Jaké ovoce má sezónu? Vysvětlení čtyř sezón ovoce

Jaké ovoce má sezónu?
Zdroj: www.healthyeating.org

V dnešní době je mnoho čerstvého ovoce na pultech supermarketů dováženo z jiných států a zemí. To sice není samo o sobě špatné (neomezený přístup k oblíbenému ovoci je rozhodně výhodou), ale znamená to, že některé ovoce v regálech není v sezóně a není čerstvě sklizené v optimální zralosti. Místo toho se mnoho ovoce sklízí dříve, než je skutečně zralé, a dozrává cestou na místo určení. To má za následek mírný pokles chuti a nutričního profilu. Zde jsou některé z nejoblíbenějších druhů ovoce a období, ve kterých dosahují optimální čerstvosti. Jaké ovoce má sezónu?

Proč je důležité vybírat ovoce v sezóně?

Čerstvě utržené ovoce, které je v sezóně, je mnohem chutnější a výživnější. Díky tomu, že není třeba dlouhé doby expedice, má ovoce v sezóně na vinné révě nebo na stromě právě tolik času, aby dozrálo do optimální čerstvosti. Když se ovoce nechá přirozeně dozrát na vinné révě, přenese se do něj více živin, čímž se zlepší jeho chuť. Na druhou stranu se ovoce mimo sezónu často ošetřuje chemickými látkami, plyny a tepelnými procesy, aby se dosáhlo stupně zralosti, který se nedá srovnat s tím, když se ovoce nechá dozrát přirozeně.

Kromě toho vám vaše peněženka poděkuje za nákup sezónního ovoce. Vzhledem k tomu, že obchody nemusí ovoce přepravovat na velké vzdálenosti, mohou si za sezónní ovoce účtovat mnohem méně. To znamená snížení nákladů na potraviny jen díky nákupu správného ovoce ve správnou dobu. Můžete mít také lepší pocit z nákupu sezónního ovoce, protože přispíváte na místní zemědělskou ekonomiku, a ne na ekonomiku jiné země nebo státu. Nakupování na farmářských trzích ve vaší oblasti je skvělý způsob, jak zajistit, aby vaše peníze zůstaly v místní ekonomice.

Jaké ovoce má sezónu? Vysvětlení čtyř sezón ovoce
Zdroj: www.ediblearrangements.com

Sezónní ovoce pro každé ze čtyř ročních období

Pokud se snažíte nakupovat více čerstvého sezónního ovoce, abyste co nejlépe využili své peníze na nákupy i chuťové buňky, máme pro vás tipy. Zde jsou nejoblíbenější druhy ovoce, které jsou v sezóně pro každé ze čtyř ročních období:

Jaro

Jaro s sebou přináší spoustu čerstvého ovoce a zeleniny. Ve skutečnosti je to období s největším počtem druhů ovoce v sezóně. Například jasně červené stonky rebarbory signalizují příchod jara. Na jaře je také sezóna kiwi, které je plné vitamínů a antioxidantů. Na jaře dozrává také medový meloun. Na jaře také dozrávají zářivé a svěží jahody. Mezi nejoblíbenější ovoce, které má na jaře sezónu, patří také třešně, ananasy a meruňky.

Léto

Léto je nejteplejším obdobím roku a je skvělým časem pro čerstvé ovoce. V létě dozrávají některé z nejoblíbenějších druhů ovoce na světě. V létě například dozrávají švestky, broskve a nektarinky. V létě mají sezónu také některé bobuloviny, například ostružiny a maliny. Meloun dosahuje optimální čerstvosti v létě. Citrusové plody, jako jsou citrony a limetky, mají v létě také sezónu.

Jaké ovoce má sezónu? Vysvětlení čtyř sezón ovoce
Zdroj: www.swissmilk.ch

Podzim

Podzim je obdobím sklizně ovoce i zeleniny. Na podzim dozrává široká škála čerstvého ovoce. Nejoblíbenějším ovocem, které dozrává na podzim, jsou jablka. Dalším ovocem, které má na podzim sezónu, jsou brusinky, fíky a hrušky. Hrozny také dozrávají na vinné révě právě v době sklizně. V podzimních chladnějších měsících mají sezónu také limetky, některé odrůdy kumkvatů, mučenky a granátová jablka.

Zima

Možná vás překvapí, že v zimě má sezónu spousta odrůd ovoce. V zimě dozrává mnoho druhů citrusových plodů, které v chladném období přinášejí jasnou a pikantní chuť, včetně grapefruitů, pomerančů, některých druhů pomela a mandarinek. V zimě dozrávají také datle.

Jaké ovoce má sezónu? Vysvětlení čtyř sezón ovoce
Zdroj: wintersweetz.com

Nyní, když víte, které ovoce je nejlepší v jakém ročním období, můžete lépe plánovat své cesty do supermarketu, abyste se zásobili svým oblíbeným ovocem. Můžete si dokonce pořídit více oblíbeného čerstvého ovoce v době jeho ideální čerstvosti a zavařit je nebo usušit pro pozdější použití.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno