Stará jabloň s vlky, jak ji zachránit?



Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 223.242 (?)
20.3.2018 22:23

něco k původnímu tazateli

zelené provést hned, modré až napřesrok. Co se ohne pod úroveň modré se tak nechá, ač by se podle stejného pravidla již letos rozdivočelo.

SfK.


Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
                     
host - 234.234 (?), 20.3.2018 20:29
Rez stromov povazujem trochu aj za umenie. Podla toho si aj utvaram nazor aki ludia tam ziju, ked sledujem stromy po oklitych zahradach. O takych co skratia kazdy konarik na kratky špaček nemam vysoku mienku, ale zas možno vynikaju v niecom inom, nie kazdy ma ku tomu vztah :-)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 223.242 (?), 20.3.2018 22:08

Ano, všimnul jsem si toho až po napsání příspěvku, ale protože jste reagovala obratem, zůstalo tam původní "generické maskulinum" v kterém byl příspěvek formulován.

Důvody proč je dobré posunout střih/řez "rozdivočeného" stromu do období těsně před květem či až do doby po odkvětu jsou dva. První je psychologický = majitel (a zejména majitelka) stromu stříhá méně razantněji a ponechává spíše plodné dřevo nedotčené. Druhým důvodem je rovnováha mezi fytohormony > Po odstranění růstových vrcholů s apikální dominancí před rašením se strom dostane do stejného stavu, jako by mu slabé a oslabené větvoví zmrzlo. Má však čas probudit záložní pupeny a tak je během 2-3 týdnů připraví k bujnému růstu. Jakmile tyto vyraší převezmou tyto apikální dominanci bez ohledu na to jestli jsou v místě kmene, v jeho blízkosti či v náhodném místě větve kosterní. Spoléhají na to, že při přirozeném vývoji dojde v budoucnu ke konkurenčnímu zastínění a tak se vyselektuje "nejlepší varianta záchrany". Jenže nepoučitelný beran vezme "moudrou knihu plnou citací" a bezmyšlenkovitě provede něco, s čím strom nepočítá = dojde k rozdivočení. S každým dalším zásahem vzrůstá nepoměr mezi počtem probouzených jalováků a množstvím zachovaného plodonosného obrostu. Strom tak stále míň a míň plodí + víc produkuje roští, které je sklízeno. Pro mne je optimální, když ze stromu sklidím 9 dílů ovoce a 1 díl roští. V produkčních sadech kvůli počtu pracovníků a výměrách výsadby jsou nuceni začínat tak, aby skončili včas. Tedy pokud já mám ostříháno za 2 dny a oni mají 20× větší počet stromů připadajících na jsednoho pracovníka, musí začínat o 40 pracovních dní dříve než já. Je pak na provozním vedoucím, aby poslal pracovníky nejprve na stromky, které potřebuje probudit do růstu a nakonec nechal porosty, které jsou už rozdivočelé a je potřeba jejich zklidnění. Nekoukejte proto, kdy v produkčních sadech začínají, ale zkuste se trefit tak, aby jste spolu s nimi na svých zahrádkách končili.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 149.232 (?), 20.3.2018 20:52

Nepoučitelní řežou ihned poté, co sejde sníh nebo povolí nejsilnější mrazy. Kdyby jste takovýto zásah provedl až po odkvětu, tak ty přírůstky budou jen třetinové nebo čtvrtinové.

Promiňte, ale toto slyším vůbec poprvé. Vždy a ode všech je psáno, že řez se provádí v zimě v době vegetačního klidu. Výchovný, udržovací i zmlazovací. A k tomu případný letní řez po ukončení růstu letorostů. Zvláštní, že jste s řezem po odkvetení přišel jako samozřejmostí a ještě se navážíte, že lidi zmlazení neprovádí správně. Teď čtu knihu od Josefa Suse o řezu, a o žádném řezu po odkvětu se nezmiňuje, opět pouze o zimním a letním řezu. Vaši kritiku a řeči o přerážení rukoutedy absolutně nechápu. Proč mluvíte o "nepoučitelných", když veškerá odborná literatura nic takového nezmiňuje?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 223.242 (?), 20.3.2018 21:34

Netroufnul bych si tvrdit, že veškerá. Ale určitě část literatury bude opřená o fyziologii rostlin a botanickou biochemii, kde bude jasně vysvětleno, jak proudí rostlinné hormony v době před olistěním a po olistění. Řez po odkvětu avšak ještě před olistěním je vlastně ještě stále zimním řezem. Až teprve, když mají letorosty cca více než 5 vivinutých listů, lze hovořit o řezu letním.

A nevím jakou knihu čtete, je vhodné napsat celý její název, případně i rok vydání. Víte, ona péče o strom po zmlazení je vlastně okrajovou záležitostí - v produkčních sadech se porost nezmlazuje, ale vyklučí s následnou novou výsadbou. V starých extenzívních sadech se provedl průklest/zmlazení s odstupem minimálně 5 let, takže tam se o řezu v roce následném po zmlazení také nedá hovořit (prostě se neřezalo a strom se nechal vybouřit). V podstatě takto (ne)řežou nyní i silničáři.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 149.232 (?), 20.3.2018 21:47

Řez ovocných stromů a keřů - H.Bischof, J.Sus, 2016.

V ní, stejně jako v ostatní literatuře o řezu stromů, kterou jsem prostudoval, se píše zimní řez v době vegetačního klidu (nikoli v době, kdy je míza v plném proudu).

Proto mě překvapuje, že něco takového píšete jako samozřejmost a odsuzujete ty, kteří to tak nedělají. Když literatura učí právě řez jádrovin v době vegetačního klidu, takže nikdo nemá důvod vůbec pochybovat, že by to bylo špatně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 223.242 (?), 20.3.2018 22:48

Tuto konkrétní knihu (ani její první vydání z roku 2010) jsem nečetl. Jisté je že řešíme specifický případ nápravy zmlazeného stromu. Žádná kniha nemůže jít do takové podrobnosti, aby při ekonomickém rozsahu díla řešila takovéto excesy  (bohužel v zahrádkářské praxi dosti rozšířených) jako je zklidnění zmlazeného stromu uvedeného do juvenilní neplodnosti.

Ale divil bych se, pokud by v knize vypadla zmínka, že potřebujeme-li podpořit vegetativní růst (případ zakládání korunky, prvotní zmlazovací řez) tak řežeme v prvních 2/3 doby vegetačního klidu a pokud potřebujeme podpořit tvorbu generativních struktur, tak řežeme v poslední třetině doby vegetačního klidu (prakticky je to období, kdy už je termín roubování a očkování na bdící očko.

SfK

PS: mám v plánu přečíst si tuto: Sus, J., Nečas, T. 2011. Řez ovocných dřevin (Současné způsoby a trendy tvarování a řezu ovocných stromů a keřů s četnými a názornými barevnými fotografiemi)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 48.25 (?), 21.3.2018 7:07

Je to zkrátka trochu věda a hlavně naslouchání přírodě. Jinak se řeže strom, u kterého chci podpořit růst, tam je nutný hlubší dřívější žez, že? Ale staré zmlazené stromy a jabloně, které mají bujný růst - čím později, tím lépe. Avšak jsem se opravdu bála řezat v plné míze, jak tady pan Standa píše. Řezala jsem na přelomu bžezen duben, ale vlky stejně narostly. Letos to u starých zmlazených jabloní na tátově zahradě opravdu zkusím posunout.

Stanislav tady skutečně asi ťuknul hřebíček na hlavičku, protože ty tátovy zmlazené jabloně rodí o hodně méně, než moje, které jsou obsypané jablky.

U nás ve městě pánové zahrádkáři - důchodci, stříhají jabloně moc brzy (asi jsou po zimě už nedočkaví) wink nebo dají na většinu odborných knih...

Na mé zahradě mám jabloně letité, nezmlazované, stříhám také od konce bžezna nebo v dubnu a plodí bohatě, vlky moc nemají. Jen Melrose má k bujnějšímu růstu sklon a ten tedy stříhám nejpozději. 

Opravdu děkuji za krásné vysvětlení. Nechci těm starým stromům ubližovat a stříhat je každý rok na "foxteriéra"  a myslet si, že je to správně. A zasmějete se, když se táty lidi ptali, kdo mu stříhal stromy, že jsou dobře ostříhané a jestli to prý byl sadař... většina lidí razí tuto metodu řezu, ale strom reaguje špatně takže že to správně není.

I já to vidím ve spoustě zahrad se starými stromy, jak to lidi mydlí a jak jsou na podzim jabloně samý vlk - asi celoplošný problém.

Mé ponaučení - Je nutné se hluboce zamyslet, vnímat jak strom reaguje a podle toho se řídit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 112.187 (?), 21.3.2018 8:14

Ano, je to vidět všude okolo, není to ojedinělý exces, ale naopak téměř pravidlo. Schválně jsem si ale prošel ještě několik dalších literatur o řezu, a v žádné se tato doba řezu neuvádí. Oni to lidi řežou v dobré víře právě tak, jak se všude píše o zmlazovacím řezu, a pak marně zápasí s nekonečnými vlky. Ale co mě dost mrzí, je to, že pak někdo přijde a nadává jim do hlupáků a chce jim přerážet ruce. S povděkem kvituji, že p.Standa napsal obsáhlejší vysvětlení - taky se z tohoto vysvětlení poučím, až to bude na pořadu dne. A pro nápravu by bylo žádoucí toto šířit i v literatuře. Vidím největší vinu právě v autorech knih, nikoli v amatérech postupujících podle popsaných postupů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6450) - 9.135 (?), 21.3.2018 8:26

U nás ve městě pánové zahrádkáři - důchodci, stříhají jabloně moc brzy (asi jsou po zimě už nedočkaví) wink nebo dají na většinu odborných knih..

A nenapadlo vás třeba (lehce se zamyslet) že se to dělá v období, kdy není na zahradě jiná práce? Když pak vypukne jaro, neví člověk, kam by skočil. I to může být důvod. Udělat se to prostě musí (mělo by) a v tom období je na to prostě čas.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 223.242 (?), 20.3.2018 22:23

něco k původnímu tazateli

zelené provést hned, modré až napřesrok. Co se ohne pod úroveň modré se tak nechá, ač by se podle stejného pravidla již letos rozdivočelo.

SfK.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika