Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 
přesný výraz

Jabloně > Roubování

Roubování


vyslouzil (17608) - xxx.xxx.236.1 (?)
1.3.2020 22:52

Nelíbí se mi to video. Nůž dělá nejčisčí řez podélým tahem čepele, nikoli jejím tlakem, třebas kývavým. Platí to i o řezu roubu, který se při troše cviku provádí jedním řezem, ne šmidláním.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   << Předchozí příspěvky | <...36, 37, 38, 39, 40...>   
                           

Roubování


vyslouzil (17608) - xxx.xxx.236.1 (?), 7.2.2020 18:53
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přesně tak. Pro naučení si řeznou plochu rozdělte na třetiny. Jazýček začnete řezat na hranici první a druhé třetiny od špičky a skončíte na hranici 2. a 3. třetiny plochy. Pak vám do sebe obě řezné plochy zapadnou bez přesahu. Pokud přeci jen nějaké přesahy vzniknou, potáhnete roubem zpátky, až je spoj přesný.

Připojit reakci   
                           

Roubování


host - xxx.xxx.56.158 (?), 7.2.2020 21:22
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Děkuji vám za návody, budu to podle nich zkoušet, abych získal cvik.
Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.30.89 (?), 1.3.2020 18:46
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Řez jazýčku jsem na youtube viděl dělat kývavým pohybem.

Grafting Fruit Trees _ The best grafting techniques for Apples, Pears and other fruit trees

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.168.103 (?), 1.3.2020 20:38
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

no ono se to asi ani jinak dělat nedá. Přeci jen řežete do dřeva a chcete udělat zářez jen 1/3, meximálně 1/2 délky řezné plochy. Stačí přidat trochu víc energie a ostrý roubovák může skončit úplně jinde, než má sadař v úmyslu. Při této práci není opatrnosti nazbyt. Walter

Obrázky:

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.168.103 (?), 1.3.2020 20:41
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

spojení řezných ploch

Obrázky:

Připojit reakci
                           

Roubování


IH (5) - xxx.xxx.234.19 (?), 3.3.2020 17:27
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Keď som si prečítal slová pána Waltera "...při této práci není opatrnosti nazbyt...", tak som sa musel pousmiať. Súhlasne (viď foto 1). Porušiac svoju zásadu «jeden strom - jedna odroda» som pred rokom na stromček Lilla Seemik, zasadený v r.2014 na M26 naštepil odrodu jablone Bonita (4 štepy - 2x anglická, 1x klasická kopulácia a 1x kozia nôžka). Keďže odroda s červenou dužinou Lilla Seemik ma kvalitou plodov sklamala, povedal som si, že keď už porušiť zásadu, tak nech to stojí za to. A tak som teraz vo februári preštepil tento stromček nasledovnými odrodami (v abecednom poradí): Admiral, Angold, Bohemia, Braeburn, Florina, Idared, Jonagored, Jonalord, Jonathan, Karneval, Ligol, Lotos, Lucy, Melrose, Red Jonaprince, Rozela, Rubinola, Starking a Topaz. Takže spolu s Bonitou a materskou Lillou Seemik bude na stromčeku celkom 21 odrôd červenoplodých (resp. prevažne červenoplodých) odrôd jabloní. Ak sa teda všetky štepy ujmú. Štepil som teraz výhradne technikou anglickej kopulácie. Základné 2 rezy robím štepárskym nožom (Felco), ak je ale štep tenší tak na 2 zárezy 'jazýčka' používam jemný extrémne ostrý skalpel. A práve ním som si takmer odfaklil ukazovák na ľavej ruke (na foto 1 už zahojená rana). Že to bolo pri štepe č.13 je asi len zhoda náhod... Grambľavosť sa skrátka pri štepení dosť bolestivo nevypláca. Avšak - kto sa nikdy pri štepení neporezal, nech prvý hodí kameňom... IH
Obrázky:



Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.168.81 (?), 3.3.2020 21:46
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak konečně IH. No, to je dost! Snad nebyl vážný důvod. yes (Smajlík je za účast, ne za říznutí do prstu.)
No, to je rozum, roubovat pruty v té výšce. Kolikátý to byl šprušel? To já raději už na pařízek (i když v leže to není taky žádné extra pohodlí). JG

Připojit reakci
                           

Roubování


walter. (212) - xxx.xxx.168.103 (?), 4.3.2020 12:36
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pěkný zářez! No hlavně, že všechno dobře dopadlo. Jaro se prostě musí maximálně využít pro rozmnožování. Walter

Obrázky:




Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.168.103 (?), 1.3.2020 21:05
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

to video je samozřejmě působivé a pánovi to jde pěkně od ruky. Roub obváže lýkem a pak obmotá ještě parafilmem. U nás to stihneme v jednom roubovací pvc páskou. Zkoušel jsem parafilm užít i jako fixační při roubování angreštu a nebyl jsem spokojený, po 2 měsících se začal rozpadat a roub se vylomil. Walter

Připojit reakci
                           

Roubování


vyslouzil (17608) - xxx.xxx.236.1 (?), 1.3.2020 22:52
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nelíbí se mi to video. Nůž dělá nejčisčí řez podélým tahem čepele, nikoli jejím tlakem, třebas kývavým. Platí to i o řezu roubu, který se při troše cviku provádí jedním řezem, ne šmidláním.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | <...36, 37, 38, 39, 40...>   
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov pstruhov12.8.2020
Chov pstruhov8.8.2020
Literatúra - hydina6.8.2020
Literatúra - hydina6.8.2020
Literatúra - hydina5.8.2020
Chov pstruhov4.8.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020