Vhodne odrody jabĺk na pálenku
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 26.23 (?), 25.10.2018 21:28
Myslím, že to vůbec není dobrý nápad. Jablečná pálenka se v posledních, už mnoha, létech díky pálenicím a pěstitelům kteří si ji pletou s kompostem nebo úložištěm zahradního odpadu a pak i zlodějským sběračům sbírajícím a setřepavájícím vše kde to po přívozu hned mění za "destilát", stala synonymem těch největších "domácích patoků"!
Vysaďte pro ten účel raději švestky, mirabelky apod. Nebo třeba i hrušně...
*
Mě kdysi, před cca 30-40 léty, taky něco podobného napadlo a udělal jsem to, a čím dál víc toho lituji..!!
*
Jinak jsou pro ty účely nejvhodnější pozdní zimní odrůdy. Rané určitě ne!!!
Takovými ikonami v tom směru je všestranně použitelná Jadernička nebo podzimní Grávštýnské. Ale to je asi jen typické podzimní jablko...
(Já si kdysi nejvíc oblíbil Smiřické a Carolu. A samozřejmě i tu Jaderničku. Ale bylo to ovlivněno okolím - tím co jsem znal a viděl, že se jim tam daří a dobře se lisuje...)
Rafael.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 61.187 (?), 26.10.2018 5:59
K tomu co napsal pan Rafael bych přidal odrůdu Panenské české. Podle mého názoru je mošt z Panenského nejvhodnější surovinou ke kvašení na víno a na pálenku. S pozdravem Pomáhat a pálit, Jiří II
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 236.1 (?), 26.10.2018 9:35
To, co píše pan Rafael, je pravda, destilát z jablek je špatně prodejný, všichni chtějí radši slivovici, meruňkovici, hruškovici. Na druhé straně jistá renesance jablkových pálenek tu je.
Teď k tomu výběru odrůd. Ujasněte si, kdy budete jablka sklízet a kde budou kvasit. Pokud nemáte vyhřívané prostory, zvolte letní nebo raně podzimní odrůdy. Jestli s kvasírnou problém není, pak jsou lepší zimní odrůdy. Z několika důvodů:
1. Obasahují víc cukrů, i když se to v chuti nezdá
2. Obsahují víc kyselin, což vhodně sníží pH kvasu
3. Popadaná zimní jablka nehnijí tak rychle
Tradiční jadernička má vysokou cukernatost, drobná jablka nehnijí. O Panenském lze říci něco podobného.Na druhé straně drobná jablka se hůř sbírají.
Grávštýnské je uváděno jako vhodná odrůda, neboť jablka jsou aromatická. Já ho moc nedoporučuji. Obsah cukru není extra vysoký, jablka velmi rychle hnijí a tu kouzelnou voňavou chuť získají až po několikadenním uležení. Musíte je proto otrhat nikoli otřepat, jinak by shnily.
Pro palírenské účely nechť známý vysadí odrůdy, kterým se v kraji daří, lépe bujnější odrůdy na kmenných tvarech.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 26.23 (?), 28.10.2018 13:35
Neberte mě moc vážně!
Já bych vybíral hlavně podle podnože a tam moc možností není...
Idared, Matčino a Parmena zlatá.
Takže bych asi hledal jinde.
Rafael.
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 236.1 (?), 28.10.2018 13:43
Přesně tak, výběr bujných podnoží je slabý. Z odrůd Parména, Boskoop, Krasokvět.
Pro polokmeny raději zabrousit k p. Peškovi do Bojkovic, pro Landsberskou a Blenheimskou renetu, jaderničku, Smiřické.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|