Topaz



host - 227.41 (?)
15.11.2013 21:37

Ja Topaz nepestujem, kupujem ho od pestovateľa, mne veľmi chutí. Jano

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 12.162 (?), 14.11.2013 12:58

Potvrzuji zkušenosti zde uvedené o odrůdě Rubinola a Topaz. Vlastně k Rubinole jsem přišel ani nevím jak. Pouze jsem odeslal několik jablíček "podezřele chutných" do ústavu v Želešicích a oni mne oznámili, že se jedná o Rubinolu. Topaz jsem chutnal právě včera a mne chutná lépe než Jonathan a to je takový jablečný standard u mne.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 73.186 (?), 14.11.2013 17:44

Včera jsem ze sklepa vytáhl první Topaz jsa zvědav, na základě této diskuze, jak bude chutnat nám. A musím říct, že velmi. Shodli jsme se, že více než oblíbený Jonagold. Má výraznější kyselinku a cítím z něj chuť podobnou Rubínu, což je jedno z našich nejoblíběnějších jablek. Jablka byla zcela zdravá, tak snad to tak vydrží a nebudou problémy ani se sazovitostí nebo rakovinou kůry.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 227.41 (?), 15.11.2013 21:37

Ja Topaz nepestujem, kupujem ho od pestovateľa, mne veľmi chutí. Jano

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 15.11.2013 23:15

Mně taky moc chutí, pán Jano. Rubinola také, ale musím si jí stále kupovat, protože při stejné péči a na stejně vzrostlých roubech se mi ji, na rozdíl od Topazu, Bohemie a Rubínu, nedaří dopěstovat. Zřejmě chutná ze všech nejvíc škodlivým činitelům z hmyzí říše.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 227.56 (?), 16.11.2013 20:46

Ja mám Rubinolu naštepenú od roku 2010 pán Petr tento rok bola druhá úroda, tiež mi veľmi chutí, Rubín mám tiež naštepený na jednom konári od roku 2010 tento rok bola prvá úroda. Topaz by som chcel samostatný strom ale už nemám miesto pre ďalšiu jabloň. Jano

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 13.11.2013 8:56

Jsem rád, že tady sazovitost ani strupovitost v letošním roce na jablkách neřádila a nemusel jsem tedy použít žádný fungicid. Ale i kdybych nějaké musel použít, tak je celkem jedno, co si o jejich aplikaci myslí nebo nemyslí pan Paľo.Je možné, že jsem to u peckovin mohl risknout také. Člověk ale nikdy neví, jak moc se choroba nakonec rozšíří. Některé meruňky a broskve pak opravdu vypadají, jak když se vytáhnou z komína, jak to uvedl pan Kaněra o letošních rezistentech. Co se týče chuti Topazu, tak bych si troufal odhadnout, že se mi v dohledné době jen tak nepřejí. Dlouhodobější sledování chuti Denáru by stálo za to. Minuloroční Produkty z Holovous působily "svěžím" dojmem jen ty, u kterých byl přítomen i nějaký ten cukr a byly jaksi plnější. Určitě bych si zase nějaké koupil. Ale netvrdím, že se jedná o špičkové jablko.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 20.249 (?), 19.11.2013 20:18

Zdravím

Velice Vám Přeji dobrý den a trpělivost s českou hašterlivostí. Já si myslím, že Vaše bystré oko si najde cestu k cíli.  Jako správný vojevúdce určitě čekáte jak se popereme.  Já osobně beru hašterlivost o odrudách jako šachovou partii. P. Paulo Já nikomu nezakazuji ani nevyřazuji pěstování odrudy Topaz ! Ale moje pěstování této odrůdy na opavsku je nedobré! Spousta lidí se mi přiznalo, že dají Topazu  šanci díky p. Kotyšanovi z Receptáře. A to je ten u nás problém, že media mají vždy pravdu.

sadař vlada

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 189.156 (?), 13.11.2013 11:31

Mno je pravdou že tady u nás na Opavsku kdysi zdaleka takový tlůak strupovitosti nebyl a je pravdou že to bylo vyšším obsahem síry v ovzduší. Je ovšem více než sporné že ten vyšší obsah síry byl způsoben ostrvskou aglomerací, protože východní vítr, který by to sem přivál se vyskytuje pouze několi dní v roce. Vyšší obsah síry byl způsoben lokálními topeništi, když dhadem 90 procent domů topilo tzv. kaly. Takže pravičácí jsou zrovna v tomhle nevině:)

 Co se Topazu týče patřím spíš k těm, jimž jeho navinulá chuť sedí, kvalitní odrůda, to bezesporu. Je stejně zajímavé pozorovat symptomy strupovitosti na jednotlivých odrůdách v různých letech. U mě letos Jonathány prakticky zcela čisté, pamatuju přitom roky, kdy byly strupaté na úrovni idaredů. Bohužel asi vzhledem k chladnému jaru io podzimu mě tato odrůda letos neuspokojuje svou jakostí, nedá se se srovnat s Top kvalitou v posledních dvou letech. To Major je i letos stabilně velmi chutný, jakkoliv má více kyselinek- ale podstata jeho popularity zůstala- mimořádná štavnatost a chruplavost dužniny- tohle znám jen u téhle odrůdy... Spartan letos poměrně drobný, strupatý až běda, navíc rychle ve sklepě ztrácí štávu- ne tahle odrůda mi s výjimkou lonského roku tady nic moc neříká... Asi to vzbudí nevoli, ale třeba Strýmku stavím výše, a to i po chuťové stránce, ovšem musí být z dobrých poloh... jak už jsem tady psal, dejme odrůdě to co potřebuje a málokterá vybouchne. Bismarck je onou výjimkou:) Co se Denáru týče, patřím spíše do řad hanitelů:) U mě nikdy nic mimořádného nepředvedl...

           Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 76.135 (?), 11.11.2013 22:36

Zdravím

Pane Petře z P. To že proč Topaz zaujal v zahraničí je ten důvod, protože jim chtějí nahradit Coxovu renetu, která je hodně náročná. Germánské státy si hodně potrpí na kyselých odrůdách jabloní, višní a rybízu. Já si myslím, že Topaz dojede na to časem stejně jak dojela Vanda a neschopnost pěstování Rubínu ve světě. A co Šampion, kterého si všechny státy přisvojily a ohání se s ním, že je to jejich odruda. Loudova smúla, že nebyl patentovaný. Holanďani si ho uzdravily a přivlastnily a pěstuje se ve velkém pod holandskou sortou a i v Polsku je znárodněný. Jo a mimochodem pořád se v zahraničí pěstují zákrsky Booscop. č., Grávštynské, Golden D., G. Schmit, Jonathan,   No řekněte kolik He zaubírá Topaz a kolik plochy zaubírají dinosauři???

sadař vlada

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 12.11.2013 19:55

Děkujeme za krásné příspěvky o odrůdách jabloní a jejich pěstování. To je pane počteníčko. Ale přece jen si nemyslím, milý pane Vladislave, že se mně "zbláznily chuťové buňky", když mi chutná Topaz. Ostřejší rubínová chuť Topazu se mi zdá báječná a to nemám rád kyselé odrůdy typu Melodie nebo Boskopského, které už příliš "kroutí hubu". Správně "odpočatý" Topaz mi ji rozhodně nekroutí, naopak je to pro mě pochoutka. Sazovitost ani strupovitost mě tady letos na jabloních netrápila. Jeden preventivní postřik jsem věnoval peckovinám, ovšem pan Paľko ihned přispěchal s podivným prohlášením, že by tyto plody nedal ani svému největšímu nepříteli. Ovšem panu Polehlovi, který použil postřiků rovnou sedm, nevyčetl ničeho. A Kuky s panem Václavem v tomto jistě nebyli pozadu. Mně by tedy v životě nenapadlo vyčítat Davidovi jeho výrok, že "bez Horizonu mezi peckoviny vůbec nechodí". Jako příklad jsem uváděl pana Vysloužila, který používá pesticidy sporadicky, ale rozhodně se s tím "nevytahuje" a nikomu svůj postoj nevnucuje, ani nikoho "nepranýřuje". Ono se to někomu říká, když u něj se strupovitost nevyskytuje. Ale proč by ten, u něhož se vyskytuje v hojné míře, nemohl mít také vzhledné plody? No řekněte. Budeme mu za to snad nadávat?Tolik k postřikům. Pokud jde o Produktu, tak letos sem z Holovous "nedorazila", takže těžko říci, jakou by měla chuť. Ale "PVC" to nebylo ani v roce minulém. Jakou chuť má Váš Denár to by mě tedy docela zajímalo. Miloš z jeho kvalitami spokojen nebyl, ale po Vaší chvále Denáru nakonec trochu zakolísal. Já nemohu ze dvou chabých ůrod v Železných horách nic tvrdit. Chuť byla nepřesvědčivá. Takže jak to vlastně s tím Denárem je? Má snad příchuť Coxovy renety, která je jedním z rodičů Denáru? S tím Šampionem to je zajímavé. Kdo by to byl řekl. Mám na něj stejný názor jako pan Mikeš, takže mě tento jeho zahraniční úspěch překvapuje. Topaz tedy stavím výše. Jonathanové odrůdy jsou populární a samotný Jonathan tady zvítězil v anketě o nejchutnější starou odrůdu. Každý den sním jeden plod Jonagoldu Marnika a chuť je výrazná, "jonathanově" navinulá, tento rok velmi zdařilá, ale Rubín a spol. je holt Rubín a spol..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika