Sušení jablek



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.7 (?)
4.12.2011 8:54

Na radiátoru samozřejmě nemám položené přímo kousky jablek - asi by popadaly nebo se přilepily k radiátoru, nýbrž mělké plechy. Ne kvůli tomu, aby nenasály prach, ale z praktických důvodů - jablka se loupou, pokrájejí a narovnají na plech na stole a celé se položí na topení. Taktéž se po částečném prosušení snadněji prohrábnou.
   Pokud by se spočítaly kubíky vzduchu, které projdou ventilátorem sušičky, je otázkou, kolik prachu projde tudy. Ale to je úplně nesmyslná debata, beztak drtivou většinu prachu dostaneme do organizmu dýcháním. Navíc,  prach v žaludku neškodí, v plicích ano.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                  
host - 91.178 (?), 1.12.2011 20:50
Suším nad kamny, veškeré podzimní ovoce.krásně voní po celé chalupě.V létě sušička na noční proud.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 176.217 (?), 1.12.2011 21:56
Elektrická sušička má obrovskú výhodu, že ju umiestnite v miestnosti kdekoľvek blízko zásuvky, aby nezavadzala a suší hygienicky, bez prachu. Ako druhú šikovnú variantu považujem umiestnenie nad plotnou či kuchynským sporákom, ideálne kachlovým. Kedysi sme nakrájané hríby sušili aj v plynovej rúre-na sporo a s pootvorenými dvierkami. Ako najmenej praktické mi pripadá ukladať ovocie na radiátory. Prevažne sa hlavne v novostavbách používajú Korady, ktoré majú hrúbku iba 5 cm, takže pôdorysná plocha vykurovacích telies je minimálna. Keďže, ako som spomínal, nemôžeme nájsť super sušičku Zelmer, riešime sušenie hríbov, zeleniny a ovocia núdzovo na drevenej mrežke podlahového radiátora (vancoilu). Musíme dávať pozor, aby sme na tácky nešliapli. Ďalšou nevýhodou radiátorového sušenia je prach, ktorý sa víri prúdením teplého vzduchu a usadá na vodorovné plochy a na sušené produkty. Elektická sušička navyše nie je závislá na vykurovacom období, takže je použiteľná celoročne. Dúfam, že sa nám ju podarí nájsť. Je to záhada, nikomu sme ju nepožičiavali. Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Marvella - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (820) - 23.66 (?), 1.12.2011 22:37

Dobrý večer, já suším v horkovzdušné troubě. Zvažovala jsem koupi sušičky, ale je to jen další přístroj do domácnosti, který se neužívá moc často, ale jen nárazově.Marcela

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 176.217 (?), 1.12.2011 23:15
Dobrý nápad! Máte vlastne multifunkčný kuchyňský spotrebič. Vďaka Vám ma napadlo, že by sme mohli doma na sušenie využiť aj elektrickú rúru. Stačí zapnúť zadnú kruhovú špirálu s ventilátorom a nastaviť teplotu trebárs na +50. Ale to sušenie na vancoili je predsa len lacnejšie, aj keď menej hygienické. Teraz práve dosúšame papriky a cherry rajčiny, ktoré sme oberali zelené pred príchodom mrazov. Doma v teple krásne sčerveňali. Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 81.81 (?), 2.12.2011 8:16

Pane Paĺo, mícháte tady pojmy a dojmy. Ta poznámka o prachu je nesmyslná. Při utírání prachu se snadno přesvědčíte, že na radiátory nesedá prach více jako kdekoli jinde v místnosti. Naopak,  vzhledem k proudění vzduchu vzhůru spíš méně.
   Podívejte se na spotřebu sušičky a elektrické trouby a vynásobte ji časem, po který se jablka suší. Sušení na radiátoru (akumulačních kamnech) je nepoměrně levnější, navíc provoní a zvlhčí čato příliš suchý vzduch v místnosti.
   Sušení nad sporákem je taky jistě možné, navíc křížaly mohou získat zajímavou přichuť třeba po guláši.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 54.27 (?), 2.12.2011 13:49

Pro pana doktora.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 2.12.2011 14:23

Pane Miloši, poznámka o víření prachu z radiátoru není zase tak nesmyslná, jak se Vám může zdát. Radiátor, díky své teplotě, "nasává" veliké množství studeného vzduchu od podlahy (určitě větší než sušička umístěná na kuchyňské lince) a ten sebou bere prach, který i přes největší píli hospodyňky na podlaze určitě je. První příležitost pro uchycení prachu pak skýtájí Vámi rozprostřené křížally na radiátoru. 
To jen pro pořádek, asi se nebudeme bavit o zdravotních ryzicích snědeného prachu na křížalech, protože prach žereme pořád a se vším. Hlavně my tady na ostravsku... 
Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.7 (?), 4.12.2011 8:54

Na radiátoru samozřejmě nemám položené přímo kousky jablek - asi by popadaly nebo se přilepily k radiátoru, nýbrž mělké plechy. Ne kvůli tomu, aby nenasály prach, ale z praktických důvodů - jablka se loupou, pokrájejí a narovnají na plech na stole a celé se položí na topení. Taktéž se po částečném prosušení snadněji prohrábnou.
   Pokud by se spočítaly kubíky vzduchu, které projdou ventilátorem sušičky, je otázkou, kolik prachu projde tudy. Ale to je úplně nesmyslná debata, beztak drtivou většinu prachu dostaneme do organizmu dýcháním. Navíc,  prach v žaludku neškodí, v plicích ano.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (802) - 199.25 (?), 4.12.2011 12:32

Sušit křížaly na radiátoru nemá chybu.  Také jsem sušil. Používal jsem kovová sítka, která odpovídala velikostí ploše radiátoru. Bydlím v paneláku, kde je obvykle i suchý vzduch a sušení je tudíž rychlé i v sušičce. Ale od zateplení domu není teplota radiátoru co bývala. V letošním teplém podzimu bych na vlažných radiátorech neusušil. Dnes začala manželka péct cukroví, tak se bude při zavřeném topení ještě větrat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 178.200 (?), 4.12.2011 13:34
Názor p.Martina mi pripadá rozumný. Nechcem robiť z prachu strašiaka, ale prečo ho zbytočne lepiť na nakrájané ovocie, keď sa to dá urobiť čistejšie? Zmyslom a zámerom je čo najskôr usušiť a rýchlo uschovať do nádoby. P.Miloš zrejme neskúšal otvoriť kryt radiátoru alebo dvihnúť mriežku, aby sa pozrel, koľko je tam pavučín a prachu. Klasické rebrové široké radiátory bez krytu sú na sušenie vhodnejšie a nenasávajú toľko prachu zo zemi pod radiátorom. Výhodu sušenia v elektrickej sušičke v ktoromkoľvek období roku ale nenahradí ani ten najlepší radiátor. Spotreba el. energie je zanedbateľná. Kachlový sporák je takisto ideálny, teplota kachlíc na povrchu kobky neprevyšuje +60, čo je pre sušenie ideálne. Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Ventilátor na krbová kamna12.4.2024
Motorova pila stihl 02812.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika