Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Sušení je zbavení vody. Té se mohu zbavit jedině tehdy, když snížím relativní vlhkost vzduchu. Toho dosáhnu zvýšením teploty vzduchu, nebo tlaku vzduchu (vakuové sušičky). Pokud budu mít konstantní teplotu vzduchu v uzavřeném prostoru, dosáhnu stavu nasycení vzduchu vodní párou a sušená jablka se přestanou sušit. Proto musím přivést čerstvý vzduch, tedy větrat. Nebo u sušáren s uzavženým oběhem vzduch opchladit, aby vodní pára zkondenzovala a pak vzduch opět ohřát a přivést do prostoru sušárny. Pokud budu sušit v elektrické troubě, třeba multifunkční, pak musí být pootevřena, aby se vzduch měnil. Funguje to, ale je při tom pravděpodobné, že je výměna vzduchu větší, než odpovídá množství odpařené vody, pak se kromě sušení troubou také vytápí, což je v tomto případě nežádoucí, pokud netopíte elektřinou. Dá se předpokládat, že dobrá sušička má nastavené proudění vzduchu a teplotu tak, aby poměry odpovídaly sušení ovoce. Proto bude asi hospodárnější než sušení v troubě. Tolik k teorii sušení.

Jak sušíme my? Máme plynový kotel s tlakovým hořákem, který nemá přerušovač tahu. Takže jsem udělal mřížku která je nad kouřovou rourou a na ni ovoce pokládáme a sušíme. Ovoce zaprášené není. Protože je při sušení potřeba suchý ohřátý vzduch, je přece přirozené, že je hledán zdroj, který nevyžaduje přívod další energie. Hrušky (ale i jablka i švestky) je vhodné předem v troubě ohřát tak, aby změkly a pak teprve dát sušit. Pro vaši informaci Paľo, sušené hrušky a švestky požíváme hlavně do "kapustnice". Ale s tou komunikací trouby jste mě fakt dostal. Tam je přece pouze ochlazován prostor mezi skly, aby to vnější nepálilo a bylo bezpečné i pro děti. Jinak prostor trouby je uzavřený a celá multifunkčnost je založena na tom, jaká tělesa jsou využívána a zda s ventilátorem, nebo bez.

F.O.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 10 a číslo 19.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika