|
Maso není dost proleželé
|
|
|
|
host - 115.122 (?) 13.5.2016 0:46
Pro prosolení, je hlavně důležité solení "nasucho" aspoň 7-9 dnů pro kusy o váze cca 3/4kg, nejlépe nasolit směsí soli a česneku - 20 gr soli a 20 gr. prolisovaného česneku na 1 kg masa, tuto pastu vetřít do masa, uložit do lednice do nádoby při +/- 1 cca 3 st. stupních Celsia,/teploměr stojí 50 kč/,přikrývám alobalem, pak nejlépe rozkrojit jeden kus napůl a hned vidíte jak je maso prosoleno, také upéct krátce plátek na pánvi není na škodu, když je maso kvalitní, je to voňavá chutná záležitost, je-li maso stejně zbarvené i uvnitř, můžeme zalít lákem /nedočkavci do udírny/-opět 20 gr.soli na litr nepřevařené vody /= 2%/.Dodržíte-li teplotu a použijete vychlazený lák, tak není třeba měnit, kdyby se začalo "něco" nezvyklého dít, rychle s masem do udírny, ale trvá li zápach, tak investici oželet, neriskovat a začít až to přebolí znovu a lépe :D
PS maso při zalévání není třeba omývat, růžové zabarvení láku nevadí, zato pěna ano.pro milovníky slané chuti stačí 25 gr, jak na maso tak do láku, více už zcela potlačí chuť masa a cítíte jen slanost.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 62.198 (?), 8.6.2014 21:42, zobrazeno: 11794x
ahoj,
naložil jsem maso, kýtu a bůček, krasný kousky asi 1-1,2kg, nejprve nasucho 3 dny a pak do láku 50g soli na 1 litr vody, lák jsem cca 1 x týdně měnil a mám to tak dané v lednici při teplotě 7°C. Takto naložené to mám už 6 týdnů a po nakrojení není maso vůbec proležené. Asi 2-3 cm pod povrch je maso krásně růžové a pak už tmavé až nazelenalé. Mohl by mě někdo ze zkušenějších uzenářů poradit co jsem mohl udělat špatně? Děkuji za všechny rady. Lukáš
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 214.254 (?), 20.4.2016 13:27
vysoký obsah soli. Při velmi vysokém obsahu soli nedochází k osmoze ale k utlumení. 50g na litr je nesmysl. zhovadilost. Pokud chcete mít maso růžové je potřeba týden před uzenním přidat mletý cukr do láku. Stačí na polévkové lžíce. A 3 dny před uzením pak zvýšit teplotu na 10 max 12 stupnů. myslím kde při této teplotě necháte maso dozrát. chyba kterou jste uělal je ta, že v lednici byla teplota nižší než 7 stupnů. a výměná láku každý týden je další nesmysl. Protože pak opět dochází k narušení zrání masa.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 115.122 (?), 13.5.2016 0:46
Pro prosolení, je hlavně důležité solení "nasucho" aspoň 7-9 dnů pro kusy o váze cca 3/4kg, nejlépe nasolit směsí soli a česneku - 20 gr soli a 20 gr. prolisovaného česneku na 1 kg masa, tuto pastu vetřít do masa, uložit do lednice do nádoby při +/- 1 cca 3 st. stupních Celsia,/teploměr stojí 50 kč/,přikrývám alobalem, pak nejlépe rozkrojit jeden kus napůl a hned vidíte jak je maso prosoleno, také upéct krátce plátek na pánvi není na škodu, když je maso kvalitní, je to voňavá chutná záležitost, je-li maso stejně zbarvené i uvnitř, můžeme zalít lákem /nedočkavci do udírny/-opět 20 gr.soli na litr nepřevařené vody /= 2%/.Dodržíte-li teplotu a použijete vychlazený lák, tak není třeba měnit, kdyby se začalo "něco" nezvyklého dít, rychle s masem do udírny, ale trvá li zápach, tak investici oželet, neriskovat a začít až to přebolí znovu a lépe :D
PS maso při zalévání není třeba omývat, růžové zabarvení láku nevadí, zato pěna ano.pro milovníky slané chuti stačí 25 gr, jak na maso tak do láku, více už zcela potlačí chuť masa a cítíte jen slanost.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2
|
|
|
DIY nástěnná závěsná výzdoba vašeho domova
Hledáte nový DIY nápad na výzdobu stěn? Vyzkoušeli jste obrazy, cedule, obrazové koláže, plovoucí po...
Okouzlující pohádkové zahrady, které rozproudí vaši představivost
Zde je spoustu okouzlujících nápadů na miniaturní vílí zahrádky, které rozproudí vaši představivost ...
Skladování a organizace hrnků na kávu: kreativní nápady
Dobře, přiznejme si to! Pokud jste se zastavili až tady, pak jste stejní závisláci na kávě jako já! ...
Geniální nápady na police do koupelny pro dokonalý pořádek
Nezáleží na tom, jak malá je vaše koupelna, každá koupelna potřebuje vyhrazený kus nábytku na ručník...
3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu
Vodní prvek je pro vaši zahradu stejně důležitý jako půda a slunce. Co kdybyste do své zahrady mohli...
|
|
|
|