Topaz



   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10   
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10135) - 70.240 (?) 
21.11.2013 18:10

Pan Paulo jé pro mě diamant neboť je mimo CR realitu a je to jeden z mála slovákú s velkým S, kterým se dá upřímě věřit.!!

Pavel (Paľo, Paulo, Paĺo) ze Senice je možná skvostný diamant, ale co pan P.Z., Jano, Stano, Milan Fiala, Peter Stefun, Juraj Kafka, Libor z Bratislavy a další? Proč bychom těmto pánům neměli věřit? Proto, že jsou ze Slovenska? To snad ne. Pavlovi ze Senice přeju vše dobré a hlavně hodně zdraví k jeho 61. narozeninám. Pokud jde o Topaz, tak musím přiznat, že mě rozporuplné názory překvapily, protože jsem si myslel, že je to pro všechny "tutovka". Pro mě tedy ano a z pěkné ůrody bez nuceného zásahu proti strupovitosti, mám radost. O tom Denáru nevím, co si mám myslet. K čemu by jste ho přirovnal? U Produkty jsem chuť PVC nezaznamenal. Spíše chuť nevyrovnanou. Některé plody byly jaksi "svěží"sladce navinulé. Snad podobně příjemná jarní "svěžest" Zvonkova. Některé byly ovšem pouze "jalové".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Libor1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 52.31 (?), 22.11.2013 12:46

Topaz je u nas N1. Studenu pivnicu nemam (+ je vonku teplo - vonku este zreju rajciny), takze skladovanie nie je optimalne (v bednicke vonku v tieni) a pri 15C v garazi. V porovnanim so Siriusom, ktory uz pomaly v garazi zacina vednut, je Topaz stale optimalnej konzistencie. Chutovo su obe odrody vysoko, ale navrch ma u nas predsa len Topaz, vdaka bohatsej/sirsej sladko/kyslej chuti (Sirius je sladkej/jednoduchsej). Red Topaz mal prvy krat mensiu urodu, chutovo i farebne na nerozoznanie od Topazu. Striekane boli 1x proti obalovacom, inak nic.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10135) - 70.240 (?), 22.11.2013 19:12

Liborovy příspěvky vždy potěší. Souhlasím s dlouhodobě kvalitní konzistencí dužniny u Topazu. Však je to také dávno uváděná přednost této odrůdy. Výborná chuť se udrží až do doby, než se plody začnou hromadně kazit, což nastává zhruba s příchodem jara. Záleží na teplotě ve sklepě. Po letošním studeném březnu se plody začaly kazit zhruba s příchodem teplého počasí v dubnu. Holt Idared ani Melrose, které vydrží až do června, to není. Ale kvalitní pochoutka (pro některé pěstitele), ano. Zajímavý poznatek uvádí Libor o odrůdě Sirius ve srovnání s Topazem. Měl jsem za to, že i Sirius je stejně dobře dlouhodobě (přes zimu) skladovatelný, jako Topaz.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 23.11.2013 13:52

Sirius u mne skladovatelností předčí Topaz minimálně o 6 týdnů, spíše o více než o 2 měsíce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 0.128 (?), 23.11.2013 20:36

Stený poznatek mám ze zdejších sadů, kde ale jablka uchovávají ve skladech s řízenou atmosférou. Sirius je skoro poslední odrůda, kterou na jaře prodávají.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 227.36 (?), 23.11.2013 21:25

Je to presne tak pán Petr ako ste napísali, myslím že tu nikto z nás čo tu píšeme nezavádza ale len tu prezentuje svoje pestovateľské skúsenosti a k tomu Topazu každý máme iné zloženie pody, nie kaźdý má Topaz na rovnakej podnoži, takže niekto je s ním spokojný iný nie, ja ho kupujem od tunajšieho pestovateľa aj on má plody veľkostne nevyrovnané ale Topaz pestuje aj napriek tomu lebo má vynikajúcu chuť a to aj u menších plodov a preto mu nevyrovnanosť plodov nevadí. Jano

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 161.155 (?), 23.11.2013 21:46

Pán Jano, ak to nie je Vaše tajomstvo, prezradíte nám, v akom meste, okrese či kraji bývate? V Trenčianskom či Trnavskom?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 227.36 (?), 23.11.2013 22:00

Pán Paľo už som Vám to nedávno napísal že v Žilinskom.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 161.155 (?), 23.11.2013 22:11

Ďakujem, myslel som že bývate na Západe. Takže prepáčte. Nečítam každý večer všetky príspevky. Na sieti sú aj iné zaujímavé a pútavé stránky.wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 20.170 (?), 6.12.2013 22:44

Zdravím

Zdravím Vás p. Petře z Pardubic

Vaš odpor k odrudě Denár mi silně připomíná odpor p. Boumy, který nemohl pochopit, že Hardyho u nás vúbec netrpí strupovitostí, když na litoměřicku je to silný strupáč. Jinak mimochodem p. Bouma je velice vstřícný člověk, který velice rád spolupracuje se zkušenostma zahradkářů. Hlavně Vám přeji dobré ztávení Denáru. Věřtemi, že Produkta nestojí ani za prd.  Vašeho "milaška" Topaz Vám vúbec neberu. Já jsem dost mladý na to, abych viděl jeho cíl a s radostí si na to počkám.  No nezlob te se na mě, ale Produkta nesahá ani Zvonkovému po babáček ani kdyby se o něho otřela. Produkta je omyl Holovous a i Rezista patří mezi ně.  Antonovka má lepší chuť než její nezdařená dcera Produkta.Za to Angold je Princ v odolných odrudach i když roste jak navalený. Zvonkové jste urazil. No vidíte a zase vychvalujete starou odrúdu, která je prúměrné chuti.

Tak vidíte sám to dokazujete. Rezistenti jsou perfektní, ale chutě staré odrudy jsou pořád pro vás kojná ovocnářka. Rodičovské a prarodičovské odrudy nikdy nezaniknou v mysli, byť si na ně vzpomenete za 50 let.

Jednou je to Zvonkové jednou natrefí o vánocích na Jonathány a třeba i s Matčinem, či na Mikuláše obdarovati děti Red Delíciem a nebo si na Nový rok vyladit opici Idaredem pokud není po ruce okurka s lahváčem.

Krásná to vzpomínka na nové odrudy se srdcem u starých!!!

Viděl jsem nové odrůdy, slyšel jsem o nových odrůdách, odcházím ke starým odrůdám.

sadař vlada

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika