Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Krby, grily a udírny > udírna

Stránky: 1, 2, 3, 4, 5...>   

udírna


host - xxx.xxx.212.142 (?)
26.2.2008 14:34, počet návštěv: 375454
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, je lépe postavit udírnu zděnou nebo dřevěnou? Udit by se mělo jen pro soukromé účely, ne na kšeft.

Připojit reakci   
Partnerem sekce je GrilyKrby.cz - první Weber World v ČR
   

udírna


host - xxx.xxx.168.167 (?)
3.3.2008 13:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Záleží na vkusu a materiálu, který máte k dispozici. Zděná zabere víc místa, ale lépe vypadá. Dřevěná  se rychleji ohřeje a  v případě potřeby je mobilní.

Já mám kovovou, zvenčí opláštěnou dřevem a taky je dobrá.

V každé udírně se musí trošku jinak topit, druh materiálu udírny má vliv na kondenzaci vlhkosti během uzení, rozdílné setrvačnosti vedení a udržování  tepla.  Po nalezení optimálního "způsobu ovládání" lze udit ve všem.

Připojit reakci
   

udírna


Morpheus141 (7) - xxx.xxx.4.100 (?)
11.3.2008 8:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Důležité je, aby přívodní tunel od topeniště k udírně měl alespoň 2m, vyvarujte se prosím udíren kde je topeniště přímo pod udírnou, to potom neudíte ale pečete nad ohněm. jinak doporučuji zděnou udírnu, lépe se v ní udržuje teplota, je ovšem nutné ji déle roztápět.
Dále se také prosím vyvarujte udíren z kovu (ovlivňují kvalitu uzení) a jako tunel od topeniště nepoužívejte azbestocement (eternitové roury) je lépe jej udělat zděný a dobře tepelně izolovaný (např. zahrnutý zeminou či obložený dřevem). Přeji mnoho úspěchů a spoustu lahodných uzenin.

Připojit reakci
      

udírna


Ferda Mravenec (1934) - xxx.xxx.153.130 (?)
11.3.2008 12:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já považuji za nejlepší dřevěnou udírnu, protože nedrží teplo, a tak tam nejlíp dochází k  uzení studeným kouřem. Zdi zděné udírny se vyhřejí a pak sálají teplo, takže udírna pak trochu připéká. Výsledky jsou samozřejmě výborné z jakékoli udírny. Já mám prostě nejradši chuť uzeného masa, která vzniká uzením jen kouřem při co nejnižší teplotě. Takové uzení trvá však dlouho.

Pokud máme nějakou sešlost a chci servírovat uzené přímo z udírny, tak samozřejmě udím při vyšší teplotě,  spíš to upeču v přítomnosti kouře, a na to se hodí i zděná udírna.

Připojit reakci
         

udírna


snedro (10) - xxx.xxx.12.27 (?)
6.4.2008 16:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den!

Letos bych chtěl postavit udírnu, odkoupil jsem za hubičku šamotové cihly které se používaly na stavbu komínů nebyly nikdy použity, mají tvar půlkruhu a mají zámky, takže udírna bude mít tvar válce a zakončena bude stříškou tvaru jehlanu vytvořeného z palubek, nebo ještě lépe silnějších prkének.jde mi o to jestli bude lepší vnitřek udírny vydřevit a jakým dřevem mohl bych to vypalubkovat po vnítřní straně? není použítí šamotových cihel nebezpečné zdraví? Topeniště bude samozřejmě mimo do 2m od udírny vedeno kameninovou rourou.

Děkuji za odpovědi.

Připojit reakci
            

udírna


host - xxx.xxx.45.44 (?)
19.5.2008 8:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

na tomto odkazu je návod na celkem zajímavou udírnu...

Připojit reakci
            

udírna


Morpheus141 (7) - xxx.xxx.5.18 (?)
12.7.2008 10:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, použít šamotové cihly na vlastní udírnu mi připadá jako plýtvání, je dobré je použít na topeniště, ale na vlastní těleso udírny je to naprosto zbytečné anžto tam není takový žár... využil bych je raději na stavbu grilu a udírnu bych udělal z normálních cihel

Připojit reakci
               

udírna


Jiříček (424) - xxx.xxx.211.38 (?)
12.7.2008 11:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

správný názor, nač plýtvat drahým materiálem tam, kde poslouží stará dobře pálená cihla za hubičku!

Připojit reakci
                  

udírna


host - xxx.xxx.215.130 (?)
30.10.2008 19:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, chtěla bych koupit teploměr do udírny. Mohl by mi prosím někdo z vás poradit, kde se dají tyto teploměry zakoupit? Moc děkuji!!!

Připojit reakci
                     

Teploměr do udírny


host - xxx.xxx.14.116 (?)
30.10.2008 19:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Stačí skočit do prodejny kde prodávají bojlery a kotle a koupit klasický bojlerový teploměr, tuším, že jsem ho viděl kolem 300,- kaček

Připojit reakci
                        

Teploměr do udírny


vyslouzil (17090) - xxx.xxx.94.10 (?)
30.10.2008 19:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Stačí koupit zavařovací teploměr - tedy kovový bimetal, nikoli skleněný
Připojit reakci
                           

Udírna - návod


host - xxx.xxx.135.137 (?)
19.11.2008 20:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zrovna jsem dostavěl udírnu, tak dávám k dispozici návod:
Materiál: beton, kameny, hebly(porobetonové cihly)10 a 5 cm široké, šamotové cihly, palubky,kamnové roury, svod k okapu, lepidlo na obklady, žáruvzdorné lepidlo, omítka na porobeton a vnější štuk.
Rozměry: udírna je od topeniště 2 m, výška udírny 1,75 m, rozměry udírny 80x80 cm.
Návod: Z betonu a kamenů udělejte základy. Pro topeniště a kouřovod asi 15 cm a pro udírnu samotnou 25 cm hluboké. Na topeniště jsem jako základ použil 2x hebl 10 cm a na to jsem sestavil topeniště z 20 šamotek. Na šířku 3 cihel 45 cm na délku jedna na dlouho a jedna na šířku 45 cm. na výšku 30 cm. to je cihla na stojato.Do zadní stěny zabudovat kamnovou rouru. Tunel na kouřovod jsem dělal na výšku 2 heblů 50 cm.(možno využít na sezení) tunel jsem vysypal pískem jak pod tak nad rouru. Celé jsem to přikryl heblama na ležato (pokud to budete používat na seezení, doporučuji připevnit na kouřovod pracovní desku na kuchyňské linky). Tunel si udělejte 25 cm široký, ať nemusíte zbytečně dořezávat cihly.
Samotná udírna: první šár jsem dělal z 10 cm heblů. Zabudoval jsem kouřovod a nechal ho tak dlouhý, aby končil ve 2/3 udírny(50-60cm) a ve výšce 30 cm od základů. Zbytek z 5 cm heblů. Ve výšce 3 šárů (75 cm)jsem udělal okno pro dveře(60x80 cm) a z palubek jsem udělal dno prostoru pro uzení a to tak, že jsem zakryl 4/5 "dna". volný prostor jsem nechal směrem k topeništi, aby se kouř pěkně "motal". Ode dna jsem postavil 4 šáry 100 cm. Stěny a strop jsem obložil palubkama (nezapomeňte na palubky upevnit lišty, aby se na ně mohly zavěsit tyče pro háky. Jako komín jsem použil 50 cm dlouhý svod k okapu(slabší). Spodek jsem roztřepi do "kytičky" jde to dobře kombinačkama a oblepil lepidlem na obklady. Nakonec jsem z heblů postavil i strop. Pak už jen omítku na porobeton a vnější štuk. Na střechu jsem použil vlnitý plech(ze sběrných surovin za 20 kč) a bylo hotovo. Počet heblů si spočítejte sami podle velikosti. Rozměr je 60 x 25 cm. případným zájemcům zašlu ilustrační foto.

Připojit reakci
                           

Udírna - návod


host - xxx.xxx.248.9 (?)
7.12.2008 16:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Prosím o vložení ilustračního fota. Dík

Připojit reakci
                           

Udírna - návod


host - xxx.xxx.139.178 (?)
10.12.2008 16:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já chci také stavět udírničku. Prosím o zaslání fota.Dík.

Připojit reakci
                           

Udírna - návod


host - xxx.xxx.212.142 (?)
10.12.2008 18:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já jsem řešil udírnu způsobem mobilním, mám ji rozkládací, na dva díly, udírnu samotnou a topeniště/kamínka + kouřovod. Udírnu mám kostra 20x20 mm železo rozměry v 120 cm š 59 cm h 59 cm, na to jsem dal palubky cekem jich bylo cca 5m2,odtah jsem vyřešil šíbrem v palubce, je to jednoduché. Nechtěl jsem stavět nic objemného a kopat základy, tak si ji dám kde chci a mám pokoj.fotky mám, kdyby někdo chtěl.

Připojit reakci
                           

Udírna - návod


drobek2 (2) - xxx.xxx.135.137 (?)
10.12.2008 20:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tady jsou nějaké obrázky udírny k návodu a pár fotek z uzení.  V době focení tam ještě chyběly nějaké kosmetické úpravy, ale ty musí vydržet do jara.

Obrázky:
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
detail dna uďáku
detail dna uďáku
Těsně před uzením
Těsně před uzením
Zrovna naskládáno do udírny
Zrovna naskládáno do udírny
O 6 hodin později
O 6 hodin později
A tady je výsledek
A tady je výsledek
Připojit reakci
                           

Udírna - návod


host - xxx.xxx.97.44 (?)
13.12.2008 18:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Krásné fotky, až se sbíhají sliny...

Připojit reakci
                           

Udírna - návod


travnikar (50) - xxx.xxx.224.30 (?)
13.12.2008 18:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Drobku 2 Ty jsi umělec!!! Jak jsem to shlédnul, už mám hlavu plnou chutí... hned bych se do toho pustil.tady je moje udírna..ale prázdná..

Připojit reakci
                           

Udírna - návod


host - xxx.xxx.62.254 (?)
31.3.2009 18:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

měl bych zájem nahlednout na fotky té udírny

Připojit reakci
                           

Udírna - návod


host - xxx.xxx.169.27 (?)
4.4.2009 9:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

opravdu asi moc dobry mohl bych poprosit o par fotek udirny dekuji sima.k@seznam.cz

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Přechod z klasického grilu Weber na plynový?2618.6.201951981
Uzeni ryb325.5.2019459
Uzený kanec125.5.201912736
Délka kouřovodu k udírně53.5.2019844
Popraskaný krb 1425.4.20193242
Grilovani na plynovem grilu123.4.2019227
Stavba udírny s grilem svépomocí24812.4.20191157321
Uzená vepřová kýta93.3.201922785
Používáte někdo grilovací desku?42.3.20191086
Zavaření uzeného masa, sklenice629.1.20191782
Stavba udírny na jedno použití2529.12.201839529
Flek uprostred uzenyho1328.12.20183744
Uzení krkovice626.12.20182350
Nevim kde je chyba?56.12.20182038
Uzení klobás studeným kouřem6019.11.201892224
Komín udírny515.11.20182210
Menší dřevěná udírna 5129.10.2018306932
Elektrická udírna Anuka1620.10.201823925
Gril Weber1718.10.201829889
Udírna 125.9.20182133
Odvod kouře z udírny33.9.20182957
Grilování na litinovém tálu3331.7.201847739
Jaký elektrický gril316.7.20186400
Vyhnuty gril 1731.5.20184990
Ohniště z cihel, je to možná varianta?317.5.201812632
Grilování na skle - nová dimenze 5510.2.201832402
"Exotičtější" lák pro maso na uzení?210.2.20183410
Stavba udírny7614.1.2018231523
Dřevěná udírna - stavba svépomocí7620.12.2017252476
Stavba udírny v uzavřeném prostoru 2910.11.201718865
Lze napravit nepovedené kyselé uzené?123.9.201715966
Gril lokomotiva - zkušenosti, tipy rady2024.6.201768493
Ochrana grilu proti počasí48.5.20172467
Nakládání masa na uzení vařením v slané vode312.3.20175614
Udírna ze sudu11.3.20175823
použití dřeva na uzení nebo grilování9225.2.2017162050
Dosažení správné teploty v grilu na uhlí526.1.201717589
Plnicka klobas638.1.201731575
Ryby313.11.20164066
Uzeni horkym kourem25.11.20165497
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Diskuze na téma nakládání, uzení a grilování najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Elektrická udírna z Mountfield16.6.2019
Litinový hrnec15.6.2019
Proč mi nechytají víčka?15.6.2019
Litinový hrnec15.6.2019
Elektrická udírna z Mountfield14.6.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů