Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 
přesný výraz

Krby, grily a udírny > Stavba udírny

Stránky: 1, 2, 3, 4, 5...>   

Stavba udírny


host - xxx.xxx.157.195 (?)
6.5.2009 21:34
Tento příspěvek (zjistit adresu)

Hezký den

Na podzim jsme postavili novou udírnu.Vše podle knih a příruček.

A jelikož jsem si myslel, že už jsem velkej kluk a skoro všechno umím

tak jsem po několikátém topení na prázdno pustil do uzení.45kg naloženého masa jsem po asi 3 hodinách topení na cca. 120C vložil suché, okapané do udírny a udržoval všechny doporučené teplotní postupy a změny.V průběhu kontroly uzení jsem, ale trochu cítil dehet(takový pražce na sluníčku).Tato nelibá vůně se ovšem stupňovala a po asi 8 hodinách mě bylo jasné, že je zle.Maso jsem sice vytahoval s udírny asi po 16 hod.,ale výsledek byl nepoživatelný-barva OK ale vůně KO.Celý jsem to vyhodil a přemýšlel kde je chyba.Uvažoval jsem o brzkém uzení po dostavbě a stím spojeném množství vody v materiálu.Dřevo bylo naprosto suché 5 let v kůlně dub a jabloň bez kůry.Druhé odvážné uzení dopadlo podobně jen bylo méně párků masa asi 10 jen zkouška.To probělo na silvestra.Z toho jsem usoudil, že je zima , vlhko a uvidíme na jaře.Na jaře jsem již topil pouze na prázdno minulý týden kdy skoro 20dní bylo teplo a nepršelo.Po cca.2 hodinách vyhřátí udírny na cca 120-140C jsem teplotu reguloval na 75C a udržoval jí.Ale zápach po dehtu je tam neustále.Již z přívodu do udírny jde kouř -teplý vzduch, který nevoní.Přitom při otevření topeniště je vůně kouře OK.Tak nevím kde to zmizí.Uvažoval jsem nad malým objemem topeniště jestli v topeništi není příliš vysoká teplota a kouř zkrátka nespálí nebo nepřemění na něco co se nedá identifikovat.O dehtování jsem se dočetl, že vzniká při teplotách spalin nad 400C.Jinak je kouřovod nerez 200mm.trubka okolo izolace a dále cihla.Topeniště je šamotka a obklad cihla.Komora je zděná nahozená.Rozměry komory(90x90xv115) vnitřní, přívod spalin 270cm na střed komory nad ním rozvaděč kouře.Rozměr topeniště vnitřní 35x45xv25.Budu Vám vděčen za každou radu jsem zoufalej.Pomóóóóc.

Připojit reakci   
Partnerem sekce je GrilyKrby.cz - první Weber World v ČR
   

Stavba udírny


jirkazpodebrad (2) - xxx.xxx.157.195 (?), 6.5.2009 21:44
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

ještě nějaké fotky udírny

Obrázky:
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Připojit reakci
      

Stavba udírny


host - xxx.xxx.49.2 (?), 6.5.2009 21:57
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Možná jste se přemáčk, ale to dehtování vzniká při teplotách nízkých a spalováním mokrého dřeva, nebo třeba ochlazováním toho kouřovodu.

Připojit reakci
         

Stavba udírny


jirkazpodebrad (2) - xxx.xxx.157.195 (?), 6.5.2009 22:14
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Hezký večer

Napadla mne stejná myšlenka, ale Vy popisujete kondenzaci a skap dehtu nikoli dehtování.K dehtování cituji autora snad všech našich knížek o uzení p.Václava Vlka : "Dehtování, kterého se mnozí obávají.Nejškodlivější dehtování nevzniká při pomalém a poměrně chladném uzení, ale když spaliny nad ohništěm mají teplotu vyšší než 400C."Knížka -Udírny vydaná 2007 str. 16.       Jinak dík za zájem o můj problém.

Připojit reakci
            

Stavba udírny


host - xxx.xxx.49.2 (?), 6.5.2009 22:33
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já to napsal blbě.Dříve se udilo jen studeným kouřem, ale neroztápělo se nejdřív na vysoké teploty. Možná, že ten problém je v tom, že jak popisujete vytopíte udírnu na x stupnů a pak to stahnete dolů.Ale ta cihlová udírna drží dobře teplo a pak ten kouř může mýt o dost menší teplotu než ukazuje teploměr v udárně, ale určitě se tu najde někdo kdo má s tímto zkušenosti.Já mám dřevěnou ale i tak je to u každé udírny rozdílné.

Připojit reakci
            

Stavba udírny


Dupin (3) - xxx.xxx.106.46 (?), 21.3.2010 9:50
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, jsem taky začátečník- prvostavitel udirny.A tak mám pár otázek. Mohl by mi někdo poradit? Jedná se mi o stavbu udirny. Bude zdena- pálene cihly.

1. otázka. musi být kouřovod od ohniska k udirně ve spádu?? Počítám tak delku kouřovodu cca 1- 1,5 m. Stačí ji postavit s cihel, nebo je dobre ji udelat ze šamotek a obezdit cihlami?

2, otázka- jaké jsou optimální rozmery dveří?? popřípadě z jakého materiálu? Plech / dřevo??

3. otázka- jakým zpusobem udělat ve spod udirny otvor na čišteni? staci udelat diru a překrýt plechem? nebude unikat teplo??

4,- jakou střechu? Rovnou? Pod uhlem?? Dřevěnou/ plechovou,

5.- odvod kouře? jedna roura svislá (klasika)? Nebo roury na odvod po stranách vodorovně??? Popřípadě delka?

Děkuji za jakoukoli odpověd. Budu moc vděčný. Diky moc Tom, Krizekprosenice@seznam.cz

Připojit reakci
      

Stavba udírny


host - xxx.xxx.200.20 (?), 24.10.2010 18:09
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ahoj, podívej se na stavba malé udírny tam uvidíš nějaké foto, které jsem tam dával...

Připojit reakci
   

Stavba udírny


host - xxx.xxx.248.48 (?), 6.5.2009 21:49
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dubem se udit nemá. Dub obsahuje spoustu tříslovin a kouř z dubu je kyselý. Znehodnocuje to maso. Udím bukem, švestkou,třešní, tvrdé ovocné dřeviny

Připojit reakci
      

Stavba udírny


host - xxx.xxx.36.133 (?), 6.5.2009 22:08
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No, myslím si, že 3metry kouřovodu je hrozně moc, to jsem viděl naposled u dědy a ten měl udírnu v kopci, dřevěnou, kouř stoupal pěkně do svahu, ale i tak to šlo blbě vytopit. Soused má taky zděnou udírnu (tak na 2 prasata...) a topeniště nemá ani metr od ní a když roztápí, tak topí půlden, aby to měl stabilní. Já bych navrhoval topeniště skoro k udírně - však není dřevěná - nechytne... (navíc, když to je už na rovině), bez žádného nerezu, jen cihly, topit bukem, případně třešeň, jabloň, olše. Dub ne, švestka je taková " ostrá ", když, tak polínko na konec. Jinak jsem z Valašska a tady u nás je zvykem topit raději na vyšší teplotu, než aby to při jejím kolísání níž mělo snahu dehtovat. Ale to vše je jen můj názor, jsou tady zkušenější " udiči ", třeba poradí lépe.

bobr

Připojit reakci
         

Stavba udírny


host - xxx.xxx.69.62 (?), 16.8.2009 16:38
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pošlete mi prosím fotku vnitřku udírny. Teda, pakliže ji nemáte vycíděnou hadrem. I fotka do komína by byla fajn.

Nicméně i takto je patrné, že:

1.máte kouřovod moc dlouhý a kouř vám stydne ještě "po cestě". Izoloval jste ho-například ceritem, či vatou? Je to důležité.

2. neměříte si to přesně. Teploměr má být ve středu masa.

Je to těžké, takhle od počítače, když tu udírnu nevidím, ale jak bylo psáno, problém je topení.

Začal bych takto. Vypalte ji, ale pořádně. Stěny potřete vodním sklem v několika vrstvách a pak celou udírnu "zahořet". A to několikrát a bez masa. U mé byla doba zahoření cca 14-náct dní. Mám zděnou a obden se tam při sezení topilo jen tak pro teplo. 

Jinak je Vaše udírna moc pěkná. Chválím. Nebojte, to se zachrání. Ještě se zeptám komínovou klapku máte?

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...>   
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Průměr komínu k udírně22.9.2020
Generátor kouře25.8.2020
Generátor kouře25.8.2020
Proč?6.8.2020
Nakládání a vakuování masa na uzení20.7.2020
Maso jíž ze začátku černé16.7.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020