Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 

Jabloně > Renety

Renety


host - xxx.xxx.149.42 (?)
11.6.2013 12:40

Dobrý den.
Mám také velmi rád Boskoopské a tak jsem si ho pořídil (do 550 m/m). Dostal rouby z 650 m, ze stromu s chutným ovocem. Rád bych si ještě pořídil (narouboval) i další „kožené renety“, Biesterfeldskou,  Hájkovu muškátovou, možná Parkerovo nebo i jinou „koženku“. Proto bych se chtěl zeptat, jestli má někdo ze čtenářů, nějakou zkušenost s těmito renetami, nebo zná ovoce a stromy v nadmořské výšce kolem 600 m, nejlépe z ČM Vysočiny. JG

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   << Předchozí příspěvky | 1, 2, 3   
                  

Renety


host - xxx.xxx.78.10 (?), 17.2.2012 19:00
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Reneta by se měla vyznačovat jednak kořenitou chutí a potom hutnější dužninou. Ale ne všechny odrůdy, které mají v náznu slovo reneta tyto kritéria splňují a naopak jiné, které slovo reneta v názvu nemají, renetami jsou. Typický příklad Boscoopské, či Parkerovo. Na velikosti plodu tedy nezáleží.

           Ondra

Připojit reakci   
                     

Renety


host - xxx.xxx.58.114 (?), 17.2.2012 19:18
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Ondro nebo i jiní ovocnáři, poraďte prosím, které nové běžně prodávané odrůdy jablek mají alespoň trochu podobnou renetovitou chuť, ať si můžeme udělat představu o této zvláštní chuti. Mladší zahrádkáři obvykle nemají na zahradě staré odrůdy (Landsberskou, Muškátovou, Hájkovu, Blenheimskou renetu atd...) a tudíž nemají možnost tyto specifické chutě poznávat nebo se k nim alepoň orientačně přibližovat. Možné však je i to, že novější sortiment jablek tuto specifickou renetovitou chuť zcela postrádá. Pak by asi mělo smysl vzájemné šlechtění starých a nových odrůd a třeba by se něco chutného renetovitého a současně i odolného povedlo.  

Připojit reakci
                        

Renety


víítek (572) - xxx.xxx.6.16 (?), 17.2.2012 20:38
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

O velikosti to není. Zrovna mé oblíbené renety (Kanadská a Boscoopské) jsou celkem velké. Přikládám fotky z knihy Pomologie od L.F. Naumanna.  Jedná se o část Diel-Lucasovy soustavy týkající se renet. Pokud máte zájem, mohu přidat i ukázky z jiných knížek.

Já bych k renetám zařadil třeba Goldstár. Je to ale jen můj subjektivní názor.

Obrázky:


Připojit reakci
         

Renety


host - xxx.xxx.149.42 (?), 11.6.2013 12:40
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den.
Mám také velmi rád Boskoopské a tak jsem si ho pořídil (do 550 m/m). Dostal rouby z 650 m, ze stromu s chutným ovocem. Rád bych si ještě pořídil (narouboval) i další „kožené renety“, Biesterfeldskou,  Hájkovu muškátovou, možná Parkerovo nebo i jinou „koženku“. Proto bych se chtěl zeptat, jestli má někdo ze čtenářů, nějakou zkušenost s těmito renetami, nebo zná ovoce a stromy v nadmořské výšce kolem 600 m, nejlépe z ČM Vysočiny. JG

Připojit reakci
            

Renety


vyslouzil (17608) - xxx.xxx.92.38 (?), 11.6.2013 15:02
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

S Biesterfeldskou mám velmi dobré zkušenosti.  Nejde o typický kožeňák, slupka je suchá, jen mírně rzivá.
Výhody: nenáročná na polohu, půdu i teplo, velké plody, velmi dobrá chut,
Nevýhody: podzimní odrůda, krátká skladovatelnost, pro menší zahrádky příliš bujný růst.

Připojit reakci
               

Renety


host - xxx.xxx.149.42 (?), 11.6.2013 23:55
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji za zhodnocení, doporučení, Biesterfeldské. Nemám klasickou zahrádku ani sklep. Jde mi o stromy na volný pozemek, kde na metru nesejde a o ovoce hned ke spotřebě nebo jen na krátké uložení. Pozdně zimní odrůdy se mi proto nehodí (ale Rubinolu a Rozelu mám). Za výborné jablko pokládám Boskoopské (žluté) a tak hledám odrůdy, které by mu byly chutí podobné a byly i stejně odolné ke klimatu a plodily v drsnějších podmínkách podobně dobrá jabka. Šťavnaté (nasládlé, vodnaté) odrůdy mi většinou moc nechutnají. I když mám rád třeba Grávštýnské z Vysočiny (a to je hodně šťavnaté).
Také si myslím, že odrůda se může „vyvíjet“. Že nemusí být stejná, stejně odolná, pokud delší dobu roste (přes několik stromů) v tvrdších podmínkách, s toutéž odrůdou, která roste dlouho v teplejším klimatu. Především u starých odrůd. Proto bych rád našel tyto odrůdy (koženky) ve větší nadmořské výšce. A tak dotazem zkouším, jestli se třeba nějaký pěstitel ozve nebo se na podzim podívám na nějaké výstavy ovoce (zahrádkářů) v okolí. JG

Připojit reakci
   

Renety


host - xxx.xxx.16.1 (?), 17.2.2012 10:27
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Anglická verzia wikipédie dáva pomenovanie do súvislosti so vzhladom šupky jablka, najmä určitou "hrdzavitosťou".

Francúzska verzia wikipédie nie je vôbec jednoznačná a ponúka niekoľko historických výkladov, vrátane pomenovania podľa geografie pôvodu.

JcB

Připojit reakci
      

Renety


host - xxx.xxx.46.80 (?), 17.2.2012 22:22
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přátelé děkuji za příspěvky, netušil jsem, že se ze dne na den nastřádá 14 příspěvků. Dokonce došlo k vyřčení dalších otázek, které jsem nenakladl jako třeba co je to ta renetovitá chuť a je mi tak čteno z myšlenek. Jen tak dál, já myslím, že to třeba pomůže i jiným, aby se v těch renetách trochu vyznali. 

Juraj Kafka

Připojit reakci
         

Renety


host - xxx.xxx.226.194 (?), 20.2.2012 17:42
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Poděkováním jsem nemyslel ukončení příspěvků, prosím pište dál. :-)

Juraj Kafka

Připojit reakci
            

Renety


víítek (572) - xxx.xxx.6.16 (?), 20.2.2012 20:23
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mohlo by se zdát, že renety byly ve starém sortimentu nejoblíbenější. Když se ale podívám na kalendář ovocného trhu z r.1910,  v dubnu a květnu byl nejlépe placený dovozový Kalvil bílý. Již F. Pixa ve Štěpařském klíči (1848) píše, že nejskvostnější jablka jsou kalviliy a renety. Do našich podmínek ale kalvily nedoporučuje.

Jinak na cenové úrovni dražších renet v dubnu bylo: Limburské, Vejlímek, Londýnský jadernáč a knížecí zelené.

U Coxovy renety píše Říha v Českém ovoci, že chutí se jí vyrovná pouze Kalvil bílý zimní a Cornwallské hřebíčkové. Takže v top 3 nejchutnějších odrůdách podle Říhy je jen 1 reneta...

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3   
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov pstruhov12:50
Chov pstruhov31.5.2020
Chov pstruhov31.5.2020
Chov pstruhov31.5.2020
Chov pstruhov31.5.2020
Chov pstruhov30.5.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů