Kuchyňské využití léčivých bylin



host - 157.239 (?)
30.6.2019 7:40

HQ-momentální přebytky zkuste vhodně uchovat pro období, které vystaví vegetaci stopku-nasušit, zamrazit... SPCH

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 122.241 (?), 29.6.2019 16:13, zobrazeno: 2169x

K založení tohoto tématu mne přivedla letošní nadúroda bylinek na zahradě. Vhký konec jara a bylinky, které jsem měl dle potřeby začaly růst jako z vody.

Řepík lékařský, nevím si s ním už rady. Z řepíku je dobrý čaj na záněty a nevolnosti a taky dobrá, účinná tinktura ale to bych musel pít jen řepíkový čaj a tinkturu.

Podobně to mám s mátou, meduňkou, bazalkou, oregáno, kotvičník zemní a ten výčet není celý. Tak jsem dostal nápad, jestli by se nedaly ty bylinky využívat v kuchyni.

Z bylinek vařit špenát, bylinkové guláše, nádivky, zapékané bylinky a podobně. Jenom nevím jestli je to dobrý nápad a jestli nehrozí nějaké předávkování bylinkama, přece jenom jde o léčiva a mohou mít negativní vedlejší účinky, kontraindikace ve větším množství a podobně.

Tak jestli s tím nemáte zkušenosti. Využíváte bylinky v kuchyni? Myslím bylinky ve větším množství, ne přisypat dvě špetky do polévky, to by mi nic neřešilo ale tak třeba půl kila bylinek do guláše anebo s nudlemi do polévky místo cibule a špenátu například. 

Tak sem pište Vaše recepty a nápady pokud možno jednoduché. Bylo by mi líto té nadúrody nevyužít ale zase bych nechtěl mít zdravotní problémy způsobené předávkováním bylin.

Dík všem. HQ 257

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 248.140 (?), 29.6.2019 23:53

Asi bych přebytky nabídla sousedům, půl kila bylinek do guláše by ho udělalo nepoživatelným... A jako hlavní složka jídla určitě ne, používají se jen jako koření nebo léčivo, tzn. v malém množství, jinak opravdu hrozí předávkování (možná kopřiva by mohla být ve větším množství, ale ani tu všichni nemohou).            Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 157.239 (?), 30.6.2019 7:40

HQ-momentální přebytky zkuste vhodně uchovat pro období, které vystaví vegetaci stopku-nasušit, zamrazit... SPCH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 9.14 (?), 30.6.2019 9:17

Takk si dejte půl kila oregána do guláše a uvidíte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 122.241 (?), 1.7.2019 8:00

Celkem rozumný příspěvek:) A uvidím jako co? Vy si snad dáváte půl kila oregána do guláše? Rád bych použitelné komentáře, nejlépe z vlastních zkušeností anebo nějakým způsobem hodnověrně ověřené. Půl kilo oregána, no proč ne? Přijde na to kolik toho guláše děláte ale tato informace Vám tu chybí, jestli oregáno čerstvé anebo sušené, v tom je taky velký rozdíl a podstatná informace, co to s Vámi konkrétně udělalo. Co se samotného oregána týče, přidávám do guláše zcela běžně i když ne v tak velkém množství ale možná se pouze nedokážu kuchařsky vodvázat a tak se mnou oregáno nic zvláštního nedělá, do guláše asi tak 2 litrů přidávám oregána cirka 2 až tři gramy sušeného. 

Oregáno má český název dobromysl, podporuje pozitivní myšlení, k časté konzumaci doporučuji. 

HQ 257

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Josef.n - (11) - 153.209 (?), 5.7.2019 8:29

Bylinky slouží k dochucování, protože obsahují aromatické látky. Dává se cjich běžně špetka, protože jinak to prostě nejde. Myslím že to jsou většinou rostliny ze suchých oblastí, kde jim jakákoliv ztráta listů nebo větví škodí, proto si vytvořily tyto obranné látky. Nejsou tedy ani stavěné na to, aby je člověk sklízel ve větším množství. Myslím že je jasné, že ve větším množství zdraví škodí. Nechápu k čemu by to mělo být, konzumovat tak velké množství bylinek, to si rovnou i začněte solit ve velkém.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 148.5 (?), 5.7.2019 10:23

Až na to, že do guláše se nedává oregáno, ale majoránkawink je to jinak správně. ne, nelze tam vysypat půl kila, je to nepoživatelné. Stalo se mi nechtěně, že jsem vysypala ze skleničky místo lžíce tak tři a fuj, už to dobré nebylo přesto, že jsem se to snažila vybrat.

Co se týče využití ve větším množství, momentálně ujíždím na kvašených limonádách, odstartovala to bezinková a našla jsem si, že jde vlastně dělat i z jiných (chutnýchwink) bylinek, tak jsem měla z lipového květu, teď dopíjím,,mojito"z máty a už mi kvasí meduňkoválaugh

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 30.166 (?), 5.7.2019 13:25
HQ - spenat delam jenom z medvediho cesneku (i do zasoby do mrazaku) - ten uz ale ma davno po sezone. Stejne ale delavala babicka i z kopriv. Nasekat, podusit a sup s tim na mrazak a pouzit jako klasicky spenat. Co se tyce ostatnich bylinek, tak bych zkusila asi udelat pesto - aspon po sklenicce, dvou od jednoho druhu a to se da pouzit dle fantazie - od dochucovani ruznych jidel, do testovin, az po mazani na pecivo:) Vzdycky po jednom dilu bylinek, orechu/seminek a syra a dva dily oleje. Je to rychlovka a v lednici mi vydrzi az do dalsi sezony. Jinak samozrejme susit - jednodruhove koreni i cajove smesky a podarovat rodinu a kamarady:)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika