Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Ano, všimnul jsem si toho až po napsání příspěvku, ale protože jste reagovala obratem, zůstalo tam původní "generické maskulinum" v kterém byl příspěvek formulován.

Důvody proč je dobré posunout střih/řez "rozdivočeného" stromu do období těsně před květem či až do doby po odkvětu jsou dva. První je psychologický = majitel (a zejména majitelka) stromu stříhá méně razantněji a ponechává spíše plodné dřevo nedotčené. Druhým důvodem je rovnováha mezi fytohormony > Po odstranění růstových vrcholů s apikální dominancí před rašením se strom dostane do stejného stavu, jako by mu slabé a oslabené větvoví zmrzlo. Má však čas probudit záložní pupeny a tak je během 2-3 týdnů připraví k bujnému růstu. Jakmile tyto vyraší převezmou tyto apikální dominanci bez ohledu na to jestli jsou v místě kmene, v jeho blízkosti či v náhodném místě větve kosterní. Spoléhají na to, že při přirozeném vývoji dojde v budoucnu ke konkurenčnímu zastínění a tak se vyselektuje "nejlepší varianta záchrany". Jenže nepoučitelný beran vezme "moudrou knihu plnou citací" a bezmyšlenkovitě provede něco, s čím strom nepočítá = dojde k rozdivočení. S každým dalším zásahem vzrůstá nepoměr mezi počtem probouzených jalováků a množstvím zachovaného plodonosného obrostu. Strom tak stále míň a míň plodí + víc produkuje roští, které je sklízeno. Pro mne je optimální, když ze stromu sklidím 9 dílů ovoce a 1 díl roští. V produkčních sadech kvůli počtu pracovníků a výměrách výsadby jsou nuceni začínat tak, aby skončili včas. Tedy pokud já mám ostříháno za 2 dny a oni mají 20× větší počet stromů připadajících na jsednoho pracovníka, musí začínat o 40 pracovních dní dříve než já. Je pak na provozním vedoucím, aby poslal pracovníky nejprve na stromky, které potřebuje probudit do růstu a nakonec nechal porosty, které jsou už rozdivočelé a je potřeba jejich zklidnění. Nekoukejte proto, kdy v produkčních sadech začínají, ale zkuste se trefit tak, aby jste spolu s nimi na svých zahrádkách končili.

SfK.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 10 a číslo 16.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika