použití dřeva na uzení nebo grilování



host - 96.102 (?)
2.1.2009 13:32

souhlasím, teplota 70-80 °C.Podle mne je nedostižná olše a buk.Topím na zemi bez roštu 10-13 h dle stavu

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 19.11.2008 13:01

Nemohu sloužit, neboť jsem je ještě nechutnal :o). Je zajímavé, že při kácení těch pár vrb, co si uvědomuji, jsem žádnou dávku nedostal! Asi to bude tím, že jsou solitérní a podrostu a ztížení je při tom málo. Mohu slíbit, při první příležitosti provedu degustaci :o).

Radek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 97.44 (?), 19.11.2008 21:23

Vrba se přeci na uzení nehodí, nejde v tomto případě o tvrdé a hlavně "voňavé" dřevo a dále obsahuje vyšší podil nespalitelných látek (více popela, který může utkvět na mase)...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 213.150 (?), 19.11.2008 23:01

Taky je potřeba přihlédnout k tomu, že co člověk, to jiná chuť.

Osobně na základě rad různých udičů dub zavrhuji, ani sem ho nezkoušel. Prý je to z něho hořké.

Buk je dobrý, ale mě osobně to víc voní a chutná na dřevě z ovocných stromů(švestka, třešeň i jabloň).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 131.51 (?), 20.11.2008 2:47

Z vrby je hořká kůra, tuším konkrétně lýko, protoře právě to obsahuje u většiny druhů či linií vrby onen hořký a léčivý salicylát. Vrbové dřevo, pokud jsem měl možnost posoudit, je chuťově neutrální, pokud je suché. Svěží, právě oloupané, třeba proutky, jsou mírně hořké.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Bohuna - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (166) - 186.113 (?), 20.11.2008 10:23

Já používám pouze dřevo z ovocných stromů (třešeň, švestka, jabloň) a kůru dávám pryč. Kde nejde oddělit, tak ji tam nechám, ale to jsou jen zbytky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 216.44 (?), 24.11.2008 16:08

Zdravím chci se zeptat jestli se dá udit jasanem a jestli to nebude mít nahořklou chuť

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 77.39 (?), 24.11.2008 17:41

Myslím, že jasan lze použít bez obav.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 191.217 (?), 1.1.2009 21:29

Otec dřevorubec profesionál, naudil spustu klobas a na tento dotaz me rekl na ovocny stromy se v... jedině buk a habr, to měl vyzkoušený.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 36.133 (?), 1.1.2009 23:48

Udil jsem kdečím, ale nejpříjemnější vůně a chuť je podle mne z buku, ovšem loni a letos jasan- taky super, i třešeň (vrabčinka) dobrá. Švestku nedoporučuji, má zvláštní, pro někoho nepříjemnou chuť. Možná jen tak trochu zavonět ke konci. Jinak jsem z Valašska a u nás se udí spíš teplejším, moc nekouřivým způsobem, hlavně s nekolísavou teplotou.

B.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 96.102 (?), 2.1.2009 13:32

souhlasím, teplota 70-80 °C.Podle mne je nedostižná olše a buk.Topím na zemi bez roštu 10-13 h dle stavu

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika