidenfrostovým jevem setkali při stříknutí vody do horké pánve. Kapky vody jako by klouzaly po povrchu – to je Leidenfrostův jev v akci.

Díky tomuto jevu se jídlo připravované na grilu plancha rovnoměrně opéká a získává hlubší, chutnější kůrku a karamelizovanou šťávu.

Vzhledem k tomu, jak plancha grily fungují, můžete jídlo připravovat také trochu jiným způsobem. Například na klasickém grilu se musí obracet maso na jiné, rozpálenější místo, aby se maso zatáhlo (při každém obracení masa se gril ochlazuje v místě, kam se maso položí).

U grilu plancha nemusíte s masem hýbat. Je to proto, že udržuje trvale vysokou teplotu, i když na něm opakovaně připravujete jídlo. Díky tomu jsou plancha grily ideální, pokud chcete vařit pro větší počet lidí.

Manipulace s planchou

Univerzálnost

Plancha grily se staly skutečným hitem díky své univerzálnosti a schopnosti připravit chutné a zdravé pokrmy. Jejich popularita neustále roste a v současné době se díky moderním technologiím stávají ještě sofistikovanějšími. Díky velmi vysokým teplotám, které plancha dokáže dosáhnout, je příprava jídla extrémně rychlá. Maso si udržuje šťavnatost a chuť, zatímco zelenina zůstává křupavá a plná živin. Na planche můžete připravovat různorodé pokrmy, jako jsou ryby, mořské plody, kuře, zelenina, ale také omelety, bramboráky či palačinky.

Způsoby užití planchy

Další výhodou plancha grilů je snadná údržba. Grilovací deska je obvykle vyrobena z litiny s keramickým povrchem, což umožňuje snadné odstranění zbytků jídla a udržování desky v čistotě. To je zvlášť výhodné, pokud chcete připravovat více různých jídel za sebou.

Závěr

Grily plancha jsou také ideální pro pořádání společenských událostí a oslav. Díky možnosti připravit jídlo rychle a efektivně si můžete užívat společnost hostů, aniž byste strávili hodiny u grilu.

S rostoucím zájmem o zdravý životní styl se plancha grily staly oblíbeným kuchyňským nástrojem i mezi těmi, kteří dbají na vyváženou stravu. Při vaření na planche se minimalizuje použití tuků, což znamená, že pokrmy jsou méně tučné a zdravější.

Autorem tohoto článku jsou webové stránky GrilyKrby.cz

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno