Uzení makrel



MHa - (5) - 203.142 (?)
21.9.2014 10:31
Zdravím. Stejným způsobem udím pstruhy. Na 10 kg ryb dám 300g soli a hořčičak česneku. Namačkaný česnek smíchám se solí a potřu všechny ryby rovnoměrně i uvnitř a dám na 24 hodin do lednice. Po 12 hodinách promíchám Ryby neoplachuji, ale než vložím do udírny nechám okapat. První hodinu ryby suším při teplotě 50C, další hodinu a půl 80-100C a ještě hodinu při 60C. Také udím na buku. Uzení zdar Milan

Výsledek
Výsledek
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Stránky: 1,  2   
Michal ze Sudic - (17) - 11.3 (?), 20.4.2013 20:31, zobrazeno: 65204x

Dobrý den,

potřeboval by poradit jak udit makrely. S uzením nemám žádné zkušenosti, Na zahradě máme zděnou udírnu. Při jaké teplotě mám udit? Jak dlouho udit? Mám makrely nějak nakládat do laku (jak dlouhonakládat), nebo stačí jen nasolit a okořenit, tak jak kdyby je pekl přímo na ohni?

Děkuji za rady

Michal

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5577) - 242.167 (?), 21.4.2013 6:48

Přidávám se k žádosti, chtěl bych to též zkusit. Mám rád klasické kupované uzenáče, a zajímalo by mne zda toho lze doma dosáhnout.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 226.182 (?), 21.4.2013 11:38

Zdravím, makrelu jen nasolím i zevnitř, na kilo ryby 25-30g soli.Nebo se udělá pasta sůl a česnek, potřu rybu a nechám 24 hod v lednici.Pak rybu vyndám, opláchnu vlažnou vodou, osuším a vkládám do dobře vyhřáté a vysušené udírny.Udím 3-5 hod podle velikosti ryb.Cca 1 hod na 80C a pak 2-4 hod na 60-70C.Topím suchým bukem bez kůry.Uzení zdar, rpstylle@seznam.cz 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
MHa - (5) - 203.142 (?), 21.9.2014 10:31
Zdravím. Stejným způsobem udím pstruhy. Na 10 kg ryb dám 300g soli a hořčičak česneku. Namačkaný česnek smíchám se solí a potřu všechny ryby rovnoměrně i uvnitř a dám na 24 hodin do lednice. Po 12 hodinách promíchám Ryby neoplachuji, ale než vložím do udírny nechám okapat. První hodinu ryby suším při teplotě 50C, další hodinu a půl 80-100C a ještě hodinu při 60C. Také udím na buku. Uzení zdar Milan

Výsledek
Výsledek
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Michal ze Sudic - (17) - 11.52 (?), 22.5.2013 20:11

O víkendu jsem udil poprvé makrely, v pátek jsem si udělal slaný lák na 1kg ryb jsem dal 0,6 litru vody a 0,05 kg soli, láku jsem naředil tolik, ať jsou všechny ryby ponořené, ryby jsem zatížil ať nevyplavou nahoru, ať jsou ponořené. V láku jsem je nechal přes noc. Ráno jsem zatopil v uzáku, mám klasický zděný, asi dvě hoďky jsem ho vysušoval a pak teprve vložil ryby, první hoďku jsem topil na 90 stupňů, pak jsem teplotu stáhnul na 60-70 stupňů a udil další dvě až tři hodinky. A na výsledek se podívejte níže...

Uzení makrel
Uzení makrel
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 203.4 (?), 22.1.2014 19:41

Dobrý večer,

rád bych připojil otázku-ryby sem nikdy neudil, ale chtěl bych to samozřejmě zkusit. Potíž je v tom, že nemám kde získat živé nebo alespoň chlazené ryby a jezdit pro ně několik desítek kilometrů se mi fakt nechce. Takže otázka zní-lze vyudit i zmražené ryby? Nebo je to pak znát, že ryba byla zmražená, rozpadá se nebo jiné důvody, proč mražené ryby neudit?

Děkuji za odpověď.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 114.253 (?), 22.1.2014 19:47

makrely většinou kupuji zmrazené a je lepší, když přijdou "čerstvé",aby nebyly v mrazáku v obchdě nějaký pátek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 203.4 (?), 22.1.2014 19:53

Takže zkusím mražené.

Ještě jedna otázečka-bylo mi doporučeno vyudit tolstolobika, že je tučný atd.. Kamarád rybář zas tvrdí, že je to hnus ryba. Nějaká zkušenost s konkrétně s touto rybou?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 22.1.2014 20:25
Vyuzeny tolstolobik je vyborny. Doporucuji.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 189.130 (?), 5.9.2014 12:21

Uzený Tolstolobik je fantastycký!! Naložený v soli a čeneku jen doporučuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika