Stavba udírny



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?)
18.1.2020 15:19

Zkušenosti nemám žádné. Na chuť a vůni to asi mít žádný vliv nebude, není mi ale jasné, proč chcete použít právě tento materiál. Levnější to není (při velikosti udírny by to ani velkou roli nehrálo), hezčí taky ne.  Předpokládám, že myslíte použití místo dřeva na uzák, a že nechcete z Cetrisu stavět topeniště.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9   
         
host - 250.122 (?), 23.11.2017 8:03

Zajimavy, ale ma to jednu technickou vadu. V tom ohybu dole se jako ve spojenych nadobach bude hromadit z jedne strany tuk a z druhe saze. Asi by to chtelo nejake cisteni, vybiraci otvor apod.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 123.47 (?), 26.11.2017 23:43

Myslím, že spojené nádoby řeší jiný fyzikální jev, leda že by saze a tuk byla tekutá konzistence. Tuk odkapávající z dobrotek zachytává miska postavená na deflektoru kouře (plech na dně boileru, viz. foto). Nahromaděné saze odsávám vysavačem na popel (vlastním kvůli krbové vložce) tak jednou za pět zatopení, jeho sací trubice dosáhne po vyjmutí deflektoru pohodlně až do spodního ohybu kouřovodu. Ve spodním oblouku je pouze otvor cca 15mm pro odtok kondezátu, který se tvoří při zátopu, než se vše řádně prohřeje. (viz tmavá skvrna pod obloukem na foto v minulém příspěvku.

Uzení zdar, Romanson


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Registrovanýuživatel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 218.122 (?), 23.11.2017 9:52

Zajímavé, jakou máte hysterezi nebo jak se tomu říká - setrvačnost, rozmezí mezi zap./vyp - skutečná teplota?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 123.47 (?), 26.11.2017 23:56

Hystereze použitého termostatu je dle technických parametrů 5°K. Přeběh serva z jedné krajní polohy do druhé je 150s. Ve výsledku teplota dle teploměru ve dveřích komory kolísá v rozmezí asi 7°. Jeden cyklus otevřvení / zavření dusivky je odvislý od žádané teploty a také do jisté míry od teploty okolního vzduchu a trvá 10 až 15 min.

Zdravím, Romanson

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Registrovanýuživatel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 218.122 (?), 27.11.2017 5:58

To je super, stejné rozmezí 5-7°C mám na elektr. topení.

Dík za info.

Udírna
Udírna
Sušárna
Sušárna
Studené uzení 20 - 30°C
Studené uzení 20 - 30°C
Studené uzení 20 - 30°C
Studené uzení 20 - 30°C
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 226.211 (?), 11.1.2018 22:40
Mám dotaz k úpravě kamen. Spodní část kamen dle foto, zdá se být původním podstavcem, na který je zespodu naroubovaný kryt s osazenými dvířky regulace vzduchu. Zajímá mě, jak máte vyřešen přívod vzduchu k topeništi, kdyź původní dno kamen je celistvé. Pokud jsou v něm otvory, jak je zabráněno propadu popele do nejspodnější části. Nebo popel vybíráte po úplném otevření regulačních dvířek? Děkuji Martin.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 123.47 (?), 14.1.2018 14:15

Ano, původní podstavec je součástí dolní nástavby s dvířky dusivky. Otvory pro prostup vzduchu byly provedeny dvěma podélnými řezy podél popelníku. Řezy jsou na koncích zatočené, tím vznikla mezi jejich konci rovina pro pravoúhlý ohyb plechu směrem vzhůru. (zároveň tím vzniknou jakési koleje pro zasunutí popelníku) Popel, který přeci jen, sem tam propadne těmito průřezy, odsaji čas od času vysavačem na popel, který stejně již mám kvůli udržbě krbové vložky v chalupě. Přikládám obrázek detailu.

Uzení zdar, Romanson


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 162.232 (?), 18.1.2020 9:35

Dobrý den. Jaký máte názor na použití cetris desek na stavbu udírny. Bude mít vliv na vůni a chuť? 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 18.1.2020 15:19

Zkušenosti nemám žádné. Na chuť a vůni to asi mít žádný vliv nebude, není mi ale jasné, proč chcete použít právě tento materiál. Levnější to není (při velikosti udírny by to ani velkou roli nehrálo), hezčí taky ne.  Předpokládám, že myslíte použití místo dřeva na uzák, a že nechcete z Cetrisu stavět topeniště.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 33.10 (?), 18.1.2020 16:05

Pokud budete udtit makrely   nebo klobasky   kabanos koupene v obchode bohate to staci pokud budete  udit bucek  nebo nebo domaci klobasky tak postavit udirnu z cihel jeste lepsi jsou samotove  cihly dlouho drzi teplo vasek5

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika