Jak pečovat o svou zahradu – 5 trendů v roce 2024

jak pečovat o svou zahradu
Zdroj: www.gardendesign.com

Jak pečovat o svou zahradu? Současné trendy v zahradní architektuře lze shrnout do dvou slov – odolnost a kreativita. Odolnost je vyžadována nejen od zahradníků, kteří jsou nuceni pracovat s nepředvídatelnými klimatickými změnami (a vším, co s nimi souvisí!), ale také od rostlin. A u zahrádkářů vede odolnost přímo ke kreativitě, ať už jde o přijetí nových konceptů, myšlení mimo rámec nebo přizpůsobení se novému „normálu“.

1. Vylepšení zahrady pomocí jedlých rostlin

jak pečovat o svou zahradu

Zdroj: www.gardendesign.com

Šalvěj ananasová (Salvia elegans) je fantastická trvalka kvetoucí na podzim. Její šarlatové květy dodají barevný nádech salátům, bylinkovým sýrům a dresinkům. Nebo si jen utrhněte hrst a vytvořte si kytici s vůní ananasu!

Termín, který vymyslel norský spisovatel Stephen Barstow. Edimentální rostliny jsou rostliny, které jsou jedlé i okrasné, a na zahradě tedy plní více než jednu funkci. Edimentální rostliny jsou obvykle rostliny, které žijí déle než jeden rok, a patří mezi ně trvalky, keře, a dokonce i stromy. Použití okrasných rostlin je skvělým způsobem, jak do tradiční zeleninové zahrady začlenit designové prvky, jako je barva, textura a forma.

Potřebujete další důvody, jak pečovat o svou zahradu a proč začlenit do své tradiční zahrady okrasné rostliny?

Nižší nároky na údržbu

Péče o okrasné rostliny je často jednodušší než o tradiční jednoletou zeleninu, protože plodí v průběhu celého roku a ne najednou.

Odolnější rostliny

Protože jsou okrasné rostliny trvalky, keře nebo stromy, jsou díky svým hlubším kořenům mnohem odolnější než letničky a lépe čelí suchu nebo občasnému napadení škůdci.

Děti je milují!

Pokud je jimi obsypána celá zahrada (a ne jen vyhrazený zeleninový záhon), jsou skvělým způsobem, jak přilákat děti z domu na zahradu a povzbudit je k hledání potravy při toulkách.

Několik příkladů okrasných rostlin: jiřiny a denivky (květy i hlízy), květy anchusu a čekanky, rybíz a angrešt, květy silenky (výborný „rozlévač“ i v nádobách!), bezinky, chřest a fenykl.

Za zmínku samozřejmě stojí i některé jednoleté jedlé rostliny. Zejména ty, které se tak dobře kombinují s nejedlými rostlinami, včetně duhového mangoldu, kapusty a nasturtií. (květy naplňte smetanovým sýrem a vytvořte malé „měšce“ s peprnou chutí!).

2. Hnutí nových trvalek

jak pečovat o svou zahradu
Zdroj: www.gardendesign.com

Převážně z původních rostlin vytvářejí trsy květin a travin v této obytné zahradě jemný, zasněný, prérijní efekt. A shodou okolností je to také štěrková zahrada (viz výše).

Hnutí nových trvalek, které vzniklo v Nizozemsku na počátku 80. let, se konečně stává hlavním proudem designérské estetiky. Stačí nahlédnout do jakéhokoli zahradního časopisu a uvidíte spoustu nádherných příkladů, někdy označovaných jako Nová vlna výsadby nebo Naturalistická výsadba. Jedná se o naprosto nový trend, jak pečovat o svou zahradu.

Jde o poněkud divočejší, jemnější estetiku, která není ani pěstěná, ani zanedbaná, ale vychází z přírody. Je to zahrada plná závějí rostlin a travin (s velkým podílem původních rostlin), které vypadají, jako by se samy přirozeně vysadily na místě, i když ve skutečnosti jsou pečlivě rozmístěné a vybrané. Důraz není kladen na prezentaci uspořádaných sbírek rostlin, ale na rozmanitost rostlin, které se snoubí s okolní přírodou a vítají volně žijící živočichy a opylovače.

Zde je jen několik důvodů, proč tato estetika získává na popularitě:

Osvobození od neustálé údržby

Je něco nádherného na tom nechat rostlinu vysemenit, udržovat její strukturu po celou zimu nebo přijmout nedokonalosti a smířit se s tím, že rostliny budou okusovat brouci.

Dělat dobro

Je to skvělý pocit, když víte, že děláte něco dobrého pro půdu, divokou zvěř a opylující hmyz (jehož počet je na historickém minimu).

Umělecká svoboda

Experimentování s původními a nepůvodními rostlinami za účelem vytvoření naturalistických a symbiotických rostlinných společenstev podporuje uměleckou svobodu, protože víte, že neexistují žádná pevná pravidla.

3. Zachování každé kapky pomocí ekologických dešťových zahrad

jak pečovat o svou zahradu
Zdroj: www.gardendesign.com

Nepředvídatelné změny počasí po nás vyžadují nová metody, jak pečovat o svou zahradu. Tato zastíněná plocha podél příjezdové cesty, kde se při přívalových deštích shromažďuje voda, se proměnila ve svěží a krásnou krajinu.

V mnoha regionech se stalo sucho pravidelným jevem. Z toho důvodu stoupá obliba dešťových zahrad jako metody zpomalení odtoku dešťové vody a zavlažování, která udržuje každou kapku vzácné vody na místě a mimo dešťovou kanalizaci.

Zachycování zbytečně odtékající vody je jen jednou z výhod dešťové zahrady. Dalším je minimalizace znečištění střechy a příjezdové cesty z dešťového odtoku, protože kořeny rostlin vodu pomalu filtrují.

4. Naučte se milovat brouky

Ačkoli chceme pečovat o svou zahradu anechceme, aby nám zahradu zničilo úplné zamoření, změna úhlu pohledu může vést k udržitelnější zahradě.

Dobře, „láska“ je možná extrémní. Stále více lidí ale brouky na svých zahradách alespoň toleruje a opouští neudržitelnou představu, že listy musí zůstat za všech okolností nedotčené. Je pravda, že u některých brouků se to snáze řekne, než udělá. Přesto je vzhledem ke krizové úrovni biodiverzity hmyzu a rostoucímu pochopení, že vše živé je v konečném důsledku propojeno, logické, že Královská zahradnická společnost nedávno zrušila klasifikaci slimáků a hlemýžďů jako škůdců. Ano, čtete správně!

Samozřejmě, že stále existují brouci, kteří budou trvale na seznamu nezbedníků (např. invazivní skákavka, lucerna a kůrovec borový, abychom jmenovali alespoň některé), ale došlo k zásadnímu posunu v tom, jak vnímáme naprostou většinu brouků, a to i těch, kteří nám dělají vrásky.

5. Přizpůsobení se měnícímu se klimatu a růst v něm

Zdroj: www.gardendesign.com

V této zahradě s nízkou spotřebou vody je prioritou, aby každá kapka vody byla důležitá, a proto musí být vybrané rostliny co nejvíce odolné vůči suchu, včetně kalifornské fuchsie (Zauschneria californica), euforbie, rozmarýnu a aloe.

Naše zahrady se musí přizpůsobit počasí, které se rychle stává teplejším/chladnějším/vlhčím/sušším než kdykoli předtím. To nás nutí přehodnotit roli zahrady v našem životě. Mnozí se pohybují na hraně mezi touhou vytvářet esteticky úchvatné zahrady a zahradami, které nebudou škodit životnímu prostředí.

Naštěstí to není volba buď-anebo díky různým faktorům, jako je přijetí nové estetiky designu (viz výše!), inovativní šlechtitelé, designéři a zahradníci se zaměřují na udržitelnou krásu, a zvýšený výběr původních rostlin dostupných ve školkách, abychom jmenovali alespoň některé.

Přijetím změn namísto toho, abychom se jich báli, můžeme vytvořit zahrady, které jsou víc než jen hezkou tváří. Naše zahrady mohou také poskytovat domácí biopotraviny, podporovat volně žijící živočichy a pomáhat zvyšovat rozmanitost opylovačů a zároveň být udržitelnější.

Několik věcí, které mohou zahrádkáři udělat, aby se vyrovnali s měnícím se klimatem:

Zůstaňte informováni

Zdroje, jako jsou místní zemědělské a univerzitní poradenské kanceláře, webové stránky s klimatickými údaji, online zahrádkářská fóra a komunity, stejně jako místní botanické zahrady, mohou být užitečné pro udržení aktuálních informací o změnách místního klimatu a pěstitelských podmínek.

Vyberte si správné rostliny

Používejte původní rostliny, které jsou odolnější vůči teplu nebo chladu a suchu a škůdcům. Povede k většímu úspěchu na vaší zahradě.

Upravte způsob zavlažování

V některých oblastech je sezónních srážek méně, v jiných více. Buďte flexibilní a přizpůsobte tomu plán zavlažování.

Posuňte termíny výsadby

Sledujte posuny vegetačních období a přizpůsobte jim termíny výsadby a sklizně. Aktualizované kalendáře výsadby a posuny termínů mrazů najdete v místních zdrojích nebo v poradenských kancelářích.

Buďte připraveni

Plánujte dopředu a připravte se na extrémnější povětrnostní podmínky pomocí zásob, jako jsou kryty na řádky pro ochranu před neočekávanými mrazy, stínicí tkaniny pro případ nadměrného horka a materiály pro větrné přestávky.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno