Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Jabloně > Red Delicious

Red Delicious


Ivan Hlavatý (3921) - xxx.xxx.234.79 (?)
15.5.2019 19:56
Fotky Starkingu nemám, ale pridávam fotky iných 2 klonov Red Del. - na foto 1 je vpravo Red Chief, vľavo Red Cap. Na foto 2 je to naopak - plody vpravo sú Red Cap, plody vľavo Red Chief (ten má aj synonymum Camspur). IH
Obrázky:


Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty

Red Delicious


Mičurin II (906) - xxx.xxx.161.61 (?)
13.10.2013 15:44, počet návštěv: 36051
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Red Delicious - 2013 - malý zákrsek - Mičurin II

Obrázky:





Připojit reakci   
   

Red Delicious


Mičurin II (906) - xxx.xxx.77.140 (?)
6.11.2013 8:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vážení, tak jsem včera nedočkavě ochutnal, podle některých, marketovou odrůdu Red Delicious.Letos opět špičkové kvality a originální chuti, kterou jinde nenajdete.No není nadto si ji sám vypěstovat než ji podsouvat hanlivé synonymum, jen proto, že se prodává v marketech. - Mičurin II

Připojit reakci
      

Red Delicious


Petr z Pardubic (6564) - xxx.xxx.70.240 (?)
6.11.2013 9:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je tam velký rozdíl v chuti, když porovnáte svoje plody a ty marketové? Ty marketové jsou většinou vypěstované v teplejších oblastech, kupříkladu v jižní Africe, takže by mě zajímalo porovnání. Díky.

Připojit reakci
         

Red Delicious


Mičurin II (906) - xxx.xxx.73.140 (?)
6.11.2013 11:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jednoznačně moje.Kupované jsem taky ochutnal, jsou příliš podtržené.Pane Petře zase ty pochybnosti o chuti?Hluboce se zakořenil tento názor hojně podporovaný periodiky i zde o pěstitelnosti některých odrůd.Jsou to polopravdy, mnohdy vyložené lhaní.Je to stejné jak v únoru, když se na týden oteplí, vyráží skoro všichni zahrádkáři na řez stromů.Marně jim vysvětluji, že na typových podnožích mají dost času.Sedláček kdysi vyrazil v únoru do sadu z časových důvodů.V březnu a dubnu měl jiné činnosti.Co byste řekl že udělají za rok, jak zasvítí tak větve lítají.Nevěří a nevěří. - Mičurin II

Připojit reakci
            

Red Delicious


Petr z Pardubic (6564) - xxx.xxx.70.240 (?)
6.11.2013 13:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Sedláček kdysi vyrazil v únoru do sadu z časových důvodů.V březnu a dubnu měl jiné činnosti.Co byste řekl že udělají za rok, jak zasvítí tak větve lítají.Nevěří a nevěří.

Pane Vlastimile, Vy by jste měl psát co nejčastěji, abychom si mohli zavzpomínat na staré časy. Pokud jde o Red Delicious, tak já jsem nucen konzumovat jen ten kupovaný, takže proto jsem se ptal. Škoda, že se nedá koupit R.Del. vypěstovaný v Česku, ten by možná tolik podtržený nebyl. V Česku se pěstitelé spokojili s produkcí Starkrimsonu, ale protože můj oblíbený Kutina a kolektiv uvádí, že Red Delicious Starkrimsona chuťově převyšuje, tak mě zajímá v čem. "Domácí" Red Delicious jsem ještě nikdy nechutnal. Red Delicious by měl být o proti Starkrimsonu méně sladký.

Připojit reakci
               

Red Delicious


Ferda Mravenec (1934) - xxx.xxx.247.50 (?)
7.11.2013 9:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Sedláček kdysi vyrazil v únoru do sadu z časových důvodů....to se mi nezdá. Sedláček kdysi v únoru nikam nevyrážel, protože měl samé vysokokmeny, aby pod nima mohl pást krávy. A ty vysokokmeny nijak neprořezával, protože to byly velké stromy, na které by se stejně nedostal i kdyby je chtěl prořezávat.

Připojit reakci
                  

Red Delicious


Standa_hk (5552) - xxx.xxx.244.2 (?)
7.11.2013 10:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

ona není myšlena doslovně doba prvorepubliková a za MarieTerezie, ale asi zejména doba z počátku pěstování nízkokmenných tvarů.  Tedy v čechách za hlubokého socialismu. Ale i za Marie terezie se dělal řez stromů a to právě ten zimní zmlazovací a částečně prosvětlovací.

Internet snese mnohé, někdy i nějakého toho přiliš mladého guru.

Připojit reakci
                     

Red Delicious


Ferda Mravenec (1934) - xxx.xxx.247.50 (?)
7.11.2013 10:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Pokud se pise o sedlackovi, tak nemuze byt myslena doba socialisticka. Nebo vy si myslite ze jo?
Připojit reakci
                        

Red Delicious


vyslouzil (17061) - xxx.xxx.249.236 (?)
7.11.2013 10:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nu, podrobné popisy zákrsků, palmet a lepáží čtu v knížce z roku 1912. Taky se tu píše, že je škoda, že v našich výsadbách stále převládají vyšší tvary.
   Co se týče termínu řezu - běžte se občas podívat do produkčních nízkokmenných sadů, kdy jsou řezány. Běžně tam provádějí řez v listopadu, prosinci i lednu a stromky to ustojí.  Logicky, co jiného by v tu dobu měli zaměstnanci na práci?.  Sám je ale napodobovat nehodlám.

Připojit reakci
                           

Red Delicious


Ferda Mravenec (1934) - xxx.xxx.247.50 (?)
7.11.2013 11:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Taky jsem často prováděl řez během celé zimy, většinou jsem řezal když jsem měl na to náladu, bez ohledu na to, jestli na to byla tzv. nejvhodnější doba. A jestli se to na stromcích negativně projevovalo, tak to nevím, protože jsem neměl srovnání.

Teď zkouším druhý extrém, mám vysazenou novou zahradu a tak aby na ní nebyly jen proutky,  ale aby se to co nejrychleji zelenalo, jsem si řekl, že to kromě sestřihu po výsadbě nebudu pár let vůbec stříhat.

No tak nějak je mi známo, že ty nižší formy se pěstovaly už i v 19. století, ale nějak to neproniklo do vesnického prostředí, kde žili moji prarodiče, ještě v sedmdesátých letech měli na zahradách samé vysokokmeny (od toho se odvíjí moje poznámka o sedlácích), i když moji rodiče měli na zahradě v té době samé zákrsky.

Připojit reakci
                        

Red Delicious


Standa_hk (5552) - xxx.xxx.244.2 (?)
7.11.2013 10:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

umažte si to guru a běžte vrátit státu školné co za vás zaplatil při studiu základní školy.

Odvádíte pozornost od podstaty problému a tou je skutečnost, že čím intenzívnější pěstební tvar, tím pozdější řez (resp střih).

Pokud by jste byl důslený, pak i za M.T. nedělal řez sedlák, ale jeho čeládka.

Připojit reakci
                           

Red Delicious


vyslouzil (17061) - xxx.xxx.249.236 (?)
7.11.2013 11:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

...tou je skutečnost, že čím intenzívnější pěstební tvar, tím pozdější řez (resp střih).
Tomu nerozumím, zkuste to rozvést. A proč to nerespektují komerční pěstitelé?

...pak i za M.T. nedělal řez sedlák, ale jeho čeládka.
Nevím jak za Marie Terezie a jak v jiných krajích, ale podle sčítání z poloviny 19. století zaměstnávala čeleď na svém gruntu v naší vsi po celý rok  1/3 hospodářů českých a 2/3 německých..

Připojit reakci
                           

Red Delicious


rosti&slavik (1016) - xxx.xxx.179.38 (?)
7.11.2013 11:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rozumím tomu tak, že estenzívní tvary se lépe vypořádají s pozdně zimním řezem(produkují více mízy k hojení ran),než intenzívní výsadba nízkokmenů, třeba na drátěnce, kterou uděláme na jaře.Na vysokokmeny si potřebujeme udělat větší čas,což bylo kdysi v zimě.Zákrsky pak někdy stříhám na jaře mezi jinou činností,a můžu ji v případě potřeby přerušit.

Připojit reakci
                           

Red Delicious


Standa_hk (5552) - xxx.xxx.244.2 (?)
7.11.2013 11:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

odbočujeme od tématu o odrůdě

založil jsem nové vlákno

Připojit reakci
            

Red Delicious


vyslouzil (17061) - xxx.xxx.249.236 (?)
6.11.2013 13:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

názor hojně podporovaný periodiky i zde o pěstitelnosti některých odrůd.Jsou to polopravdy, mnohdy vyložené lhaní

Pane Polehlo, buďte tak hodný a nenazývejte názory a zkušenosti jiných - odlišné od Vašich -  lhaním.

Připojit reakci
               

Red Delicious


Mičurin II (906) - xxx.xxx.77.140 (?)
6.11.2013 14:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Vysloužil buďte tak hodný a nepodsouvejte mě nic co nedělám.Reaguji pouze na výrazy (ne názory), které nemají s etikou ovocnáře nic společného.Reagoval jsem všobecně. - Mičurin II

Připojit reakci
                  

Red Delicious


vyslouzil (17061) - xxx.xxx.249.236 (?)
6.11.2013 17:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Hluboce se zakořenil tento názor...Jsou to... vyložené lhaní.

Reaguji pouze na výrazy (ne názory),...

Jak myslíte. Asi neumím číst.

Připojit reakci
                     

Red Delicious


Mičurin II (906) - xxx.xxx.161.61 (?)
6.11.2013 21:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vytrháváte slovíčka z kontextu.Chcete popřít výraz "Marketové odrůdy",že nejsou ze slovníku Vaší dílny.Výrazy jako překonané a zastaralé, nemoderní odrůdy přestaly fungovat, tak musíme vymyslet další účelovou lež "Marketové odrůdy".V tomto přirovnání můžeme žehrat na kvalitu prodávaného ovoce.ale nelze to přirovnávat na kvalitu jednotlivých odrůd, které jste tu několikrát v této souvislosti jmenoval.Za takové zkušenosti pěkně děkuji.Jsou jen účelové ale o kvalitě odrůd nevypovídají nic.Jenom že  se podávají marketu. - Mičurin II

Připojit reakci
                        

Red Delicious


vyslouzil (17061) - xxx.xxx.249.236 (?)
6.11.2013 22:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nic nechci popřít. Souhlasím,  že jsem tyto výrazy použil a stejně tak dál považuji za nerozum, že lidé u nás i do horších poloh shánějí a vysazují tyto odrůdy, které znají z obchodů - Fuji, Braeburn, Granny Smith, Red Cap, aj. Přitom naši šlechtitelé nabízejí řadu kvalitních a pro naše podmínky ověřených sort jablek.  Je to můj názor, se kterým nemusíte souhlasit, ale proč mě kvůli tomu osočujete ze lži a ještě k tomu účelové?Jaký účel bych tím asi sledoval?

Připojit reakci
                           

Red Delicious


PP. (5365) - xxx.xxx.14.199 (?)
7.11.2013 6:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Technická: Mám RD na zahrádce.Plodí každoročně, spolehlivě, jablka jsou menší, ale poměrně čistá, strupovitosti málo, červivá skoro ne, nestříkám. Barva dokonalá. Chuť těsně po sklizni ucházející, sladká, je tam náznak typického aroma, dužnina tvrdá jak beton, slupka tuhá. Sklep chladný, v zimě teploty mírně nad 0. Při uskladnění tvrdá dužnina postupně moučnatí a při jídle je až nepříjemná, chuť se ztrácí. Celkové hodnocení - zůstává, protože je tam už dávno a na zahradě nezabírá důležité místo. Většina úrody jde do moštu, tam svým aroma a sladkostí boduje.

Připojit reakci
                           

Red Delicious


vyslouzil (17061) - xxx.xxx.249.236 (?)
7.11.2013 9:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Musím přiznat, že mně od dětství ty hořkosladké červené plody RD s tuhou slupkou velice chutnaly. A tak jsem jich taky několik vysázel - Red D., Straking, Starkrimson, Red spur. Výsledky byly žalostné. Plody drobné strupaté, chuť zelené dužiny podprůměrná. Jednou, bylo zrovna mimořádně teplé léto, narostly plody krásné, velké, uvnitř žluté. Zaradoval jsem se, že už jsem konečně přišel na to, jak se mají pěstovat. Bohužel dalším rokem sklouzla jejich kvalita opět do podprůměru. Loučil jsem se s tou zamilovanou odrůdou s těžkým srdcem. Ale od té doby vím, že má-li mi zahrada přinášet víc radosti než smutku, je lepší pěstovat odrůdy, kterým se tu daří.

Připojit reakci
         

Red Delicious


Ivan Hlavatý (3921) - xxx.xxx.234.33 (?)
24.9.2018 21:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Mutácie - klony. IH
Obrázky:






Připojit reakci
   

Red Delicious


Mičurin II (906) - xxx.xxx.73.140 (?)
7.11.2013 12:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Včera jsem stál na zahradě u bedýnky s Red Delicious.A viděl jsem zcela něco jiného.Velké buclaté, čisté,u kalicha nádherně žebernaté plody.Opět jsem se do jednoho zakousl a ejhle, bělavá dužina výborné nezaměnitelné chuti.Pokud jste kousali do nazelenalé dužiny, byl to Starkrimson a ten je opravdu fádní a sladký.R.D. je naprosto jiná káva.Odrůda za nic nemůže-chyba byla v péči, neprovedena probírka, neprovedena doplňková závlaha a základní chem.ochrana atd.To pro upřesnění, letošní fota hovoří jasně - Mičurin II

Připojit reakci
      

Red Delicious


vyslouzil (17061) - xxx.xxx.249.236 (?)
7.11.2013 12:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

...chyba byla v péči, neprovedena probírka, neprovedena doplňková závlaha a základní chem.ochrana atd. 

Může být. Proto jsem rád, že existují odrůdy, které na moji chybnou péči reagují krásnými velkými stejně trvanlivými a ještě chutnějšími plody. A to   bez probírky, doplňkové závlahy a chemické ochrany. Byl bych bloud, kdybych se držel jak lejno košile odrůd, které to vše nutně potřebují. Nehledě na to, že chybějící teplo a sluneční svit by stromům neuměl dodat ani bájný Mičurin.

Připojit reakci
         

Red Delicious


Mičurin II (906) - xxx.xxx.73.140 (?)
7.11.2013 13:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Bájný Mičurin vzkazuje.Všechny odrůdy potřebují tuto péčiJinak z Vašich nepřekonatelných rezistentů sklidíte jen brak.Vidím to všude kolem sebe a letos jsem se přesvědčil na své odrůdě Topaz, když jsem spoléhal na její rezistenci.To jsou totiž základy uváděny všemi příručkami.Můžete je asi klidně ignorovat, na rezistenty Vám zřejmě svítí lépe.

S pozdravem Báječný Mičurin II

Připojit reakci
            

Red Delicious


vyslouzil (17061) - xxx.xxx.249.236 (?)
7.11.2013 16:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Bájným Mičurinem jsem tentokrát myslel toho sovětského.
     Jako začátečník bych Vám možná věřil, ale po 35 letech praxe jsem nabyl zkušenost, že při optimální volbě odrůd a podnoží lze vystačit s výživou a řezem. To mi stojí za to sem tam přimhouřit oči nad nějakým tím stroupkem.   O braku se ale, věřte, mluvit nedá.

Připojit reakci
               

Red Delicious


Mičurin II (906) - xxx.xxx.161.61 (?)
7.11.2013 22:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Oháníte se dlouhou praxí.To ovšem není záruka pravdy.Věřit mě nemusíte, to bych stejně nečekal.A v neposlední řadě o nějakém rusákovy nebyla v naší komunukaci žádná řeč ani v náznaku..Proč jste to použil víte sám nejlíp. Mičurin II

Připojit reakci
                  

Red Delicious


rosti&slavik (1016) - xxx.xxx.179.38 (?)
8.11.2013 8:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Milý pane Vlastimile, nebo jak Vy si říkáte Bájný Mičurine.Oháníte se jaký jste to ovocnář, možná že ano... ale ani asi neznáte kdo byl Mičurin, a neznáte ani jeho národnost.Taky mi vadí, že si v řeči sám protivíte.Jednou něco tvrdíte, a v další třetí větě to popřete.Buď si nerozumíte s compem, nebo ztrácíte paměť-nic ve zlém, máte krásné Red Deliciousy.Pohodu přeje Rostislav.

PS: vím,že to ode mně není pěkné,snad mi to prominete. nyní ještě vytkněte mně,kromě řezu na jaře- co dělám špatně, rád se poučím.

Připojit reakci
                     

Red Delicious


Mičurin II (906) - xxx.xxx.77.141 (?)
8.11.2013 10:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Rosťo je Vám tohle opravdu zapotřebí.Kolik se vás ještě vystřídá v ostouzení, pěkně si tu štafetu předáváte.Kampak se poděly vaše názory na původní problém tzv."Marketové odrůdy".Ono, když dojdou argumenty nastupuje sprostota.Naši staří a moudří pomologové měli pro jistou sortu jablek krásný a neurážející výraz "Tržní odrůdy".To byli totiž borci. - Mičurin II

Připojit reakci
                        

Red Delicious


Petr z Pardubic (6564) - xxx.xxx.70.240 (?)
8.11.2013 18:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tleskám příspěvku Wimpiho a oceňuji, jak se taktně a ohleduplně vyjádřil k výměně názorů mezi panem Polehlou a panem Vysloužilem. Škoda, že celá diskuse nebyla tímto chápajícím příspěvkem ukončena.

Připojit reakci
               

Red Delicious


Wimpi (2108) - xxx.xxx.38.153 (?)
7.11.2013 22:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Inu pánové, bylo by ideální, kdybyste si mohli vzájemně vyměnit své pěstitelské polohy a vyzkoušet, co dokážete ze země vykouzlit u svého kolegy. To by bylo alespoň trochu objektivní srovnání. Bohužel vím, že to možné není, navíc oba máte trochu jinou pěstitelskou filosofii, i když cíle máte shodné. Váš spor považuji za zbytečný, my čtenáři si dokážeme od Vás obou odčerpat vše, co považujema za přínos. A není toho věru málo.

Připojit reakci
   

Red Delicious


host - xxx.xxx.58.114 (?)
9.11.2013 20:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Polehla, máte nádherné plody jabloně Red Delicious. Takže jsem neodolal a stromek jsem si dnes objednal na doplnění své sbírky. Mám na zahradě chuťově podobnou odrůdu Red Cap, která loni ukázala první plody. 

Obrázky:
Red Cap
Red Cap
Připojit reakci
   

Red Delicious


Mičurin II (906) - xxx.xxx.165.146 (?)
5.10.2014 21:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Red Delicious  - 2014  - malý zákrsek  - Mičurin II (470 m)

Obrázky:







Připojit reakci
      

Red Delicious


host - xxx.xxx.33.248 (?)
14.10.2014 20:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím všechny příznivce skupiny Red Delicious.

To je opravdu tak velký rozdíl v chuti u jednotlivých mutací této sorty?

Mám doma Red Cap, což je název pro Red Delicious spur.

Měl jsem letos první tři plody. Krásné, velké, tvarované, tmavofialověpurpurové. Bez postřiků. Chuť byla jakž takž, asi chtějí uležet.

Poloha 500 m n m. Jižní svah.

Oproti tomu Golden Del. a Gala - další "marketové" odrůdy (světové tržní odrůdy), katastrofa a bída.

Má někdo další zkušenosti s Red Capem?

Připojit reakci
         

Red Delicious


host - xxx.xxx.168.17 (?)
16.10.2014 0:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

mám Red Cap a Starkrimson, Red Cap se o něco dříve vybarvuje, ale po dozrání když je smíchám, tak je vzhledově ani chuťově nerozliším.

Lucas - 480 m.n.m. jižní svah

Připojit reakci
   

Red Delicious


Mičurin II (906) - xxx.xxx.165.146 (?)
6.10.2015 21:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Red Delicious - 2015 - malý zákrsek  - Mičurin II (470 m)

Netroufnu si tvrdit, že nic lepšího není ale chuťovka to určitě je.

Obrázky:







Připojit reakci
      

Red Delicious


host - xxx.xxx.189.156 (?)
6.10.2015 22:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Není to spíše nějaká následná mutace? Starking a tak. Původní odrůda, tedy Red delicious je více žíhaná... Jinak letos je špičkový rok pro tyto náročnější odrůdy, kdy mohou ukázat co v nich ve skutečnosti je. Já protrhal Starkrimson včera, v zimě se mám tedy na co těšit.

           Ing. Fidla

Připojit reakci
         

Red Delicious


Petr z Pardubic (6564) - xxx.xxx.70.240 (?)
7.10.2015 10:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Včera jsem koupil od trhovce plody odrůdy Red Cap. Jsou krásné. Temně vínovo-fialová barva, přesně jako má pán na stromku v tomto vlákně. Na můj dotaz ohledně chuti plodů jsem dostal naprosto nesmyslnou odpověď, ale myslím, že chuť bude totožná s odrůdou Starkrimson Delicious, nikoliv s odrůdou Red Delicious, jak jsem se původně domníval.

Připojit reakci
         

Red Delicious


Ivan Hlavatý (3921) - xxx.xxx.234.40 (?)
15.6.2017 18:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Red Delicious - resp. jeho novšie mutácie, nízke tvary na slaborastúcich podpníkoch v intenzívnejšom pestovateľskom režime. Na fotkách sú stromčeky sadené na jeseň 2014, ktoré už začínajú rodiť. Foto 1,2: Red Chief (Camspur), foto 3,4: Red Cap. Na.5.fotke je iná odroda - Braeburn. IH
Obrázky:





Připojit reakci
      

Red Delicious


Mičurin II (906) - xxx.xxx.165.146 (?)
7.10.2015 20:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím pane Fidlo, rouby mám z ověřených zdrojů.Původní Red Delicious má barvu tmavě červenou a výrazné bílé lencitely po celém plodu.Tak jak to vidíte na snímcích.Poté se objevila mutace pod jménem Starking Delicious a ta už je žíhaná, no a z toho se teprve vyvinul Starkrimson.Nyní už má tato odrůda možná desítky mutací.Historii jsem popsal z pomologie před léty na jiném vlákně.Nemohu to narychlo najít.Ovšem původní Red je asi nejkvalitnější.Na originál já hodně dám, zvláště když to vytvořila příroda sama. - Mičurin II (470 m)

Připojit reakci
   

Red Delicious


Mičurin II (906) - xxx.xxx.165.146 (?)
10.10.2016 20:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Red Delicious - 2016 - něco mezi vřetenem a pokusu o zákrsek

Nesouhlasím s názorem o její fádní sladké chuti.Původní Red má svoji osobitou zvláštní chuť.O fádní sladkosti se mluví v souvislosti z jeho pupenovým mutantem Starkrimsonu a možná i nové mutace, kterých je mnoho.Původní Red je vynikající.Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

Obrázky:







Připojit reakci
   

Red Delicious


host - xxx.xxx.77.141 (?)
7.10.2015 16:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Fidlo, rouby mám ze spolehlivého zdroje.Toto je skutečně původní Red Delicius.Tmavě červený s bílými lencitely.Až poté byly objeveny žíhané mutace (Starking Delicious) a poté zmutovala na Starkrimson.Nyní už je mutací myslím na desítky.Psal jse o tom na jiném vlákně a citoval z pomologie.Nemůžu to ovše najít.Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

Připojit reakci
      

Red Delicious


Mičurin II (906) - xxx.xxx.165.146 (?)
1.10.2017 21:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Red Delicious - 2017 - štíhlé vřeteno

Pouze pár plodů.Jarní mráz udělal brutální probírku.Nutno dodat i mojí zásluhou.No zase jsem se poučil.

Mičurin II (470 m)

Obrázky:


Připojit reakci
         

Red Delicious


Mičurin II (906) - xxx.xxx.165.146 (?)
24.9.2018 20:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Red Delicious - 2018 - štíhlé vřeteno

Její původ je v USA.Vznikla z výhonu vyrostlého z pařezu po Krasokvětu žlutém.Do praxe zavedena kolem roku 1895.Dnes má snad desítky mutací.Letitá a stále oblíbená odrůda pro svůj vzhled a samozřejmě chuť.Slupka tužší a při jídle může mnohým vadit.Ale to je jen lapálie proti výborné chuti pro kterou je jedna z nejrozšířenější tržní odrůd na kterou se vždy těším.O nějaké mutaci nepřemýšlím, zůstanu vždy věrný původní objevené verzi Red Delicious. - Mičurin II (470 m)

Obrázky:






Připojit reakci
            

Red Delicious


Jiří II (547) - xxx.xxx.61.187 (?)
2.10.2018 16:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Red Delicious se u nás objevil na výstavce zahrádkářů. Překvapil mne slušnou velikostí, na rozdíl od údajně příbuzného Starkrimsona, kterému ani letošní velmi teplé počasí v našich podmínkách nestačilo a zůstal menší a podle mne nedozrálý. Takže mám jasno v tom, že první odrůda kterou budu přeroubovávat Gloster, bude Red Delicious.

Obrázky:
Red Delicious
Red Delicious
Připojit reakci
               

Red Delicious


vyslouzil (17061) - xxx.xxx.92.38 (?)
2.10.2018 18:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jiří a jseš si jistý, že rozdíl ve velikosti plodů R.D. a Starkrimsona je dán skutečně jen odrůdou? Nemůže v tom být stanoviště, půda, závlaha?
   V dobách, kdy jsem obě odrůdy pěstoval (k tomu ještě Starking a Red Spur D.) pozoroval jsem rozdíly jen v odstínu barvy slupky a intenzitě růstu.

Připojit reakci
                  

Red Delicious


Jiří II (547) - xxx.xxx.61.187 (?)
2.10.2018 19:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Miloši, jistě že stanoviště, výživa, závlaha a probírka plodů, svůj vliv na velikost jablek mají. Dříve jsem o existenci RD v naší obci nevěděl, zato Starkrimson se tu vyskytuje poměrně často, avšak vždy menší velikosti. Proto jsem byl letos tak překvapený s objevem RD.  S pěstitelem se znám osobně, jeho podmínky (poloha a nadmořské výška) jsou stejné s mými. Jediný rozdíl je v podloží našich zahrad - kulmské droby a břidlice u něho, devonský vápenec u mne.

Připojit reakci
               

Red Delicious


Ivan Hlavatý (3921) - xxx.xxx.234.22 (?)
2.10.2018 21:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jiří II: Experimentovaniu s odrodami sa medze nekladú (kto neskúsi, nedozvie sa), ale dovolím si trochu tlmiť Vaše nadšenie z Red Del.-u. Tie plody na fotke (veľkosť nie je všetko) nie sú úplne dozreté, o tom svedčí tá zelená farba v okolí kališnej jamky. Ja nepestujem priamo Red Del., ale mám jeho mutácie Starking, Red Cap a Red Chief (Camspur), u mňa tieto odrody dozrievajú medzi poslednými, oberám ich až v októbri. Je otázne, ako bude Red Del. dozrievať vo Vašej polohe, treba brať do úvahy aj to že taký rok ako bol počasím tento sa nemusí len tak skoro opakovať. Na Vašom mieste by som najprv ten kolegov Red Del. pred naštepením ešte ochutnal, v menej priaznivých polohách zostáva jeho dužina nazelenalá a "repovitá", bez typickej lahodnej aromatickej chuti. Nechcem Vás ale od Red Del.-u odhovárať, môže sa však stať že ním u Vás budete sklamaný. IH
Připojit reakci
                  

Red Delicious


Jiří II (547) - xxx.xxx.120.64 (?)
15.5.2019 15:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je tomu téměř 150 roků, kdy ve státu Iowa, v sadu pěstitele jabloní, kvakera Jesse Hiata, vyrostl výhonek odrůdy, kterou Jesse Hiat nazval později Hawkeye, školkař Stark ji přejmenoval na Delicious a po objevení její červené mutace je známá po celém světě jako Red delicious, Starking a pod názvy dalších mutací.  A nutno dodat, že nová odrůda to neměla vůbec lehké. Nikdo ji neočekával ani nevítal. Naopak, Jesse Hiat dvakrát úplně odřízl výhonek až u země, protože nevyrostl v řadě, nýbrž v pracovní uličce. Teprve když semenáček vytvořil výhon potřetí, vzal jej na milost. Potom deset let čekal na první plod. Dále se jedenáct roků snažil přesvědčit své známé pěstitele jabloní a veřejnost o kvalitách nové odrůdy, avšak marně. Obrat nastal až poté, co ji ochutnal školkař Stark. O strhující příběhí z historie vzniku této odrůdy se s vámi chci podělit a proto přikládám celý článek, který jsem náhodně objevil.

Obrázky:
1
1
2
2
3
3
4
4
Připojit reakci
                     

Red Delicious


Ivan Hlavatý (3921) - xxx.xxx.234.49 (?)
15.5.2019 17:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jiří II: Pekný článok o tejto legendárnej odrode. Príbehy starých odrôd sú často zaujímavou zhodou šťastných náhod. Red Del. pretrval doteraz a aj so svojou početnou suitou mutácií/klonov patrí stále k široko pestovaným odrodám. Ja mám v záhrade Starking, Red Chief a Red Cap. Posledne menovaný patrí k najkrajšie sfarbeným klonom R.D., na foto je ešte pred definitívnym vyfarbením do tmavo-bordovo-fialova. IH
Obrázky:

Připojit reakci
                        

Red Delicious


Jiří II (547) - xxx.xxx.120.64 (?)
15.5.2019 18:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Původní odrůda Hawkeye -  Delicious, prý měla jahodově červené a tmavěji červené pruhovité žíhání na žlutém podkladu a měla být údajně chutnější než tmavě červené mutace. Jenže na trhu se lépe prodávaly právě ty tmavě červené. Jestli máte pane Hlavatý fotku odrůdy Starking, mohl byste ji sem prosím přidat?

Připojit reakci
                           

Red Delicious


Ivan Hlavatý (3921) - xxx.xxx.234.79 (?)
15.5.2019 19:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jiří II: Starking je mladučký strom, minulý rok mal prvé 2 plody. Fotky som nerobil. Tento rok by malo byť plodov už viac, ak nezabudnem a bude čo fotiť tak nafotím. IH
Připojit reakci
                           

Red Delicious


Ivan Hlavatý (3921) - xxx.xxx.234.79 (?)
15.5.2019 19:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Fotky Starkingu nemám, ale pridávam fotky iných 2 klonov Red Del. - na foto 1 je vpravo Red Chief, vľavo Red Cap. Na foto 2 je to naopak - plody vpravo sú Red Cap, plody vľavo Red Chief (ten má aj synonymum Camspur). IH
Obrázky:


Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Vykousané plůdky125.5.201961
Foto M9 a MM1061624.5.20196220
Florina6724.5.201935455
Kanzi 3324.5.201919271
Padlí, strupovitost, svilušky, květopas, mery, pilatky, obaleči... na jádrovinách 20194723.5.20197208
Má smysl pěstovat Melodii? 1222.5.20198484
Vysoká násada na jabloni 421.5.2019477
Zasychání koncových větví jabloně - je to spála? 1821.5.20194843
Skladovateľnosť jabĺk - 2018/20192620.5.20195062
Jablone Andera,Artiga,Reluga,Lady Silvia 218.5.2019290
Odrůda Admiral6817.5.201932114
Poškozený kmen 3017.5.20192064
Rozmnozenie rozlomeneho stromu116.5.201966
Red Delicious 5315.5.201936052
Jabloň Karneval1114.5.20192170
Světlé skvrny na listech jabloně 213.5.2019217
Roubování36812.5.2019428599
Okousané listy 612.5.2019652
Odrůdy jabloní (a nejen jabloní) z východu3011.5.20198578
Odroda Telse 711.5.20191551
Stará jabloň811.5.2019518
Jak vám plodí už starší sloupové jabloně?2210.5.201918109
Karneval509.5.201940937
Poškození listů mladé jabloně 18.5.2019254
Výchovný rez - pomoc začiatočníkom2507.5.201968639
Lahůdková jablka pro labužníky - Váš favorit1216.5.2019187510
Cherry Cox 185.5.201913842
Orion765.5.201979965
Melódia + gala 33.5.2019352
Cerv v kmeni topazu 192.5.20192268
Zatrávnenie sadu 612.5.201922523
Klíčení jablka ze semene162.5.2019894
Usychající květenství na jabloni 41.5.2019508
Nadměrná násada plodů ovocných stromů4830.4.201936630
Jakou odrůdu jste vysadili nebo naroubovali?11328.4.201937444
Padlí, strupovitost, svilušky, květopas, pilatka a obaleči na jádrovinách 2018 19627.4.201940171
Podnoz A21026.4.20194234
Jabloň Karneval neroste, zabrzdila se 325.4.2019397
Usychajuca mlada jablon 425.4.2019538
Ako modelovať strom zarezavanim očiek? 125.4.2019291
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Nemoc jezirkove ryby17:54
Nemoc jezirkove ryby17:52
Chov těžkých a lehkých plemen společně9:42
Chov pstruhov24.5.2019
Chov pstruhov24.5.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů