Sušení jablek



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 161.31 (?) 
8.12.2011 19:21

Kúpte si multifunkčnú rúru a uvidíte či ucítite, že prostredníctvom ventilátora ochladzovania dvierok ČIASTOČNE komunikuje vnútorný priestor s vonkajším. (O horkom či vrelom vzduchu som sa nezmieňoval. Je to iba Váš zlomyselný výraz.) Nakrájané jabĺčka sa Vám v nej neroztečú. Paľo

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 72.149 (?), 8.12.2011 20:08

Sušení je zbavení vody. Té se mohu zbavit jedině tehdy, když snížím relativní vlhkost vzduchu. Toho dosáhnu zvýšením teploty vzduchu, nebo tlaku vzduchu (vakuové sušičky). Pokud budu mít konstantní teplotu vzduchu v uzavřeném prostoru, dosáhnu stavu nasycení vzduchu vodní párou a sušená jablka se přestanou sušit. Proto musím přivést čerstvý vzduch, tedy větrat. Nebo u sušáren s uzavženým oběhem vzduch opchladit, aby vodní pára zkondenzovala a pak vzduch opět ohřát a přivést do prostoru sušárny. Pokud budu sušit v elektrické troubě, třeba multifunkční, pak musí být pootevřena, aby se vzduch měnil. Funguje to, ale je při tom pravděpodobné, že je výměna vzduchu větší, než odpovídá množství odpařené vody, pak se kromě sušení troubou také vytápí, což je v tomto případě nežádoucí, pokud netopíte elektřinou. Dá se předpokládat, že dobrá sušička má nastavené proudění vzduchu a teplotu tak, aby poměry odpovídaly sušení ovoce. Proto bude asi hospodárnější než sušení v troubě. Tolik k teorii sušení.

Jak sušíme my? Máme plynový kotel s tlakovým hořákem, který nemá přerušovač tahu. Takže jsem udělal mřížku která je nad kouřovou rourou a na ni ovoce pokládáme a sušíme. Ovoce zaprášené není. Protože je při sušení potřeba suchý ohřátý vzduch, je přece přirozené, že je hledán zdroj, který nevyžaduje přívod další energie. Hrušky (ale i jablka i švestky) je vhodné předem v troubě ohřát tak, aby změkly a pak teprve dát sušit. Pro vaši informaci Paľo, sušené hrušky a švestky požíváme hlavně do "kapustnice". Ale s tou komunikací trouby jste mě fakt dostal. Tam je přece pouze ochlazován prostor mezi skly, aby to vnější nepálilo a bylo bezpečné i pro děti. Jinak prostor trouby je uzavřený a celá multifunkčnost je založena na tom, jaká tělesa jsou využívána a zda s ventilátorem, nebo bez.

F.O.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 161.31 (?), 8.12.2011 20:42

Zdravím Vás pane F.O. a ďakujem za hodnotný príspevok. Netvrdil som, že rúra 100% komunikuje s okolím, ale nie je ani hermeticky uzavretá. Prúdenie vzduchu cez dvierka súčasne strháva aj časť vrelého vzduchu zvnútra, prevoňaného sušiacim sa ovocím. Teplotu si môžete nastaviť minimálnu, takže nedochádza k pečení ovocia. Je pravda, že proces sušenia sa urýchli, ak predtým plátky ovocia "predpečiete" s pootvorenými dvierkami. Robili sme to tak v minulosti u plynového sporáku. Osobne dávam prednosť el. sušičke, ktorá má rýchlejší odvod vodných par vďaka premyslenému prúdeniu vzduchu cez plastové sietka. Váš systém sušenia nad dymovou rúrou je originálny a zaujímavý. Ďalší spôsob sušenia v rámci vlákna! U vakuových sušičiek sa tuším využíva znižovanie tlaku v komore a nie zvyšovanie. Nad "křížalami" v kapustnici budem uvažovať. U nás sa dávajú do kapusty okrem mäsa iba slivky. Problém ale bude zohnať sušené hrušky. Tá moja potvorka v záhradke nie a nie rodiť. Majte sa pekne! Paľo

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 81.81 (?), 8.12.2011 21:01

Napsat, že vnitřek trouby ČÁSTEČNĚ komunikuje s okolím, je stejně smysluplné, jako říci, že žena je částečně těhotná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 72.149 (?), 9.12.2011 8:46

Vypadlo mi tam slovo snížením.

F.O.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 180.231 (?), 10.12.2011 20:26
Nič sa nestalo, pane F.O. O nič neide. Mne zas vypadlo pri diskutovaní o sušených hruškách, že v sviatočnej kapustnici nesmia chýbať sušené hríby. Dávate ich tam aj Vy? Už aby boli Vianocky, cítim ju voňať na štedrovečernom stole. Kapustička v pivnici už dokváša... Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 52.226 (?), 8.12.2011 20:57
Tak na těsto na cukroví je zase nejlepší domácí pekárna. Není alespoň bordel po celé kuchyni:)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 147.173 (?), 6.12.2011 16:52

Při sušení šípků jsem vylepšil cirkulaci v horkovzdušné troubě tím, že ji nechávám pootevřenou. V horní části dvířek vložím krabičku sirek a pod. Šípků jsem takto usušil velmi mnoho během mnoha let. Zjistil jsem, že sušení, konkrétně šípků, je v troubě rychlejší, než v sušičce, kterou také používám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 81.81 (?), 6.12.2011 17:56

To věřím. Šípky neobsahují tolik vody, proto není dokonalá cirkulace a odvod vlhkého vzduchu tak důležitý. Navíc šípky snesou sušení při vyšší teplotě, kterou sušička neumí.
   Já používám troubu na zahuštění švestkových povidel. Na to jsem zatím lepší alternativu nenašel.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 147.107 (?), 2.12.2011 18:16

Suším jabka na topení, s prachem si nedělám starosti, neb zjara když sleze sníh a než se probudí technické služby, tak sežerem prachu asi tak 1000x víc, než by mohlo sednout na křížaly. Nevýhodu to má, že do toho občas drbnu, spadne to a pak nehorázně kleju.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika