Uzení makrel



host - 203.4 (?)
22.1.2014 19:41

Dobrý večer,

rád bych připojil otázku-ryby sem nikdy neudil, ale chtěl bych to samozřejmě zkusit. Potíž je v tom, že nemám kde získat živé nebo alespoň chlazené ryby a jezdit pro ně několik desítek kilometrů se mi fakt nechce. Takže otázka zní-lze vyudit i zmražené ryby? Nebo je to pak znát, že ryba byla zmražená, rozpadá se nebo jiné důvody, proč mražené ryby neudit?

Děkuji za odpověď.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Stránky: 1,  2   
Michal ze Sudic - (17) - 11.3 (?), 20.4.2013 20:31, zobrazeno: 65109x

Dobrý den,

potřeboval by poradit jak udit makrely. S uzením nemám žádné zkušenosti, Na zahradě máme zděnou udírnu. Při jaké teplotě mám udit? Jak dlouho udit? Mám makrely nějak nakládat do laku (jak dlouhonakládat), nebo stačí jen nasolit a okořenit, tak jak kdyby je pekl přímo na ohni?

Děkuji za rady

Michal

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5576) - 242.167 (?), 21.4.2013 6:48

Přidávám se k žádosti, chtěl bych to též zkusit. Mám rád klasické kupované uzenáče, a zajímalo by mne zda toho lze doma dosáhnout.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 226.182 (?), 21.4.2013 11:38

Zdravím, makrelu jen nasolím i zevnitř, na kilo ryby 25-30g soli.Nebo se udělá pasta sůl a česnek, potřu rybu a nechám 24 hod v lednici.Pak rybu vyndám, opláchnu vlažnou vodou, osuším a vkládám do dobře vyhřáté a vysušené udírny.Udím 3-5 hod podle velikosti ryb.Cca 1 hod na 80C a pak 2-4 hod na 60-70C.Topím suchým bukem bez kůry.Uzení zdar, rpstylle@seznam.cz 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
MHa - (5) - 203.142 (?), 21.9.2014 10:31
Zdravím. Stejným způsobem udím pstruhy. Na 10 kg ryb dám 300g soli a hořčičak česneku. Namačkaný česnek smíchám se solí a potřu všechny ryby rovnoměrně i uvnitř a dám na 24 hodin do lednice. Po 12 hodinách promíchám Ryby neoplachuji, ale než vložím do udírny nechám okapat. První hodinu ryby suším při teplotě 50C, další hodinu a půl 80-100C a ještě hodinu při 60C. Také udím na buku. Uzení zdar Milan

Výsledek
Výsledek
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Michal ze Sudic - (17) - 11.52 (?), 22.5.2013 20:11

O víkendu jsem udil poprvé makrely, v pátek jsem si udělal slaný lák na 1kg ryb jsem dal 0,6 litru vody a 0,05 kg soli, láku jsem naředil tolik, ať jsou všechny ryby ponořené, ryby jsem zatížil ať nevyplavou nahoru, ať jsou ponořené. V láku jsem je nechal přes noc. Ráno jsem zatopil v uzáku, mám klasický zděný, asi dvě hoďky jsem ho vysušoval a pak teprve vložil ryby, první hoďku jsem topil na 90 stupňů, pak jsem teplotu stáhnul na 60-70 stupňů a udil další dvě až tři hodinky. A na výsledek se podívejte níže...

Uzení makrel
Uzení makrel
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 203.4 (?), 22.1.2014 19:41

Dobrý večer,

rád bych připojil otázku-ryby sem nikdy neudil, ale chtěl bych to samozřejmě zkusit. Potíž je v tom, že nemám kde získat živé nebo alespoň chlazené ryby a jezdit pro ně několik desítek kilometrů se mi fakt nechce. Takže otázka zní-lze vyudit i zmražené ryby? Nebo je to pak znát, že ryba byla zmražená, rozpadá se nebo jiné důvody, proč mražené ryby neudit?

Děkuji za odpověď.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 114.253 (?), 22.1.2014 19:47

makrely většinou kupuji zmrazené a je lepší, když přijdou "čerstvé",aby nebyly v mrazáku v obchdě nějaký pátek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 203.4 (?), 22.1.2014 19:53

Takže zkusím mražené.

Ještě jedna otázečka-bylo mi doporučeno vyudit tolstolobika, že je tučný atd.. Kamarád rybář zas tvrdí, že je to hnus ryba. Nějaká zkušenost s konkrétně s touto rybou?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 22.1.2014 20:25
Vyuzeny tolstolobik je vyborny. Doporucuji.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 189.130 (?), 5.9.2014 12:21

Uzený Tolstolobik je fantastycký!! Naložený v soli a čeneku jen doporučuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika