Stavba udírny



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
            
host - 69.62 (?) 
16.8.2009 16:40

P.S.

Aha, teď koukám, že izolovaná je. Špatně jsem četl. Jukněte do ní, jestli je opravdu bez dehtu

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
               
Jarda-XXL - (40) - 129.199 (?), 21.8.2009 7:43

Zdravím, já udím na délce kouřovodu skoro 6m. Udírna je dřevěná a při uzení kouř uchází kolem dokola spárkami. Nikdy jsem neměl maso s příchutí dehtu, krásně voní a říká to každý kdo odemne maso má. Vnitřek udírny voní kouřem a stěny jsou černé jak uhel a spíše lesklé když po nich přejedu rukou tak se neušpiním. Je to asi individuální a u každé udírny jiné. Osobně si myslím, že dejet je produkt velmi nedokonalého spalování, ať už dřeva uhlí atd. Ostatně zadehtované kotle a komíny díky extrémnímu dušení ve snaze ušetřit dřevo jsou tématem každé topné sezony.

Jarda

Udírna
Udírna
2
2
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 14.234 (?), 17.9.2009 11:47

souhlasím s váma, udírna musí být suchá a před uzením vytopená, při takovém množství masa je vlhkost v udírně obrovská tak dobrý odvod kouře je nutný aspon ze začátku než maso oschne.ja udím v kovové udírně a používam dřevo habr, olšě,buk, jednou jsem skoušel dub a maso bylo černé jak holínky a posledně jsem udil dřevem z letošní těžby a bez problemu.jinak kořovod stačí 1metr lepe se reguluje teplota.hodně zdaru uzenaři.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 85.1 (?), 4.9.2009 18:12

Dobrý den.

Zřejmě není vhodné nerezové potrubí.

Bož.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 35.172 (?), 2.10.2009 11:55

Ahoj, nejsem moc specialista, ale problem bych možná hledal v materiálu ze kterého to máš postavené. to ohniště a ta ten kouřovod mi prijde v pohodě, ale ta bouda by podle mě neměla být postavená z palených červených cihel, ale normálně z bílých cihel, které absorbují méně vlhkosti. Podle mě tam máš moc vlhko a proto ti to tolik dehtuje. Bílé cihly nebasorbuji tolik vlhkosti. Jinak ta udírna je krásná. Jo a ještě by mě zaímalo, jestli maš uvnitř té udirný před komínem rozrážeč kouře, anebo ti to jde přímo do komína?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 97.162 (?), 20.12.2009 19:05

Ctěl bych se také s vámi podělit s mými zkušenostmi s uzením masa a klobás.

Měli jsme rodinnou udírnu ze dřeva(zevnitř),  z vnějšku oplechovanou a v té jsme udili asi 40 roků. Měla rozměry cca 110x80x50cm, stála na cihlovém základu, byla v mírném svahu, topeniště v zemi jen tak bez roštu, prostor pro topeniště, z boku cihly, přes vrch plochý kámen, roura 125mm v zemi asi 160cm od udírny, jako dvířka plech, který se jen tak položil před topeniště na šikmý terén, bez jakékoliv regulace tahu, ten byl zajištěn nerovností terénu na kterém ten plech ležel. Na spodku udírny dva staré plechy na pečení, do kterých se zachytávala mastnota, která se hned po uzení za tepla vylila ke stromkům v zahradě. V horní části udírny byl otvor pro odvod kouře o rozm. cca 20x15cm, který se dal regulovat kouskem plechu, Nad udírnou ze šikma vlnovka z eternitu, jen tak podložena hranolkem ze dřeva kvůli spádu proti dešťové vodě. Postupem času se vnější oplechování začalo rozpadat, nějaké to prkno zevnitř se uvolnilo a tím pádem se o nějaké těsnosti už nedalo hovořit. Vyuzené maso a i klobásy měly vynikající kvalitu, pěknou barvu, vůni, pěkně prouzené. V udírně jsme topili zásadně suchým bukovým dřevem, pouze pro roztopení a vyhřátí udírny jsme použili dřevo měkké. Tuto udírnu jsme letos v září přemístili na jiné místo, oplechování a výdřevu jsme "vymakali", utěsnili a to byl asi ten problém, který potom nastal. Klobásy a maso mají sice dobrou chuť, jsou prouzené, ale povrch masa i klobás je jakoby očouzený, tmavý a je mírně cítit nahořklá chuť. Zatím jsme udili pouze 3krát, ale už to není ono jak to bývalo předtím. Do jara budeme muset něco vymyslet a udírnu vylepšit. Zdraví Vás Pepa K.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 254.159 (?), 15.1.2010 20:32

Ahoj všem potřeboval bych také jednu rady ohledně udírny. Jednu už domá mám ale už je straá a nedá se používat topeniště mám pod pergolou ale pod uzavřenou tudíž se tam dost kouří, proto bych ho rád předělal ven před pergolu jenže by se tím délka kouřovodu protáhla tak na 3 až 4 metry myslíte že to není moc??? Nebo pokud byc to tak udělal z jakého materiálu by byl ten kouřovod nejlepší.??? Díky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 254.159 (?), 15.1.2010 20:49

Ještě jsem se zapomněl zeptat co se týče materiálu na vnitřek udírny. Co jsem se dočetl tak nejlepší jsou asi šamotové cihly???

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 215.147 (?), 16.2.2010 13:39

Nejlepší udírna je ze dřeva rychle se roztopí pokud má dobrou střechu aby moc nezvlhla výhoda: dá se v ní krásně regulovat teplota. Já mám udírnu v místnosti a postavenou ze šamotek a když v ní topím tak už nemám skoro žádnou možnost regulaci teploty aniž bych nemusel otvírat dveře v udírně nebo vyhrabávat ohniště. šamot vám v udírně bude dlouho držet teplotu a to si myslím že není to nejlepší. Rozhodně bych nedoporučoval jakkoliv škrtit kouř na komínu vždy je lepší zamezit přívod vzduchu v ohništi. Délku kouřovodu záleží na prostorech kde tu udírnu člověk má ale dá se dobře vyudit maso a jiné dobroty i na 50cm dlouhém kouřovodu prostě to chce se v udírně naučit udit hlavně si musíte také pamatovat jaký byl tlak vzduchu. Já osobně radši maso budu udit kratší dobu a vyšší teplotou cca 100-120oC než to nějak dehtovat a mít to v udírně dva dny. Každá udírna chce svoje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Jiříček - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (463) - 211.38 (?), 17.1.2010 22:13

Utěsněním udírny jste ji vlastně zničili, do udírny jde velké množství kouře (plamen je čadívý) a maso zhořkne.Je třeba více odvádět kouř z udírny, doporučuji vývod s regulační klapkou.

Stejný problém se opakuje vlastně v prvním dotazu tématu, kde je navíc zbytečně dlouhý topný kanál, kde dochází k nadměrnému ochlazování kouře a tvorbě dehtových usazenin.Klasická řeznická udírna žádný přívodní kanál na kouř nemá.topeniště je přímo na spodku udírny, kanál-rozvaděč musí dokonale rovnoměrně rozvést teplo po udírně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika