Sušení jablek



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6490) - 147.107 (?) 
5.12.2011 19:25

Jen drobná nepřesnost, ten ventilátor neochlazuje dvířka, to bysme nic neupekli. Ochlazuje přední panel s elektronikou, aby se nepekly tranzistory. Tedy na sušení nemá žádný vliv, do trouby nefouká, ani z ní nic neodsává.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 178.200 (?), 5.12.2011 21:02
Pozrel ste sa poriadne do Vašej rúry, p.PP? Elektronika nie je za predným panelom, ale nad rúrou pod vrchným perforovaným opláštením. Vzduch je pomocným ventilátorom nasávaný otvormi pod dvierkami s dvojitým či trojitým sklom. Zohriaty vzduch vystupuje hlavne dopredu nad panelom- do priestoru kuchyne. Napriek tomu sa elektronika neupečie. Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6490) - 70.100 (?), 6.12.2011 6:31

Kudy přesně proudí chadící vzduch u mé trouby jsem se nepozeral, nechám to na výrobci. Což třeba že je to různé, podle vybavenosti spotřebiče? Ale se sušením čehokoliv v troubě ten vzduch nemá nic společného, do prostoru trouby nikdy nevstupuje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 6.12.2011 8:06

Žádná horkovzdušná troba není, pokud vím, vybavena programem "Vytápění kuchyně". Tedy funkcí, kdy se nasaje suchý vzduch zvenku, ohřeje, (případně nasaje vlhkost z uložené potraviny)  a vyfoukne teplý ven. Provizorní řešení, že vlhký vzduch nad zahřátým ovocem se otevřenými dvířky pustí ven a týmiž se nahradí čerstvým, je oproti jiným způsobům sušení značně neekonomický.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 178.200 (?), 6.12.2011 8:39
Zastavte sa v predajni kuchynských spotrebičov. Ochladzovanie dvierok pomocným ventilátorom majú dnes takmer všetky rúry. Plynová či el.rúra nastavená na +50 bola v tomto vlákne spomenutá ako jeden zo spôsobov sušenia ovocia. Každý spôsob má svoje plus aj mínus. Človek počas roka nesuší ovocie každý týždeň. Často minieme oveľa viac peňazí za elektrinu, keď zabúdneme niekde svietiť ktovieakodlho stowatovú žiarovku a nikto sa tým nevzrušuje. Našťastie sa stovky prestali vyrábať. Vyrábať z elektriny teplo- najmenej hodnotnú energiu, nie je zrovna šetrný spôsob ohrevu vzduchu v miestnosti alebo vody v kotli ÚK. Zakúriť drevom v kamnách či peci a sušiť ovocie nad kamny, v peci či na peci je oveľa úspornejšie. Ale aj drevo na kúrenie Vás niečo stojí. Nebývame na Sahare, kde by sa o sušenie postaralo slnko, takže pozerať sa na sušenie iba z hľadiska nákladov mi pripadá ako jednostranný pohľad. Cez zimu sa snažíme využiť topidlá. Ovocie uložené v sieťovom rámiku a položené na mrežke podlahového radiátora v obývačke je ozaj rýchlo a kvalitne vysušené. Nie je to ale žiadna ozdoba, musí sa dávať pozor na nohy a ovocie je viac zaprášené ako pri sušení v kuchyni. Dúfam, že sa mi podarí nájsť dobre uschovanú el. sušičku. Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 178.200 (?), 6.12.2011 20:53
Keby bol pane PP vnútorný priestor rúry izolovaný od priestoru kuchyne, tak byste nikedy neucítil, že sa Vám pripaluje mäso v trúbe alebo že koláč už začína voniať a bude hotový. Skúste si dať do multifunkčnej rúry nakrájané ovocie a nastavte si napr. +50. Uvidíte, že sa Vám jabĺčka nebudú škračiť vo vlastnej šťave, ale pekne sa Vám vysušia, napriek tomu, že podľa Vášho názoru a názoru p.Miloša vnútorný priestor rúry "postrádá nasávání suchého vzduchu zvenku". Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 7.12.2011 0:01

To je p. Paĺo trochu demagogické. Obsah hrnce přikrytého těsnou poklicí rovněž s prostorem kuchyně přímo nekomunikuje, přesto ucítíte, když se v něm něco vaří či připaluje. Je to logické, tekutiny ˇpřecházejí do plynné fáze a ta přetlakem odchází z hrnce pryč. Taktéž z trouby.
   Říkám pouze, že tento způsob je méně ekonomický než princip sušičky, i když ani ta nemá spotřebu proudu zanedbatelnou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6490) - 70.100 (?), 7.12.2011 7:09

Pan Palo hledá někoho, nad kým by mohl perlit... Poslední post. Prostor moderní trouby JE dobře utěsněný. Samozřejmě že to není hermetické těsnění, ale těsnění to je. A dobré, alespoň u naší trouby. Na rozdíl od trub v kamnech, nebo třeba starých plynových sporácích. A protože jsem poměrně nedávno měnil plynový sporák s plynovou troubou za multifunkční elektrickou, vím o čem mluvím, to mi věřte. Například propastný rozdíl je v nutnosti podlévat pečeni. Zatímco v plynové se to muselo stále hlídat, v elektrické se prakticky žádná šťáva neodpařuje, doplňování tekutiny skoro není nutné. A když troubu otevřu, vyvalí se z ní oblak páry. To v plynové nebylo, vše odešlo komínkem pryč. Z uvedeného vyplývá, že sušení v uzavřené moderní troubě bude méně efektivní a možná obtížné. Pokud bude trouba otevřená, bude sušení neefektivní energeticky zcela jistě. Je mi to jedno, v troubě nic nesuším. Tož asi tak k troubám. Končím s vláknem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 140.12 (?), 8.12.2011 8:09
Včera sme s manželkou celý večer piekli "cukroví". Kuchyňa bola prevoňaná vôňou čerstvého pečiva. Keď som priložil ruku k hornému okraju modernej multifunkčnej rúry, odkiaľ prúdil teplý vzduch voňajúci pečeným cestom, spomenul som si s úsmevom aj trpkosťou na včerajšie výlevy prízemnosti a vzteku niektorých diskutujúcich, ktorí mi pre môj odlišný názor na sušenie jabĺk v el. spotrebičoch nevedia ani priísť na meno. Je to komické a súčasne smutné, čoho všetkého sú títo psychicky nezdraví ľudia schopní. V tomto vlákne sme preberali rôzne spôsoby sušenia ovocia. El. spotrebiče sú jedným z nich. Luxusným z hľadiska nákladov, ale súčasne praktickým, moderným, rýchlym, hygienickým, bez prímesi cudzích pachov či nadmerného prachu. Výrobcovia kandizovaného a sušeného ovocia sušia takisto v el. sušiarniach. Prajem všetkým, aby sušili v pohode na tom, čo im vyhovuje a nedali sa zviklať stareckými názormi. Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 8.12.2011 15:21

Kdyby mi ventilátor mojí trouby místo toho, aby ohříval jídlo, vyfukoval horký vzduch do kuchyně, šel bych troubu psychicky nezdravě a stařecky reklamovat.
   Naštěstí nemusím, a tak  mě trouba nechává klidným.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika