9 stromů, které na vašem pozemku udělají dramatický dojem

Stromy
Zdroj: www.completehome.com

Stromy, vytvářející dramatický dojem, mají krásný svěšený vzhled a vytvářejí dokonalý ústřední bod v každé krajině. Tyto rostliny mají převislé větve, které se mohou kaskádovitě svažovat až k zemi, a vytvářejí tak vzhled baldachýnu jako z pohádkové knihy. Existuje mnoho druhů, od kvetoucích až po stálezelené, ale bez ohledu na to, který z nich si vyberete, dodají plačící stromy vaší předzahrádce nebo dvorku pocit dramatičnosti. Zde se s vámi podělíme o několik obzvláště poutavých odrůd. Podívejte se následujících 9 stromů!

Zmarlika kanadská

Cercis canadensis je původní dřevina, které se velmi dobře daří ve východní části Severní Ameriky. Brzy na jaře se na stoncích objevují drobné levandulově fialové květy ve tvaru hrášku. Dva oblíbené kultivary jsou ‚Ruby Falls‘ a ‚Lavender Twist‘. Tento strom nemá rád mokré nohy, zejména v zimě, proto se ujistěte, že ho zasadíte na místo s dobrou drenáží.
Podmínky pro pěstování: Plné až částečné slunce; dobře propustná půda

9 stromů, které na vašem pozemku udělají dramatický dojem
Zdroj: www.marthastewart.com

Třešeň chloupkatá

Prunus subhirtella ‚Pendula‘ je jednou z nejčasněji kvetoucích třešní na jaře. Jejich světle růžové květy připomínají růže několik týdnů před tím, než se objeví listy. Když se objeví listy, jsou jasně zelené, poněkud protáhlé a drží se na obloukovitých větvích, které v letních měsících vytvářejí malebnou stříšku.
Podmínky pro pěstování: Plné slunce; dobře propustná půda

Cypřišek nutkajský

Cypřišek (Callitropsis nootkatensis ‚Pendula‘) má krásné obloukovité větve se šupinovitými listy, které visí v půvabných převislých větvičkách. Přestože pochází z tichomořského pobřeží, velmi dobře snáší horko a vlhkost. Barva výhonků je zelená, ale nabývá modrošedého nádechu. Je to jedna z těch rostlin, které musí stát samostatně, aby člověk mohl vnímat velikost jejich dokonalosti.
Podmínky pro pěstování: Plné až částečné slunce; bohatá, dobře propustná půda

9 stromů, které na vašem pozemku udělají dramatický dojem
Zdroj: www.marthastewart.com

Broskvoň

Další krásnou jarní kvetoucí rostlinou Z 9 stromů je broskvoň (Prunus persica ‚Pink Cascade‘). Květy jsou dvojité, růžové, jasně růžové a pokrývají větve jako deka. Krátce po odkvětu se objeví tenké, úzké listy s měděným nádechem. Navzdory svému jménu tento strom jen zřídka plodí broskve. Často vytvářejí tlustou slupku, semeno a nic mezi tím.
Podmínky pro pěstování: Plné slunce; dobře propustná půda

Vrba babylónská

Snad nejoblíbenější z odrůd je vrba babylonská (Salix babylonica) s převislými, klenutými větvemi, které vytvářejí dojem baldachýnu. Tato rychle rostoucí dřevina je jednou z prvních, které na jaře olistí, a poslední, která na podzim listy shodí, takže vás zaujme hned několik sezón. Těžké větve prořezávejte, abyste zabránili jejich lámání.
Podmínky pro pěstování: Plné až částečné slunce; kyselá, vlhká půda.

9 stromů, které na vašem pozemku udělají dramatický dojem
Zdroj: www.marthastewart.com

Javor dlanitolistý

Křehká a drobnější odrůda javoru (acer crimson queen, palmatum var. dissectum) má kaskádovitou strukturu, která je zajímavá od jara do podzimu. Tato dřevina nenáročná na údržbu dodává živé barvy a zajímavou texturu a hodí se do smíšených záhonů jako akcent nebo podrostová rostlina a do nádob.
Pěstební podmínky: – v zimě je vhodné pro pěstování v zahradě: Plné až částečné slunce, dobře propustná, normální až hlinitá půda.

Sturač japonský

Tato odrůda sturače (Styrax japonicus) má větší, lesklejší listy, které jsou zvýrazněny drobnými růžovými květy, jež kvetou od května do června a mají vůni cukrové vaty. Kromě toho, jak je krásný, má Marley’s Pink Japanese Snowbell odolnost vůči chorobám a škůdcům a může se dožít 40 a více let.
Podmínky pro pěstování: Plné až částečné slunce; vlhká, dobře propustná, normální až hlinitá půda.

9 stromů, které na vašem pozemku udělají dramatický dojem
Zdroj: www.marthastewart.com

Cedr himálajský

Cedr himálajský (Cedrus deodara) má plazivé větve, které se v dospělosti rozšiřují do šířky. Tento strom je známý jako jeden z nejpůvabnějších jehličnanů a vypadá krásně v krajinných skupinách nebo jako zástěna soukromí. Má celoročně šedozelené listy, které jsou zajímavé po celou zimu.
Podmínky pro pěstování: Plné až částečné slunce; hlinité, jílovité nebo písčité půdy s vysokým obsahem organických látek.

Bříza bělokorá

Bříza bělokorá (Betula pendula) má v mládí pyramidální tvar, který se v dospělosti stává oválnějším. Její převislé větve dávají stromu charakteristický plačtivý vzhled. Bříze se nejlépe daří v chladném severním podnebí, kde letní teploty obvykle nepřesahují 24 stupňů Celsia.
Podmínky pro pěstování: Plné až částečné slunce, hlinité, jílovité nebo písčité půdy.

Bříza bělokorá
Zdroj: www.marthastewart.com

Celkově lze říci, že stromy s krásným svěšeným vzhledem, jako je 9 stromů, z nich např. Zmarlika kanadská, Třešeň chloupkatá nebo Cypřišek nutkajský, vytvářejí působivý dojem v každé krajině. Tyto rostliny, ať už kvetoucí nebo stálezelené, poskytují malebný baldachýn a dodávají zahradě pocit dramatičnosti, což z nich činí ideální volbu pro každý dvorek či předzahrádku.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno