Starší jabloň



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?) 
15.11.2016 19:05

Co se týká obrytí, toto jsme taktéž nikdy nepraktikovali. Rozhodně ne u starých stromů, které rostly v trávníku. A jablek byly metráky.

Pane Petře, touto zmínkou jste trefil hřebík na hlavičku. Ano, takové stromy známe všichni. Staré odrůdy na kmenných tvarech uměly plodit bez výživy, bez řezu, bez ochrany. Bohužel, před 30 lety se žádné takové stromky na semenáčích neprodávaly, něco jsem se jich nasháněl. Dominantní podnoží byla už tehdy emdevítka a z odrůd Idared, Spartan, Šampion, Golden, Starkrimson, Ontario, Bláhova, aj. Stromek na Vašem obrázku rozhodně není Grýávštýn, Jadernička, či Kardinál na pláněti, je to jabloň na zakrslé podnoži, ostatně jiné v té době nebyly. Že takové podnože nelze úspěšně pěstovat v konkurenci travního drnu, je dávno známé. Jestli se zvolí černý úhor vypletý, herbicidní nebo mulčování, je už jedno. 

Popraskanou a oloupanou kůru opravit neumím, suché pahýly taktéž ne, to už se nezatáhne.

To může být jeden z projevů špatné prosperity stromku dané právě chudou, nevzdušnou zatravněnou půdou. Netvrdím, že pouze tím. 
Choroby škůdce dělím na ty, co postuhují i zcela zdravé stromy - kadeřavost, úžeh, pilatka, obaleč a na druhé straně tzv. civilizační choroby - rakovina, choroš, drtník, kůrovci, drvopleň. Ty napadají špatně živené, chátrající stromy a pesticidy je nevyléčí. Na vině nemusí být jen pěstitel, mnohdy za to nemůže, nevhodnou polohu, mrazovou kotlinu, vysokou spodní vodu neovlivní.

Obrývat tyto staré stromy taktéž nehodlám. Rostou celý svůj život v trávníku

V daném případě je termín živoří možná přesnější.
   Pěstitelé řeší chátrající stromky tak, že je jednoduše nahradí jiným. Jde-li o přestárlý strom, je to v pořádku, ale jinak je třeba se zamyslet, proč stromek vypadá tak, jak vypadá. Jinak se od perspektivního stromku dočká stejného výsledku, jen s tím rozdílem, že bedna jablek nebude ani když se zadaří.

Proto mě zrovna od vás jako velmi zkušeného mrzí, že aniž byste měl dostatek informací, tak soudíte a máte takové kousavé poznámky

Nikoho jsem nesoudil, jen jsem se ptal, zda péče bude stejná. A o pár řádků výš jsem vysvětlil proč. Máte pravdu, poznámka trochu kousavá to byla, ale stromek, opravdu nevypadající jako trpící přemírou péče, si o to říkal. A měl jsem přesně tolik informací, kolik jste napsal. Lítají tu - a nejen třeba od Ferdy - o dost tvrdší slova a nikdo se z nich neuráží.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 154.207 (?), 15.11.2016 20:46

Děkuji za nasměrování. Nicméně jak jsem pochopil, tomuto stromku nemůžu nijak výrazně pomoci. Stav stromu je nevratný a dlouhá budoucnost jej asi nečeká, obrytí by zřejmě nic nevyřešilo, snad jen by mohl být kvalitněji vyživen a více zarodit? Navíc jsem se nezmínil, že slabá mrazová dolinka jsme, spodní voda je v hloubce 80cm, takže asi samá negativa. Jak jsem psal, téměř všechny staré stromy, které byly v mizerné kondici, jsem nahradil mladými a snažím se o ně dobře starat, jsou obryté, hnojené, zalívané, tvarované výchovným řezem. Otázka je, jak moc to budou potřebovat do budoucna - vybíral jsem nezakrslé podnože.

Co se týče tohoto stromu - snažil jsem se jej po několik let postupně prořezat a přihnojovat. Můžu pro něj udělat ještě něco víc - má opravdu smysl jej ještě obrýt? Výrazně ořezat? Naroubovat? Já se přikláním spíše k jeho nahrazení jabloní na nezakrslé podnoži s přiměřenou péčí, který by se do tohoto stavu nedostal.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 15.11.2016 22:48

Máte pravdu, že nahrazení novým stromkem je řešení. Navíc, pokud starý stromek vykopete, vznikne slušná jáma, v níž lze půdu dobře vylepšit. Vysazením stromku na malý kopeček lze částečně eliminovat nepříznivý vliv jílovité půdy a spodní vody. Jinak já ale na obrytí spojené se zarytím kompostu či hnoje věřím a stromy mnohdy dokáží obdivuhodně zareagovat. Provzdušnění půdy a nechtěné zmlazení kořenů rýčem spolu s živinami představuje impuls, který vede často i k lepšímu hojení mrazových a rakovinných ran. 
Naroubování, dle mého, nic neřeší.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.163 (?), 13.11.2016 22:44
Nuž, hlavne sa treba zachovať tak že sa o strom staráte správne (viď napr. nesprávne odrezaný pahýľ konára vľavo na 2.fotke). Ak sa zadarí, tak z 30-ročného zdravého stromu by Ste mali mať nie 2, ale 20 bedničiek jabĺk... Ale k Vašej otázke: na tomto strome už žiadny zásah nerobte, ak máte dosť miesta tak si vysaďte nový na inom mieste, ak nie tak tento vykopte hneď. IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.68 (?), 14.11.2016 9:03

Pokud Vám tato odrůda vyhovuje a jsou na ní dobré letošní výhony, v zimě je odeberte a na jaře si "vyrobte" stromek nový a tento nechte dožít.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 112.187 (?), 14.11.2016 9:19

Ano, to plánuji. Letos nemá téměř žádné přírůstky, ale zkusím něco najít.

Nicméně zahrada je mi malá a spíš oželím pár let živoření a vyměním ho tedy co nejdřív.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 157.239 (?), 14.11.2016 11:37

Sesadil bych ji na jedno patro, pečlivě ošetřil rány+zalepil otvory dřevokazů, vyhrabal okolí, mělce zaryl hnojivo a těšil se na věci příští-škoda předčasně stahovat kalhoty-ne? Měla by vyhnat krásné nové výhony, na které si můžete lecos přiroubovat.  SPCH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 112.187 (?), 14.11.2016 12:16

Sesadit na jedno patro znamená nechat jen ten rozdvojený kmen? A má to smysl u 30letého stromu v takovém stavu, jak dlouho pak ještě vydrží?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 157.239 (?), 14.11.2016 15:21

Sesadit do výšky kousek nad sloupek vlevo-ponechat vodorovné větve+dolů skloněné-pokud jsou živé, jakžtakž zdravé a nepřekážejí. Jak dlouho může tento strom vydržet a dokonce dělat radost, přinášet užitek? To je na nebesích, snad déle, než dekádu. Když to zkusíte, uvidíte. SPCH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 248.202 (?), 14.11.2016 12:21

Pokud budete sázet znovu jádrovinu na stejné místo, udělejte dostatečně velkou jámu (já dělala u broskve, po které jsem dávala nektarinku 1x1x0.7m) a vyměňte v ní zeminu.                        Lída 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika