Roubování



Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 189.109 (?)
2.3.2020 9:41

Nikdo neřekl, že to dělá špatně. Někteří řekli, že se jim to nelíbí. Za sebe - já to taky šmrdlám, většinou to nikdy neprovedu jedním řezem, protože nemám k tomu uzpůsobený nůž a na těch pár roubů nemám potřebu plýtvat časem a prostředky na lepší náčiní a jeho ostření. Přestože to není podle "doporučeného postupu", dělám to správně, protože ujímavost je téměř 100 %, a to i u meruněk a broskvoní. Nemá ani ten nejmenší význam někomu mluvit do toho, jakým způsobem si připravuje rouby, pokud mu to funguje, a dívat se na něj svrchu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  41,  42,  43,  44,  45  >   
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 1.3.2020 22:52

Nelíbí se mi to video. Nůž dělá nejčisčí řez podélým tahem čepele, nikoli jejím tlakem, třebas kývavým. Platí to i o řezu roubu, který se při troše cviku provádí jedním řezem, ne šmidláním.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 101.31 (?), 2.3.2020 5:47

Mi se také nelíbí, šmrdlá to ještě hůř, než ulamovákem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 56.55 (?), 2.3.2020 9:29
Nabízí se otázka, pokud to na tom videu dělá špatně, jak to že se mu ty rouby ujímají?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 11.7 (?), 2.3.2020 9:39

Kvalitní roub na vitální podnož lze u jádrovin naroubovat jídelním nožem a ujme se. Přesto to není ideální postup.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 189.109 (?), 2.3.2020 9:41

Nikdo neřekl, že to dělá špatně. Někteří řekli, že se jim to nelíbí. Za sebe - já to taky šmrdlám, většinou to nikdy neprovedu jedním řezem, protože nemám k tomu uzpůsobený nůž a na těch pár roubů nemám potřebu plýtvat časem a prostředky na lepší náčiní a jeho ostření. Přestože to není podle "doporučeného postupu", dělám to správně, protože ujímavost je téměř 100 %, a to i u meruněk a broskvoní. Nemá ani ten nejmenší význam někomu mluvit do toho, jakým způsobem si připravuje rouby, pokud mu to funguje, a dívat se na něj svrchu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 168.103 (?), 2.3.2020 9:49

56.55: on to nedělá špatně, ale mohl by to dělat i lépe. No a samozřejmě, ne každý řez se povede ideálně a tak se pak musí opravovat. Všechno záleží na praxi. Walter

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 230.78 (?), 3.3.2020 23:13

Vy jste zřejmě „bystrozraký“, když jste tam viděl něco růst! Ha ha ha.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 21.20 (?), 4.3.2020 9:42

Nejsem bystrozraký, nosím brýle, jen nejsem slepý. Na videu jsou ukázky ujmutí roubů 8:10 - 8:30 min. Myslím, že Petr z H to napsal trefně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 100.32 (?), 4.3.2020 16:18

Máte pravdu, že ukázky tam jsou, ale o pravosti se dá pochybovat. Takové demonstrativní snímky se musí vytvářet podle daných kriterií, které potvrzují totožnost. Snímky před i po, mají mít nějaký zřetelný a stejný detail, pořízení je nutné provést stejným přístrojem, se stejným ohniskem a ze stejné vzdálenosti, se stejnou polohou modelu. Dále se dá velmi silně pochybovat nad úspěšností roubování, které je prováděno tupým nečištěným nožem. Řeže od těla, nůž je vedený v řezu jen fazetou, roub neni ničím podepřen. Výsledný řez provádí i na šestkrát a tím pádem jsou styčné plochy, které mají být rovinné, značně hrbaté a tím dochází k bodovému styku roubovaných ploch, který do značné míry snižuje ujímavost. K zvyšování procenta neúspěchu přispívá i ochlupacení styčných ploch oškubáním tupým nožem.To ostatně platí i o ulamováku, který je sice ostrý, ale v řezu je vedený pouze miniaturními fazetami.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 162.234 (?), 4.3.2020 18:43

laugh Ne. Kdo roubuje nejen teoreticky, ale i prakticky, si o tomto pomyslí své. Nemá žádný smysl dokazovat něco někomu, kdo se snaží ostatním vnutit svoji svatou pravdu.

Jen pro inspiraci, každý roub na následném odkazu jsem upravoval rozhodně víc než 6x wink: Očkování / roubování broskvoní

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  41,  42,  43,  44,  45  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika