Uzení špeku



Stránky: 1,  2   
Ozzák - (8) - 209.40 (?) 
8.1.2020 14:18, zobrazeno: 26698x

Ahoj všem.

Povedlo se mi sehnat 2 kila Iberského špeku, který jsem naložil do solného láku a chci ho vyudit. Na jakou teplotu bych ho měl udit, stejnou jako bůček?

Pokud by se někdo ptal proč jen 2 kila, tak jsem vzal všechno co ještě měli na krámě a kilo stálo 250Kč.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Radek.P - (36) - 183.41 (?), 8.1.2020 18:29

Zdravím, iberijský špek se může udit, ale ne při teplotě jako bůček.To Vám z něj moc nezbyde.Velni snadno pouští sádlo, proto je nejlepší tento špek udit na malé teploty, nejlépe studeným kouřem.

Možná se ještě někdo ozve, kdo má s tímto špekem větší zkušenost.

rpstylle@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Ozzák - (8) - 209.40 (?), 8.1.2020 18:34

Teplotu si mohu nastavit jakou chci, ale v tomto směru jsem panic a tak se raději ptám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
bocin - (10) - 195.133 (?), 8.1.2020 20:45

Před vánoci jsem od známého z jatek sehnal vyšší sádlo s kůží cca - 4-5 cm. Naložil jsem ho potřením směsi soli a pragandy, posypal sušeným česnekem a zavakuoval.

Udil jsem to po 5-ti dnech. Opláchl a udil (prohříval) teplotou 70 st. C, 1 hodinu bez kouře (osušení), pak jsem to dělal při 60 st.C asi pět hodin. Trochu víc jsem vyvinul kouře. Nutno občas kontrolovat, aby moc sádlo nevytéhalo.  Výborná chuť i vůně. R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 220.112 (?), 14.1.2020 20:58
Dobrý den.Chtěl bych poprosit o radu, chystám se nakládat a udit špek, jak docílit ve výsledku takové té měkkosti až mazlavosti?Už se mi to asi 2 krát povedlo, ale nevím přesně jak. Je to v naložení, nebo delším úzení? Předem děkuji za radu. Zdeněk
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 220.112 (?), 14.1.2020 21:28
Ještě doplním k příspěvku výše ohledně výsledné měkkosti: nakládám na sucho, kuchyňskou solí, na 14 dní, udím v dřevěné udírně, topím olší, cca na 60 stupňů. Děkuji Zdeněk
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 14.1.2020 22:29

Větší měkosti až mazlavosti špeku docílíte jeho delším naložením v láku a možná taky jeho ovařením před vložením do udírny.  Právě proto, aby k mazlavosti nedošlo, se špek častěji nakládá nasucho.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ozzák - (8) - 209.138 (?), 15.1.2020 4:14

Špek se povedl na jedničku. Takhle vypadá po 48 hodinách v udírně. Mám ho rád "mazlavý", jak zde někdo uvedl a proto jsem ho před uzením rozvlažil.

Foto se mi nedaří vložit, protože obrázek prý má příliš velké rozměry.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Radek.P - (36) - 183.41 (?), 15.1.2020 9:46

Zdravím, hřbetní sádlo nasolím na kilo 20-25g soli.Sůl do sádla pořádně vetřít.Dám do lednice na 3 dny.Po této době sádlo zaliji dobře vychlazeným lákem (na litr vody 35-45g soli) a dát zpět do lednice (3-5C) na 14 dní.Pak sádlo rozvlažím v teplé vodě cca 70C po dobu 15-20min.Po rozvlažení nechám sádlo okapat a vkládám do dobře vysušeného a vyhřátého uzáku.Špek je krásně měkký.Pokud chci aby byl špek tužší, tak ho jen nasolím na cca 10dní.Udim bukem na 50-60C.rpstylle@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 90.22 (?), 5.12.2020 22:45

kde sezenu iberijsky spek k uzeni, klidne 5kg ve středočeskem kraji? diky za info

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika