Zdravím Vás pane F.O. a ďakujem za hodnotný príspevok. Netvrdil som, že rúra 100% komunikuje s okolím, ale nie je ani hermeticky uzavretá. Prúdenie vzduchu cez dvierka súčasne strháva aj časť vrelého vzduchu zvnútra, prevoňaného sušiacim sa ovocím. Teplotu si môžete nastaviť minimálnu, takže nedochádza k pečení ovocia. Je pravda, že proces sušenia sa urýchli, ak predtým plátky ovocia "predpečiete" s pootvorenými dvierkami. Robili sme to tak v minulosti u plynového sporáku. Osobne dávam prednosť el. sušičke, ktorá má rýchlejší odvod vodných par vďaka premyslenému prúdeniu vzduchu cez plastové sietka. Váš systém sušenia nad dymovou rúrou je originálny a zaujímavý. Ďalší spôsob sušenia v rámci vlákna! U vakuových sušičiek sa tuším využíva znižovanie tlaku v komore a nie zvyšovanie. Nad "křížalami" v kapustnici budem uvažovať. U nás sa dávajú do kapusty okrem mäsa iba slivky. Problém ale bude zohnať sušené hrušky. Tá moja potvorka v záhradke nie a nie rodiť. Majte sa pekne! Paľo