Topaz
|
|
|
|
 |
 |
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 237.4 (?) 10.10.2013 21:35
Zdravím Vás p.Vladislave! Z Vaších slov je jasné, že s pestovaním Topazu máte bohaté skúsenosti. Nemôžem nesúhlasiť s nelichotivým hodnotením. Dnes som svôj 10- ročný Topaz na MM106 vykopal a narezal na polienka. Popritom som si všimol množstva drobných plodov, o ktorých píšete. Príčina je jasná. Rakovinou kôry musel strom latentne trpieť už skôr. Posledné 2 roky totiž rodil veľmi úsporne. Veľkosť plodov však bola vždy rovnaká a vyrovnaná. Vošky mi nenapádajú iba Topaz, ale púšťajú sa prakticky do každej sorty. Mravci roznesú vajíčka vošiek na všetky jablone v ovocnej stene- drôty sú spoločnou magistrálou. Sadzovitosť plodov som tiež doposiaľ nezbadal. Zjistil som však, že navrúbľovaním Topazu na Melodiu sa veľkosť plodov mierne zväčšila a zmenilo sa vyfarbenie šupky. Agresívne kmene chrastavitosti k nám zatiaľ "nedoleteli", takže aj bez fungicídov rezistencia Topazu spoľahlivo drží. Pokiaľ ide o chuť, je to naozaj otázka vkusu. Mne pripadá dosť harmonická. Bez pikantných kyseliniek by bola iba sladká chuť fádna. Kyselinky u Melodie mi však nesadnú. U voňavých odrôd mi túto kyselinku nahrádza práve výrazná aróma. Vyznavačov topazovej chuti je pravdepodobne viac ako si myslíte. Nie bezdôvodne zožal Topaz krátko po uvedení do praxe výrazný úspech v Nemecku aj USA a nie bezdôvodne bol a stále je Topaz zapájaný do nových úspešných krížení. Myslím si, že Topaz aj cez niektoré nedostatky patrí k tomu najlepšiemu, čo v Střížoviciach vyšľachtili.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 54.22 (?), 10.10.2013 21:51
Nezohnal som iné jablone iba M9 a tak som ich posadil zaštepeným do zeme a kmeň mám asi 10cm hrubý, chcem sa spýtať aký velký strom bude hruška na dule, ked ju posadím hlboko do zeme aj so štepením-nad uroveň štepenia.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10596) - 70.240 (?), 11.11.2013 18:04
...naopak Topaz mi vubec nejede...
Promiňte, ale na Topaz nedám dopustit. Jeho zvýrazněná rubínová příchuť (zřejmě pomocí Vandy) se mi velmi zamlouvá. Je to jedna z mála českých odrůd, která zaujala i v zahraničí. Chápu, že někdo může "krčit rameny" nad Zvonkovým, Produktou, Denárem nebo nějakými starými odrůdami "okrajového významu", ale nad Topazem? Je docela zvláštní, že se objevují názory na nutnost chemického ošetření i těchto rezistentních odrůd a to například v letošním roce. Strupovitost řádí i zde, ale na rezistentech tedy naprosto minimálně. Ale ani kupříkladu takové Bohemie červené i žluté, nebyly skoro strupaté, takže nevím. Myslím tím bez chemického ošetření.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|