Uzení makrel



   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
                  
host - 105.132 (?) 
5.9.2014 16:47

Je to cenove dostupna ryba. V amerike bola zavlecena z Ciny a mnozi sa do velkych poctov. Je ich tolko ze vytlacaju povodne druhy a ohrozuju ludi na clnoch a kupajucich sa, ked vyskakuju z vody. U nas kupite vylovenych z riek z ameriky.

Z hladiska kuchyne vraj moc hodnotna nie je kvoli mnozstvu kosti a tak ani v amerike ich moc nelovia. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
                  
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 5.9.2014 19:06

Po vyuzení je potřeba dát tolstolobika vychladit a konzumovat studený. Ztuhlý tuk má tak vlastnosti uzeného špeku a je poživatelný. Za tepla je to pocitově houska namočená v oleji, všude se ten tuk matlá a andá se to umýt, spláchnout pívem,... Jo, protože tuk dobře váže vůně, musí být ryba z čistého prostředí a pro uzení je náročnější na výběr dřeva více než jiná, libová masa. Česnek, jalovec a jiné osvědčené aromatické láky k nakládání špatnou rybu neopraví, ale z průměrné udělá neco, co se dá...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 181.116 (?), 12.8.2019 22:03

Tolstolobika jsem udil jednou, solil jsem ho 4 dny a byl výborný.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 39.219 (?), 22.1.2014 20:23

Jednou, dvakrát ročně s kamarády vyrážíme na lov ryb s tím že úlovek je prioritně určen k vyuzení. Pokud není zájem ryb, nebo výsledek lovu uspokojivý, běžně přistupujem k tomu, že se úlovek střádá několik několik dní a dříve ulovené rybky se ukládají v mrazáku. Před uzením se rozmrazí, opláchnou a stejně jako ty čerstvé nakládají do láku.   Uvedený postup má proti Vámi zmíněným makrelámvýhodu v naprosté kontrole toho, co se s rybama od jejich ulovení až po zavěšení do udírny dělo.    Osobně, byť mám uzenou makrelu rád, ze zmražených bych do toho nešel, stav žaber a zbytky ledviny na páteři nebývají po rozmražení koupených ryb ve stavu kdy bych měl na takový jídlo chuť.

Zásobení našeho trhu čerstvýma rybama se hodně zlepšilo, u nás dávám palec nahoru yes Kauflandu kde jsou celoročně k dostání různé druhy a to i mořských včetně makrel, na trhu je několik firem které dodají na objednávku čerstvé ryby až na místo určení dle objednávky, samozřejmě to něco stojí. Stačí zadat - Čerstvé ryby.

Pro určení stavu - čerstvosti ryby je rozhodující rybí oko, stav kůže, pokud zákazník k rybě může, stav žaber a zbytky ledviny na páteři, Hodně napoví i nos.      j.c.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 39.219 (?), 22.1.2014 20:32

S tolstolobikem souhlasím, dobře vyuzený -luxus. Stejně jako větší kapři.    j.c.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 81.144 (?), 3.2.2022 13:44

Vyudíte i mraženou makrelu a nerozpadne se, ovšem při posledním uzení jsem už ani nekonzumoval protože rybina byla hodně cítit... Ono záleží na co narazíte a chlazené makrely také nemám kde koupit. Když ji přejedu z každé strany pár minut na grilu je chutově lepší než když ji udím tři hodiny v udírně mezi 80 a 90 stupni. Při grilování tuk lépe vykape, udělá se pěkná kurčička a rybina je méně znát... Kromě soly používám jako koření česnek a nebo rozmarýn. Je lepší odstranit žábra a nebo rovnou celou hlavu, protože tyto části chuti rozhodně nic nepřidají... Přiznám se že kombinace rybího odéru a kouře z udírny mne nijak neoslovila... Ale u přípravy čerstvých ryb je to o něčem jiném. To ale neznamená, že i čerstvě zabitá ryba nemůže být hodně cítit...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika