Uzení špeku



Radek.P - (36) - 183.41 (?)
8.1.2020 18:29

Zdravím, iberijský špek se může udit, ale ne při teplotě jako bůček.To Vám z něj moc nezbyde.Velni snadno pouští sádlo, proto je nejlepší tento špek udit na malé teploty, nejlépe studeným kouřem.

Možná se ještě někdo ozve, kdo má s tímto špekem větší zkušenost.

rpstylle@seznam.cz

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Stránky: 1,  2   
Ozzák - (8) - 209.40 (?), 8.1.2020 14:18, zobrazeno: 26683x

Ahoj všem.

Povedlo se mi sehnat 2 kila Iberského špeku, který jsem naložil do solného láku a chci ho vyudit. Na jakou teplotu bych ho měl udit, stejnou jako bůček?

Pokud by se někdo ptal proč jen 2 kila, tak jsem vzal všechno co ještě měli na krámě a kilo stálo 250Kč.

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Radek.P - (36) - 183.41 (?), 8.1.2020 18:29

Zdravím, iberijský špek se může udit, ale ne při teplotě jako bůček.To Vám z něj moc nezbyde.Velni snadno pouští sádlo, proto je nejlepší tento špek udit na malé teploty, nejlépe studeným kouřem.

Možná se ještě někdo ozve, kdo má s tímto špekem větší zkušenost.

rpstylle@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Ozzák - (8) - 209.40 (?), 8.1.2020 18:34

Teplotu si mohu nastavit jakou chci, ale v tomto směru jsem panic a tak se raději ptám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
bocin - (10) - 195.133 (?), 8.1.2020 20:45

Před vánoci jsem od známého z jatek sehnal vyšší sádlo s kůží cca - 4-5 cm. Naložil jsem ho potřením směsi soli a pragandy, posypal sušeným česnekem a zavakuoval.

Udil jsem to po 5-ti dnech. Opláchl a udil (prohříval) teplotou 70 st. C, 1 hodinu bez kouře (osušení), pak jsem to dělal při 60 st.C asi pět hodin. Trochu víc jsem vyvinul kouře. Nutno občas kontrolovat, aby moc sádlo nevytéhalo.  Výborná chuť i vůně. R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 220.112 (?), 14.1.2020 20:58
Dobrý den.Chtěl bych poprosit o radu, chystám se nakládat a udit špek, jak docílit ve výsledku takové té měkkosti až mazlavosti?Už se mi to asi 2 krát povedlo, ale nevím přesně jak. Je to v naložení, nebo delším úzení? Předem děkuji za radu. Zdeněk
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 220.112 (?), 14.1.2020 21:28
Ještě doplním k příspěvku výše ohledně výsledné měkkosti: nakládám na sucho, kuchyňskou solí, na 14 dní, udím v dřevěné udírně, topím olší, cca na 60 stupňů. Děkuji Zdeněk
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 14.1.2020 22:29

Větší měkosti až mazlavosti špeku docílíte jeho delším naložením v láku a možná taky jeho ovařením před vložením do udírny.  Právě proto, aby k mazlavosti nedošlo, se špek častěji nakládá nasucho.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ozzák - (8) - 209.138 (?), 15.1.2020 4:14

Špek se povedl na jedničku. Takhle vypadá po 48 hodinách v udírně. Mám ho rád "mazlavý", jak zde někdo uvedl a proto jsem ho před uzením rozvlažil.

Foto se mi nedaří vložit, protože obrázek prý má příliš velké rozměry.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Radek.P - (36) - 183.41 (?), 15.1.2020 9:46

Zdravím, hřbetní sádlo nasolím na kilo 20-25g soli.Sůl do sádla pořádně vetřít.Dám do lednice na 3 dny.Po této době sádlo zaliji dobře vychlazeným lákem (na litr vody 35-45g soli) a dát zpět do lednice (3-5C) na 14 dní.Pak sádlo rozvlažím v teplé vodě cca 70C po dobu 15-20min.Po rozvlažení nechám sádlo okapat a vkládám do dobře vysušeného a vyhřátého uzáku.Špek je krásně měkký.Pokud chci aby byl špek tužší, tak ho jen nasolím na cca 10dní.Udim bukem na 50-60C.rpstylle@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 90.22 (?), 5.12.2020 22:45

kde sezenu iberijsky spek k uzeni, klidne 5kg ve středočeskem kraji? diky za info

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika