Topaz



Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 12.162 (?)
4.12.2013 8:27

Jako starý amatér v pěstování jabloní plně souhlasím s uvedeným příspěvkem. Snad jen to, že někdy na začátku 90-tych let jsem mluvil s jedním významným šlechtitelem (nyní už PLANTEX) a ten říkal, že se ještě vrátíme k některým starým odrůdám.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10   
                     
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 13.11.2013 20:50

Stále se zde, někdy už nudně, připomíná prolomení rezistence vůči strupovitosti u některých odrůd novými kmeny této houby. Jejich rezistence byla postavena pouze na genu Vf.
Ale šlechtění už je přeci dál a vznikající nové odrůdy už nemají rezistenci postavenu pouze na genu Vf.
A také by bylo dobré připomenout novější odrůdy s přirozenou polní odolností vůči strupovitosti.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 153.9 (?), 16.11.2013 21:17

Vraťme se zpět k Topazu. Mám ho dva stromy na dvou různých pozemcích vzdálených od sebe nějakých 200m. Jeden je prudký jižní svah, druhý rovinka na jeho úpatí, oboje asi 500 m.n.m. Na svahu dozrála nádherná jablíčka, která když jsem ochutnal, z fleku bych zrušil většinu ostatních jabloní a vysadil samé Topazy. Na druhé jabloni dozrály zeleně podbarvené plody (Topaz Red!) s chutí, která je zatím o ničem.

Takže já si mohu vybrat - vychvalovat nebo zavrhnout?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 16.11.2013 22:57

Pěstitelem Red Topazu je Paľo ze Senice a myslím, že si nikdy nestěžoval. Fotky měl nejen v tomto vlákně. Máte asi stejný problém, jako já na stromě, kde mně Topaz zdrobňuje, zůstává zčásti zelený a je bez chuti, popřípadě jako pan Bredík v příspěvku výše. Přesto jsem rád, že se přece jen objevily kladné reakce pana Ronyho, Daníka, Jana a předtím i Paľa. Určitě se nenechte tímto dílčím nezdarem od pěstování výborného Topazu odradit, pane 153.9.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 20.249 (?), 19.11.2013 19:58

Zdravím

Vážený p. Petře z P. Plně si vážím Vaší oponentury a plně respektuji Váš názor. Ale je na místě si uvědomit, že Čechy nejsou stejné jako moravské země a Slovensko. Musíme si zde připomenout, že Čechy jsou matkou všech Střížovických rezistentů a Morava je pro ně nová země. Vždyť to také dokazují dinosauři Panennské a Mor. Jadernička. Obě tyto odrudy nepřekonaly hranice územní. Panenské se nerozšířílo na Moravu a Jadernička se nedostala do Čech. Silně mi to připomíná husitskou válku. Musím se Vám přiznat, že se mi nelíbí, že někdo zakolísal a nebo byl ovlivněn názory! Buď mi to jablko chutná nebo ne, ale být ovlivněn názorem býti božským tak to tedy NE!!!   Rozhodně co nesnáším je ovlivněná mysl reklamou nebo modou!!!  Vážím si pouze upřimných názorů ať formou fekálu nebo zlata!  Začíná se mi jevit a to se netýká Vašeho vlákna, že někteří tzv. pěstitelé se začínají krystalizovat pro svojí zástavu.  Pane Petře z Pardubic Vy jste jeden z mála který je demokratický a v to doufám, že i p. Vysloužila... Pan Paulo jé pro mě diamant neboť je mimo CR realitu a je to  jeden z mála slovákú s velkým S , kterým se dá upřímě věřit.!!

sadař vlada

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 73.186 (?), 19.11.2013 22:02

Jen musím poznamenat, že já mám Panennské spjato právě s Jižní Moravou, odkud jsme jím byli pravidelně rodinou zásobováni :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 134.129 (?), 20.11.2013 11:01
Pane Kaněro, nerad se s Vámi znovu pouštím "do křížku", ale s některými z Vašich myšlenek se nelze ztotožnit. Souhlasím, že vlast střížovických rezistentů jsou Střížovice, ale na adaptovatelnost pro Moravu to má, dle mého, pramalý vliv. Nebo čím se tedy Čechy tak výrazně liší oproti Moravě? Řekl bych, že rozdíli jsou lokálně všude a je jedno, jestli na Moravě či v Čechách. Věřím, že bych našel i 2 velmi podobné lokality, stejně jako naprosto rozdílné v rámci zemí českých. Panenské znám také jako ne vzácnou odrůdu z JM - tzv "Panenky".;-) A mimochodem, nejste Vy už náhodou ve Slezsku? Slezsko není Morava. To přece není domovina Jaderničky moravské? A jak k tomu přijdou takoví "cizáci" Golden, Jonathan, Coxova...?!:-D Zkrátka mně roste Topaz na pomezí Hané krásně. Zdraví Mittwoch
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 20.227 (?), 3.12.2013 23:14

Zdravím

Pane " Mitwoch", byl bych rád, když už oslovujete mé příjmení tak se neschovávejte za přezdívkou a také se představte. Musím bohužel opět reagovat na Vaše unáhlené odpovědi a předem se musím zastat p. Vlastimila kde jste ho napadl za výrok, který citoval p. Bočka a přivlastnil jste mu ho neprávem a osočil se na něho. Pane " M"  teď k Vaší reakci na moravské klima. Je smutné, že neznáte jako pěstitel ani klima své vlasti a i kdyby jste ho neznal tak stačí sledovat počasí na čt a budou Vám úplně jasné rozdíly v regionech. Nemluvě o tom, že Čechy jsou ovlivňovány oceánským klimatem a Morava a Slezsko jsou ovlivńovány už pevninským klimatem. Hranice těchto klimat se každý rok posouvá buď více na západ nebo na východ. Takový pruměr hraniční jsou Východní Čechy. A to nemluvě o teplotních rozdílech mezi Západními Čechami a Východní a Jižní Moravou. Další roly hraje také srážkový stín. Pane "M" Moravská jadernička má svou domovinu na valašsku , slovácku.Na kravařsku se jí říká oficialně Chroupě kravařské a je také známa pod obchodním názvem Rozmarýnky.V těchto krajinách dosahuje nejlepší kvality a také stálé obliby. U této odrudy jsem také neslyšel, že by se o ní mluvilo na Slovensku. Já nevím, ale Panenské mám docela problém u nás najít a to se ještě s ním míchá odrúda Červené tvrdé, která je jeho dvojník.Pan Vysloužil myslel degradaci nových a to hlavně Střížovických odrud ne tím jak jsou nemocné, ale že mají pouze omezené rodičovské odrudy a všechny jsou si chuťově stejné a nebo jonagoldového typu. U většiny Střížovických odrud je veliký problém a to citlivost odrud na stresové situace na které reagují až přehnaně a to nemluvě jejich aklimatické ustálení.  Odruda Rubín je také v teplých oblastech problémová odruda a v podhorském klimatu je vynikající a to je ještě větší zajímavost, že Bohemie je její barevná mutace a je úplně jiná v chování než matka a Gold Bohémie je také trochu jiná v chování než Bohemie. Je možné, že Topaz red je jiný než Topaz, ale to už tady bohužel také nikdo nezmiňuje! Je možné, že Topaz red bude kvalitnější než Topaz. A nehledě na to tak už někteří šlechtitelé začínají šlechtit nové odrudy ze starých odrud. V prvé řadě nejsem zarytý propagátor starých odrud, ale ani těch nových. Já propaguji jenom to co je spolehlivé a chuťově zajímavé. Vysazuji si i staré odrudy na zakrslých podnožích a bych mohl objektivně hodnotit kvalitu plodů a né vše staré hnát na vysokokmeny jako indiany do rezervace.Pouze objektivní a rovnocenné hodnocení je upřímné. Jen pro zajímavost letos mi přibyly odrudy Chodské, Linda, Čistecké l., Ohaio, nějaký klon Panenského z Prahy, přisazuji Gold Bohemii neboť se mi velice líbí.

sadař vlada

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 20.227 (?), 4.12.2013 1:10

Zdravím

Pro některé jsou rezistenti boží spása a staré a střední proud odrud jsou nemoci , bída a utrpení.  Pro p. Petra z P. odruda Denár je u mě podzimní odruda s lehce sladkou renetovou chutí s rychlým zráním a velkým opadem plodů na zem. Pro ostatní jenom upozornění, že né všechny starší a staré odrudy trpěly nemocemi a to hlavně strupovitostí :

Aderslebenský kalvil, Akero, Albrechtovo, Ananasova r.,Antonovka,  Aurora, Batul, Berlepschova r., Bláhův poklad, Booscopské, Breuhahnovo, Citronové z., Červené tvrdé, Eduard 7, Ervin Baur, Grahamovo, Gustavovo tr., Harbertova r., Hajkova r., Hedvábné pozdě kvetoucí, Hvězdnatá r., Chodské, Jeptiška, Kardinál ž., Královnino, Krátkostopka kr., Landsberská r., Lunovské, Matčino, Muškátová r., Nathusiovo holubí, Nordhausenské, Parkerovo, Rederova r., Rýnské, Ušlechtilé žl., Viktorie ranná, Watervlietské, Zvonkové   Tyto odrudy jsou z pomologie 1960. Je, ale za to pravdou, že jsou za to většinou citlivé k rakovině. Nekomentuji tu jejich chutě nebo je u všech neznám. Odrudy socialistické tu popisovat nebudu neboť je známe. A přitom některé nové zahraniční odrudy nedosahují u nás chutí ani těchto zmiňovaných neboť není u nás pro ně příznivé klima, ale moda je prostě moda.A to třeba i v chladnějších letech sotva u mě dozrál GoldStár.  Rozhodně co nemúžu pochopit je pěstování Golden D. a i to, že je pořád nesmyslně rozšiřován a jak ho ani někteří nezařazují do starých odrud. Tato odruda se většinou vúbec nehodí pro pěstování v našich podmínkách a přesto se ve velkém množí a někteří si ho stále sadí na zahradu a pak se diví co se jim urodilo vždyť to měl být Golden.  A tu je také ten střed zájmu. Lidé co tvrdí, že se staré odrudy nedají ani žrát, pak řeknou, že jim chutná Golden, Matčino, na vánoce se pídí po Jonathánu a RedDelíciu, který mění nové jména svých mutací jako nové odrudy a co teprve stařičká Grenny Sh.. vyfocená na všech produktech s příchutí zeleného jablka a stejně po kritice, kterou napíšou a nebo mluví na staré a starší odrůdy si zajdou do supermarketu a s radostí si koupí ve slevě vynikající Idared.

Tak nevím, ale to mi nebere

sadař vlada

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 12.162 (?), 4.12.2013 8:27

Jako starý amatér v pěstování jabloní plně souhlasím s uvedeným příspěvkem. Snad jen to, že někdy na začátku 90-tych let jsem mluvil s jedním významným šlechtitelem (nyní už PLANTEX) a ten říkal, že se ještě vrátíme k některým starým odrůdám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 61.238 (?), 20.11.2013 21:23

Zdravím Vás pane Vladislave a ďakujem za dôveru a prejav úcty. Bohužiaľ úcta občas medzi niektorými skalnými diskutérmi chýba a je to škoda, lebo fórum by malo slúžiť k spríjemneniu naších voľných chvíľ a k vzájomnému porozumeniu aj napriek rôznym názorom. Nikedy nepochopím, ako sa niekto dokáže pre rozdielny názor znížiť k nadávkam... Každý sme "z iného cesta" a každý zrejme hľadáme na fóre niečo iné... Demokratický prístup som zatiaľ nespozoroval, skôr viac či menej objektívny alebo viac či menej zaujatý. Často záleží, kto názor vysloví a podľa toho je príspevok posudzovaný. Sme holt iba ľudia so všetkým tým dobrým aj zlým, čo k nim prináleží.wink  Paľo alias Paulo

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Úprava vody magnetickým polem12:13
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika