K založení tohoto tématu mne přivedla letošní nadúroda bylinek na zahradě. Vhký konec jara a bylinky, které jsem měl dle potřeby začaly růst jako z vody.
Řepík lékařský, nevím si s ním už rady. Z řepíku je dobrý čaj na záněty a nevolnosti a taky dobrá, účinná tinktura ale to bych musel pít jen řepíkový čaj a tinkturu.
Podobně to mám s mátou, meduňkou, bazalkou, oregáno, kotvičník zemní a ten výčet není celý. Tak jsem dostal nápad, jestli by se nedaly ty bylinky využívat v kuchyni.
Z bylinek vařit špenát, bylinkové guláše, nádivky, zapékané bylinky a podobně. Jenom nevím jestli je to dobrý nápad a jestli nehrozí nějaké předávkování bylinkama, přece jenom jde o léčiva a mohou mít negativní vedlejší účinky, kontraindikace ve větším množství a podobně.
Tak jestli s tím nemáte zkušenosti. Využíváte bylinky v kuchyni? Myslím bylinky ve větším množství, ne přisypat dvě špetky do polévky, to by mi nic neřešilo ale tak třeba půl kila bylinek do guláše anebo s nudlemi do polévky místo cibule a špenátu například.
Tak sem pište Vaše recepty a nápady pokud možno jednoduché. Bylo by mi líto té nadúrody nevyužít ale zase bych nechtěl mít zdravotní problémy způsobené předávkováním bylin.
Dík všem. HQ 257